Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Verzekerde waterdichtheid vraagt proactieve aanpak
Gewapende pvc-folies hebben vandaag erg realistische 3D-designs.

Verzekerde waterdichtheid vraagt proactieve aanpak

Natuurlijk, slim, energie-efficiënt…: de voorwaarden die aan zwembaden gesteld worden, zijn – net als de technologische oplossingen – alsmaar breder en verregaander. Één basisvoorwaarde staat evenwel al sinds mensenheugenis centraal: het zwembad moet waterdicht zijn. Een verhaal dat begint bij de liner, tegels of andere waterdichte structuren, en eindigt bij een snelle identificatie en aanpak van eventuele lekken.

Het is vanzelfsprekend. Een zwembad dat voortdurend water verliest heeft weinig bestaansrecht. Maar ook kleine, soms bijna onmerkbare lekken en verliezen brengen risico’s met zich mee. Enerzijds omdat kleine lekken bijna altijd groter worden en op termijn de integriteit van de structuur en installatie kunnen aantasten, anderzijds omdat zelfs de minste waterverspilling in tijden van langdurige droogte en torenhoge energieprijzen enorme repercussies heeft voor zowel het milieu als de portemonnee.

Alles voor een volwaardige waterdichting

In bouwkundige zwembaden is een liner of zwembadfolie in de meeste gevallen de belangrijkste waterdichting. “In wezen heeft de zwembadbouwer hier twee opties”, zegt Maxime De Gunsch van SCP Benelux. “Ofwel kiest hij voor een op maat gemaakte pvc-zak, ofwel voor een gewapende folie. Die laatste moet op de werf zelf gelast worden en vergt dus iets meer expertise, maar is met 1,5 mm wel dubbel zo dik als de geprefabriceerde zakken en bijgevolg steviger. De nieuwste gewapende folies hebben bovendien een hogere chemische en temperatuurbestendigheid en zullen bij aanhoudende hoge watertemperaturen of chloorconcentraties dus niet zomaar hun kleur of elasticiteit verliezen.”

Naast een partnerschap met het Franse Albon voor op maat gemaakte liners heeft SCP in ieder geval een grote voorraad gewapende folies in zowel unikleuren als 2D- en 3D-designs. Ook accessoires zoals anti-slipfolie, profielen, vloeibare pvc en lasgereedschappen zijn standaard beschikbaar, en in 2023 volgen zelfs specifieke lasopleidingen.

Om lekken in de structuur te identificeren maken de lekdetectiesystemen van Anderson gebruik van sonar.

Lekken snel lokaliseren…

Enkel een kwalitatieve folie plaatsen volstaat evenwel niet. “In principe moet elk zwembad bij oplevering op eventuele lekken gecontroleerd worden”, benadrukt De Gunsch. “Dat geldt zowel voor de structuur als voor het leidingnet. Kleine lekken of perforaties zal je met het blote oog immers niet meteen opmerken. Ook wanneer de klant het wel aan zijn waterverbruik ziet, kan het lang duren alvorens je een lek effectief gelokaliseerd hebt.”

Maxime De Gunsch maakt een onderscheid tussen twee belangrijke types lekdetectie. “In de eerste plaats is er het systeem voor de leidingen. Dat is relatief eenvoudig: je sluit de buizen stuk voor stuk af, drijft de druk in het afgezonderde leidingdeel op en controleert of er geen drukverliezen zijn.” 

“Een lekdetectie op de structuur is iets complexer. Anderson maakt hiervoor gebruik van sonar. Net zoals strandjutters met een metaaldetector naar munten zoeken, beweeg je met het toestel langsheen de zwembadwand en analyseer je de geluidstonen. Gaat het signaal plots de hoogte in, dan zit je met een lek.”

en oplossen

De lekdetectiesystemen van Anderson laten toe om zelfs de kleinste lekken snel te lokaliseren en identificeren, zonder
verregaande speurtocht of dat het zwembad geleegd moet worden. “Vervolgens moet je natuurlijk ook nog een oplossing aanbieden. Daarvoor omvat ons gamma heel wat kleinere materialen, tools en gereedschappen. Denk maar aan rubberen schijven om de bodemput af te sluiten, of platen die je op maat kan versnijden om dichtingen te herstellen. Een slimme oplossing voor kleine lekken is dan weer de sealer van Lo-chlor. Die giet je gewoon in het water en zal zo kleine lekjes in min of meer elk bouwdeel dichten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details