Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Uitdagende rolafdekking in parallellogramvorm

Uitdagende rolafdekking in parallellogramvorm

Hoe hoger het segment, hoe buitensporiger de wensen soms zijn. Een luxewoning in het centrum van Wenen kreeg zo bijvoorbeeld, in de plaats van een klassiek rechthoekig zwembad, een parallellogramvormig exemplaar in inox mee. Een afwijkende vorm die vooral voor de zwembadafdekking grote implicaties had.

De centrale rolluiknis bevindt zich op een diepte van 2 meter.

“Oorspronkelijk was het zwembad nochtans als een traditionele rechthoek ontworpen”, steekt Luc Franssens van Technics & Applications van wal. De Belgische fabrikant stond in voor de productie en aanlevering van de pvc lamellenafdekking. Lokale zwembadbouwer Desina, een trouwe partner van T&A en vooral actief in het hoger segment, verzorgde de installatie. “Op een bepaald moment besloot de architect echter om wat zaken te wijzigen en kreeg het zwembad een eerder atypische parallellogramvorm. Die beslissing gebeurde in eerste instantie buiten ons weten om, maar had uiteraard wel belangrijke gevolgen voor zowel het ontwerp als de productie en de installatie van het rolluik.”

Het zwembad kreeg een bijzondere vorm mee, met name een parallellogram.

Centrale rolluiknis

In plaats van een klassieke inbouwoplossing aan de ene zijde van het bad, wijzigde het concept van de rolafdekking noodgedwongen naar een centrale toevoer. “Gezien de vorm van het zwembad konden we niet anders dan werken met twee rollen, elk met een schuine zijde, die vanuit een centrale nis onderin het bad afgerold worden. Of, om precies te zijn, een nis net naast het centrum. Omdat beide delen van de afdekking samen opgerold zijn, is er namelijk een klein verschil in lengte tussen beide.”

Deze luxewoning in Wenen kreeg een al even luxueus zwembad in inox.

Drijfkrachten controleren

De constructie van de centrale nis bleek al snel een van de grootste uitdagingen van het project. “Voor een goede werking van het systeem moet zo’n nis aan heel specifieke eisen voldoen. Dat was nog doorslaggevender in dit project, omdat de vormgeving van de rollen extra uitdagingen stelde. De dimensionering van de nis en de positionering van het rolluik waren in dat opzicht bijvoorbeeld cruciaal. Ook de verschillen in drijfvermogen tussen de kleine(re) en grote(re) lamellen moesten hierbij bekeken en in rekening gebracht worden.”

Opdat beide rollen telkens correct in twee richtingen zouden openen, zorgde T&A in de uiterste lamellen nog voor een kleine verzwaring. “Daardoor is er geen risico dat de lamellen aan elkaar zouden blijven kleven en klapt de afdekking dus mooi als een vlinder open.”

Het Belgische T&A leverde de pvc lamellenafdekking.

Hydraulische motoren

Omwille van de afmetingen en de inbouwdiepte van het rolluik bleek ook de aandrijving in dit project een serieuze uitdaging. “Het gaat hier om een relatief groot en diep zwembad. De lengte bedraagt maar liefst 15 meter, de bodem bevindt zich 2 meter diep. Dat betekent dat we te maken hebben met aardig wat lamellen, die allemaal met lucht gevuld zijn. Wil je die naar de bodem van het zwembad trekken, dan vergt dat een aanzienlijke kracht. In dit project hebben we daarom gebruikgemaakt van geïntegreerde hydraulische motoren. Zij zijn sterk genoeg om al die lucht naar beneden te trekken en ze daar te houden.”

Een raam biedt doorzicht van de garage naar het zwembad en vice versa.

Master-slave

De automatische klep voor het afsluiten van de nis, daarentegen, wordt aangestuurd met een externe elektrische motor. “Hier is vooral de fijne afstelling van belang. Niet alleen moet de nis in gesloten toestand perfect sluiten, zodat eventuele naden geen risico vormen voor de gebruiker, maar het openen en sluiten moet ook heel gecontroleerd gebeuren. Gaat de klep te ver of te snel open, dan creëert dat namelijk te grote welvingen in het water, die op hun beurt kunnen interfereren met de rol. In het slechtste geval komt de afdekking daardoor niet correct omhoog.” Niet onbelangrijk, tot slot, is de communicatie tussen de sturing van de klep enerzijds en die van de rolafdekking anderzijds. “Het spreekt voor zich dat de klep moet openen alvorens de afdekking afgerold wordt en dat hij pas gesloten kan worden wanneer de lamellen weer mooi in de nis zitten. Beide systemen moeten daarvoor via een master-slave-protocol met elkaar kunnen communiceren. Wij voorzien weliswaar de nodige kabels en voorgeprogrammeerde software, maar uiteindelijk is het aan de zwembadbouwer om de beide stuurkasten correct op elkaar af te stemmen. Dat vergt dus wel enig inzicht in elektronica, al staan we onze partners natuurlijk altijd met raad en daad bij. Ook in het buitenland.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details