Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Ultramodern en uiterst duurzaam
De buitenkant van het zwembad is voor een deel voorzien van metselwerk, schoonbeton panelen en goudkleurige stalen gevelbekleding.

Ultramodern en uiterst duurzaam

Vlak voor de zomer werd een ultramodern nieuw zwembad opgeleverd in het Friese Buitenpost. Het vervangt het sterk verouderde oude bad, en Pranger-Rosier Installaties tekende voor de uitgekiende techniek. Het warmte-terugwin-systeem en de warmtekoppeling met de ernaast gelegen kunststofprofielen-fabriek maken het nieuwe zwembad uiterst duurzaam.

Aan de nieuwbouw gingen jaren van plannen maken vooraf. Aannemingsmaatschappij Friso mocht het zwembad uiteindelijk realiseren, en hoewel het niet het eerste zwembad is dat Friso maakte, was het een uniek project. Alle betrokkenen roemen de afstemming tussen de verschillende disciplines, zoals het betonwerk, het tegelwerk en de techniek. Het ontwerp van het ervaren architectenbureau Slangen + Koenis Architecten bleek goed doordacht. Alle partijen werkten daarna in hetzelfde Bouw Informatie Model (BIM) model. Het nieuwe zwembad is met slechts 1.900m² oppervlakte een compacte zwemvoorziening. Compact maar zeker volwaardig, met een ruim 25×16 meter zwembad, dat door de beweegbare bodem en klapwand in combinatie met een twee-temperaturen-systeem te gebruiken is door alle doelgroepen.

In het voorjaar werd het zwembad getest op waterdichtheid.

Installaties

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe zwembad zijn de duurzame installaties. Ongeveer dertig procent van de kosten van het zwembad bestaan uit techniekkosten. Projectleider Tom de Haas van Pranger-Rosier Installaties vertelt hoe ze die techniek zoveel mogelijk uit het zicht van de zwembadbezoekers hebben aangelegd: “Denk hierbij aan de ventilatie-installatie, de onderwaterverlichting en de filtering van het badwater. Maar ook het warmte-terugwin-systeem, waarbij restwarmte uit spoel- en douchewater en warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen worden. En niet te vergeten de warmtekoppeling met de naastgelegen fabriek Enitor Primo.” 

In die kunststofprofielen-fabriek naast het zwembad staat een grote perslucht-compressor, die veel warmte afgeeft. “De warmte blijft normaal gesproken ongebruikt, maar in dit geval wordt deze warmte via een leiding naar het zwembad gebracht. Hier wordt de warmte gebufferd in drie grote buffertanks. Via een warmtewisselaar wordt de warmte gebruikt om het zwembadwater te verwarmen.” 

Het nieuwe zwembad is volledig voorzien van ledverlichting, waarbij een deel van de verlichting gekoppeld kan worden aan de geluidsinstallatie. De 377 zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie voor alle pompen, installaties, verlichting en de horeca.

Voor de afwerking van het interieur is gekozen voor lichte kleuren en houten wand- en plafondafwerkingen.

Gebruikersgroepen

In het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende gebruikersgroepen van het zwembad, zoals zwemmen voor mensen met een beperking, revalidatiezwemmen of babyzwemmen. Slangen + Koenis Architecten bedacht een beweegbare bodem die via een katrollensysteem eenvoudig omhoog getrokken kan worden, waardoor er een ondieper bad ontstaat. Door de klapwand kan dit gedeelte qua temperatuur worden aangepast. 

Voor de afwerking van het interieur is gekozen voor lichte kleuren en houten wand- en plafondafwerkingen. Hout absorbeert geluid en reguleert vocht, wat voor een prettig binnenklimaat in het zwembad zorgt. De buitenkant van het zwembad is voor een deel voorzien van metselwerk, schoonbeton panelen en goudkleurige stalen gevelbekleding.

De buitenkant van het zwembad is voor een deel voorzien van metselwerk, schoonbeton panelen en goudkleurige stalen gevelbekleding.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details