Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België

NL | FR

Projecten

Van sporthal naar sportcomplex

Het sportzwembad van 20,5 x 25 meter beschikt over een beweegbare wand en bodem.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld Bart Gosselin Photography

15 februari 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Dit resulteerde in een sportieve en recreatieve trekpleister die ‘aanspreekt’. Onder het motto ‘zien sporten doet sporten’ staat openheid er letterlijk en figuurlijk centraal. 

Het zwembad stelt zich letterlijk open in de richting van de buitensportvelden, met een erg uitnodigend karakter en perfecte integratie in de omgeving als resultaat.

De realisatie van het nieuwe zwembad is (voorlopig) de laatste fase van een ambitieus project om de Ronsenaars aan het sporten te krijgen. Op een braakliggend terrein op de overgang tussen stedelijk en groen gebied werd in 2016 al de sporthal ‘t Rosco gebouwd, inclusief de aanleg van sportvelden, een Finse piste, een grote parking en een groen voorplein. Het was de bedoeling om de site te vervolledigen met een groot zwembad, wat intussen dus gebeurd is. “Het gaat om een rechthoekig volume met één tot twee bouwlagen en een benutbare oppervlakte van bijna 3.800 m²”, vertelt Kevin D’Hondt van B2Ai, dat samen met VerhoevenCS verantwoordelijk was voor het ontwerp en de werfopvolging. “Omdat de bestaande sporthal naar binnen gekeerd is, wilden we het zwembad naar buiten richten. Het stelt zich letterlijk open in de richting van de buitensportvelden, met een erg uitnodigend karakter en perfecte integratie in de omgeving als resultaat.”

Het nieuwe zwembad is een zwevend complex, losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar functioneel verbonden door een glazen tussengebouw

Progressief zwembad

Het nieuwe zwembad is een zwevend complex, losgekoppeld van de bes-taande sportinfrastructuur, maar functioneel verbonden door een glazen tussengebouw waarin de toegang en de uitbreiding van de bestaande cafetaria zijn ondergebracht. Kevin D’Hondt: “Deze verbindingsruimte is opgevat als een patio met een rechtstreeks zicht op het zwembad en de achterliggende groene omgeving. Er zijn een recreatieve zone met een baby-, peuter- en kleuterbad, een familieglijbaan en een interactieve buisglijbaan van 50 meter met muziek en lichteffecten ingericht.  

Natuurlijk is er nog het sportzwembad van 20,5 x 25 meter, dat over een beweegbare wand en bodem beschikt. Hiermee kan het in de lengte opgedeeld worden in twee aparte baden. Denk maar aan een instructiebad van 90 cm diep en een trainingsbad op volle diepte van 2 meter.” 

Het zwevende dak bestaat uit een orthogonaal grid van gelamelleerde houten balken.

Spectaculair luifeldak

Het kenmerkende luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties gegroepeerd zijn, is een mooi voorbeeld van de meerwaarde die een bouwteam kan bieden. “Door het concept samen met de architecten uit te werken, zijn we erin geslaagd om een spectaculair gebouw neer te poten”, vertelt Rudy De Cock, technisch directeur van hoofdaannemer Pellikaan. “Het dak bestaat uit een orthogonaal grid van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit reguliere balkenrooster meet 1m75 x 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en boxvolumes zijn immers afgestemd op de dimensies van het dak.” Architect Kevin D’Hondt vult aan: “Deze structuur creëert bovendien een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds. Het is een heldere ontwerpstructuur die een grote transparantie voor de gebruikers oplevert.” 

Het complex biedt onder meer plaats aan een recreatieve zone met een baby-, peuter- en kleuterbad, een familieglijbaan en een interactieve buisglijbaan van 50 meter met muziek en lichteffecten.

Ecologisch zwembad

Ook op milieuvlak behoort het zwembad van Ronse tot de beste leerlingen van de klas. Het ontwerp zorgt voor een maximale daglichttoetreding, onder meer door de afwisseling van open en gesloten gevelopeningen, de patio en de toepassing van daklichten voor de private ruimtes. Er wordt maximaal gebruikgemaakt van zonne-energie, zowel voor het opwekken van elektriciteit (PV-installatie) als de opwarming van het sanitair warm water (zonnecollectoren). Rudy De Cock: “Hierdoor was het voldoende om de twee ketels van de sportzaal uit te breiden met één enkel exemplaar. Voorts wordt het regenwater verzameld, gebufferd en gebruikt voor de sanitaire installaties en als suppletiewater voor het zwembadwater. Dankzij de toepassing van UF/RO (Ultra Filter/Reversed Osmose) wordt het spoelwater van de filters extra gezuiverd en maximaal gerecupereerd, waardoor de fractie afvalwater tot een absoluut minimum beperkt wordt.”

De verbindingsruimte is opgevat als een patio met een rechtstreeks zicht op het zwembad en de achterliggende groene omgeving.

Innovatieve aanpak

Ondanks de complexiteit en de vele technieken had Pellikaan genoeg aan een uitvoeringstermijn van slechts negentien maanden. “Dit heeft enerzijds te maken met de grondige voorbereiding, die in­herent is aan werken met een bouwteam”, legt Rudy De Cock uit. “Anderzijds hebben we het project opgedeeld in twee werkgebieden. Dit liet ons toe om simultaan aan het zwembad en de accom­modatie te werken. Elke zone is afzonderlijk opgebouwd met een eigen torenkraan. Een strategie die zijn vruchten heeft afgeworpen, want het project was wel degelijk volledig afgewerkt, in werking gesteld en opgeleverd tegen de voorop­gestelde deadline.”

Samen sterk

Het spreekt voor zich dat deze manier van werken de nodige implicaties had op bouwtechnisch vlak. Zo is er een secanspalenwand geplaatst om de scheiding tussen beide werkfronten (en de technische kelder) te realiseren. “De grootste uitdaging schuilde zonder twijfel in de montage van de complexe houten 3D-dakstructuur, in combinatie met de twee kolossale betonnen liggers”, aldus Rudy De Cock. “Dankzij een maximale prefabricage en een doorgedreven voorbereiding in 3D-modellen is alles toch vlot verlopen. Door de goede verstandhouding en constructieve samenwerking tussen de architecten, studiebureaus en onderaannemers is het zwembad van Ronse voor alle partijen een succes geworden. Het is een uiterst fraaie constructie waarop iedereen terecht trots mag zijn.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Michel van Strijp

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details