Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Trommelfilter vangt 90% van het vuil af
De Cleardrum kan door de innovatieve aanpassingen toch gewoon in een kelder staan.

Trommelfilter vangt 90% van het vuil af

Bovendien wordt vuil al in een vroeg stadium afgevangen, waardoor het niet langer kan reageren met chloor. En dat scheelt zowel qua chemicaliën als qua nare luchtjes.

Het gebruik van trommelfilters om zwembaden te reinigen is overgewaaid uit Scandinavië. De techniek bestaat volgens Jorrit Hachmer, oprichter en eigenaar van Cleardrum, “misschien al wel honderd jaar”, maar werd niet veel in zwembaden toegepast omdat er een aantal nadelen aan kleven. “Zo moeten ze worden opgesteld op het waterniveau, waardoor de helft van de trommel boven het water uitsteekt om het filter te kunnen reinigen. Dat betekent ook dat je maar de helft van het oppervlak kunt gebruiken en dat het filter gevoeliger is voor corrosie.” Maar het grootste nadeel van de klassieke trommelfilters is dat ze om bovengenoemde reden dwars door het perron steken. “En daar wil je als zwembad andere voorzieningen, zoals de horeca of de kleedhokjes”, stelt Hachmer. “Omdat ze niet in de kelder konden staan, zijn trommelfilters nooit gemeengoed geworden in zwembaden in Nederland en België.” 

Dwarsdoorsnede van de Cleardrum.

Voordeel

Het grote voordeel van een trommelfilter naast een traditioneel zandfilter is echter dat het al negentig procent van het vuil afvangt voordat het in de bufferkelder terecht komt. “Het voorkomt residentietijden van vuil van meerdere dagen op het filterbed bij conventionele systemen. Vuil krijgt minder kans om te reageren met chloor en kan als gevolg geen schadelijke bijproducten vormen”, somt Hachmer op. “De Scandinaviërs hadden dat goed gezien. Wij hebben het trommelfilter daarop doorontwikkeld – zodat het filter wel volledig onder water staat – waardoor het wel volledig in een bestaande kelder kan worden opgesteld. Om het filter toch te kunnen spoelen, werken we met perslucht, zodat we het waterniveau iets laten dalen terwijl de filtratie gewoon doorgaat.” Deze vinding hief het oorspronkelijke nadeel van een trommelfilter op en dat resulteerde 2014  in Cleardrum: een gepatenteerd trommelfilter dat inmiddels  meer dan veertig keer in zwembaden in binnen- en buitenland is toegepast, waar er in de loop van het jaar nog zo’n tien bij zullen komen  “Meestal in nieuwbouw”, legt Hachmer uit. “Het zou ook prima in bestaande baden kunnen worden toegepast, maar over het algemeen zijn de budgetten voor renovatie te laag om de hele technische ruimte op de schop te nemen. Er komt namelijk wel iets meer bij kijken dan het ene filter vervangen voor een ander. De Cleardrum moet worden opgesteld op een plek voordat het water naar de bufferkelder gaat. Een normaal zandfilter staat achter de bufferkelder geschakeld en wij willen er liever voor, omdat we dan ook het buffervat schoonhouden.” 

Interieur van de Cleardrum.

Besparing

Met de Cleardrum wordt dus het grootste deel van het vuil al afgevangen voordat het water het zandfilter bereikt. “Dat betekent dat het zandfilter – of welk secundair filtersysteem dan ook – veel kleiner kan worden uitgevoerd. Een deel van het gefilterde water loodsen we vervolgens door het secundaire filter en de rest erlangs. Op die manier besparen we heel veel water en heel veel energie.” Volgens Hachmer kan die besparing tot wel 75 procent water en 30 procent elektriciteit aan pompvermogen oplopen. “Om die reden komen veel gemeenten de afgelopen jaren bij ons uit, omdat duurzaamheid en energiebesparing belangrijke voorwaarden zijn voor de bouw van nieuwe zwembaden. Maar uiteindelijk scheelt het in de total cost of ownership ook gewoon geld. En dan heb ik de waterkwaliteit nog niet eens genoemd, dat is minder goed in geld uit te drukken, maar met de Cleardrum is het water van uitstekende kwaliteit en er is geen overlast van nare geurtjes.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details