Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Wanneer douchen niet kan, moeten we de installatie blijven spoelen

Wanneer douchen niet kan, moeten we de installatie blijven spoelen

Sinds februari 2020 bepaalt corona ons dagelijks leven. Scholen, kantoren en openbare gebouwen gingen op slot, en we moesten massaal thuiswerken. Eén aandachtspunt mocht daarbij niet vergeten worden: een langdurige sluiting heeft gevolgen voor de drinkwaterinstallatie. Onderhoud aan deze drinkwaterinstallaties moest en moet te allen tijde blijven doorgaan. Ook nu moeten we alert blijven en ervoor zorgen dat de goede hygiënegewoontes ook in de toekomst worden voortgezet in onze openbare sanitaire voorzieningen.

De legionellabacterie veroorzaakt de veteranen­ziekte, een luchtweginfectie die mensen met chronische ademhalings­problemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. De bacterie komt van nature voor in water en ontwikkelt zich daar waar stilstaand water en een bron van voedings­stoffen aanwezig zijn. Scholen,
zwembaden, sportclubs en horeca zijn voorbeelden van publieke gebouwen waar het gebruik van de sanitaire voorzieningen intensief is. In tijden van vakantie of langdurige sluiting wordt het drinkwater (bijna) niet gebruikt, waardoor een groter risico op bacterievorming bestaat. De oplossingen zijn eenvoudig: voorkomen dat het water temperaturen bereikt waarbij bacteriën zich vermenigvuldigen en waterstagnatie in de installatie beperken.

TEMPOMATIC 4 elektronische wastafelkraan met automatische periodieke spoeling voorkomt waterstagnatie.

Blijven spoelen is de boodschap

De geldende reglementering duidt stilstaand water in de sanitaire installatie aan als bevorderend voor bacteriegroei. Daarom is het gebruik van ring­leidingen, of een gesloten kringloop, ten sterkste aanbevolen. De Europese norm NF EN 806-5 stelt bovendien dat delen van de installatie die zelden worden gebruikt, regelmatig gespoeld dienen te worden. Het aanbevolen interval is eenmaal per week. De Duitse richtlijn van april 2013, Hygiene in Trinkwasser-Installationen VDI/DVGW 6023, vereist maatregelen voor het verversen van water na meer dan 72 uur onderbroken gebruik van de sanitaire installatie. Drinkwaterbedrijven adviseren daarom gebouw­beheerders hun legionella preventie­plan goed te blijven uit­voeren. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionella­preventieplan wordt geadvi­seerd leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen. Dit kan door alle kranen even te openen en het water een minuut lang rustig te laten stromen. Handmatig spoelen is echter arbeids­intensief en kostbaar, vooral bij 
grotere installaties.

Elektronisch toiletsysteem met directe spoeling TEMPOMATIC dubbele bediening heeft geen reservoir nodig.

Heet, heter, heetst

De Best Beschikbare Technieken (BBT) voor Legionellabeheersing (uitgave december 2017) stellen dat warm water dient geproduceerd te worden aan minimaal 60°C, met een temperatuur van het circulatiewater van 58°C. Bij deze temperatuur sterft 90% van de bacteriën binnen 2 uur. Als de temperatuur onder deze richtlijn daalt, neemt het risico op bacteriegroei toe. Complexe systemen en lange buisleidingen leiden tot temperatuurdalingen en verhogen het risico op besmetting. Om dit risico te beperken, moet de lengte van uittapleidingen tot een minimum worden beperkt. Isolatie van de leidingen voorkomt warmteverlies en, waar koud- en warmwaterleidingen naast elkaar lopen, zal isolatie de warmteoverdracht tegenhouden, waardoor wordt voorkomen dat de temperatuur van het koud water stijgt tot boven de 20°C en de legionellabacteriën niet langer inactief zijn.

SPORTING SECURITHERM: een eenvoudige, unieke en aantrekkelijke oplossing in de strijd tegen legionella.

Technische oplossingen in de strijd tegen Legionella

DELABIE voelt zich sterk betrokken bij de bestrijding en preventie van bacteriegroei en biedt een ruime waaier aan technische oplossingen aan. Zo geeft een centrale thermo­staat de gebouwbeheerder de mogelijkheid de voorgeschreven temperaturen in het net aan te houden en de veiligheid van de gebruikers te verzekeren. De thermostaat dient een antiverbrandingsveiligheid te hebben die verzekert dat het warm water automatisch en onmiddellijk wordt afgesloten als het koud water uitvalt en omgekeerd.

Door daarnaast te kiezen voor elektronische wastafelkranen die zijn uitgerust met een periodieke spoeling, wordt waterstagnatie en dus ook bacteriegroei voorkomen. Een automatische spoeling activeert zichzelf namelijk elke 24 uur na het laatste gebruik en spoelt gedurende 60 seconden. Een antistagnatie elektroventiel, zonder rubberen membraan waarachter steeds een kleine hoeveelheid stilstaand water achterblijft, is een bijkomend voordeel in de strijd tegen bacteriegroei.

Vandaag introduceert DELABIE het nieuw elektronisch thermostatisch douchepaneel. Bij dit douchepaneel, eveneens uitgerust met de intelligente periodieke spoeling, komt het water rechtstreeks uit het warm waterleidingnet aan de vooropgestelde 55°C en wordt gemengd met koud water. De thermostatische mengkraan is geïntegreerd in de douchekop waardoor gemengd water aan 38°C meteen geleverd kan worden. Er bevindt zich geen gemengd water tussen de gesloten kringloop en de douche. Er is geen waterstagnatie in het paneel.

Ook toiletsystemen met directe spoeling zijn specifiek ontworpen voor openbare sanitaire ruimtes met een hoge bezoekfrequentie. Doordat de spoeling direct is aangesloten op het waternet, is er geen reservoir met stilstaand water, en dus geen kalkaanslag of ophoping van onzuiverheden, waardoor er geen elementen aanwezig zijn die de bacteriegroei bevorderen.

Door de risico’s te begrijpen en producten te installeren die specifiek zijn ontwikkeld om deze uitdagingen aan te gaan, kan het risico op besmetting en verbranding gemakkelijk worden overwonnen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details