Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
TPO is duurzaam en veelzijdig
Met folies in lichte tinten zoals wit en blauw ziet het water er extra aanlokkelijk uit.

TPO is duurzaam en veelzijdig

Voor de waterdichte bekleding van zwembaden en zwemvijvers bestaan diverse oplossingen. Folies op basis van thermoplastische polyolefinen, kortweg TPO, zijn wellicht een minder gekende, doch daarom niet minderwaardige optie. Integendeel, het materiaal bewijst zich al decennialang in talrijke toepassingen. Zelfs in veel extremere omstandigheden dan die van een zwembad of -vijver.

Polyolefinen zijn kunststoffen op basis van koolstof en waterstof. De meest gekende polyolefinen zijn polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Het gaat daarbij zowel om plaatmateriaal als om folies van enkele millimeters dik. “Het plaatmateriaal wordt onder andere gebruikt voor de productie van kuipen en opslagtanks, bijvoorbeeld voor de opslag van zware chemicaliën”, vertelt Stijn Frooninckx van Sealtec. “Dat alleen al toont aan dat het materiaal een erg hoge chemische resistentie heeft.”

De dunnere TPO-folies, op hun beurt, worden al decennialang gebruikt als bekleding van daken en bufferbekkens. “In die toepassingen staan ze regelmatig droog en worden ze blootgesteld aan soms zeer extreme weersomstandigheden, maar ook daar tonen studies van het Duitse Institut für Bautenschutz, Baustoffe und Bauphysik aan dat de levensduur snel meer dan 55 jaar bedraagt.”

In Duitstalige regio’s worden TPO-folies al meer dan twintig jaar toegepast in openbare zwembaden.

Op maat van elke waterbehandeling

Spreken we over zwembaden en zwemvijvers, dan hebben zowel de folies als het plaatmateriaal inmiddels een prominente plaats in de markt. “Veel van de gekende prefab zwemkuipen zijn vervaardigd uit polypropyleen”, weet Frooninckx. “Daarnaast zijn folies op basis van polyethyleen of polypropyleen uitermate geschikt voor de bekleding van zowat alle waterpartijen én beschikbaar in diverse kleuren.”

Op de suggestie dat TPO-folies minder aangewezen zouden zijn in chloorrijke omgevingen, reageert Frooninckx stellig: “De chemische resistentie van deze materialen is, zoals gesteld, erg hoog. Dat geldt niet alleen voor het plaatmateriaal, maar net zozeer voor de folies. In Duitstalige regio’s worden deze folies al meer dan twintig jaar toegepast in openbare zwembaden – toepassingen met een erg hoge chloordosering – en is er nog steeds geen enkele beschadiging of verkleuring opgetreden. Wel is het zo dat je in dergelijke situaties best gebruikmaakt van een PE-folie. Die is kleurvaster en zal dus ook bij intensief chloorgebruik en hoge temperaturen haar originele kleur blijven behouden.”

Ook bij waterbehandelingen op basis van (zout)elektrolyse raadt Frooninckx het gebruik van PE-folies aan. “Biopools of hybride baden met een lage chemische belasting – denk aan hydrolyse – kunnen wel perfect met PP-folies gerealiseerd worden, en dat met of zonder glasvezelwapening. Hou natuurlijk wel rekening met het beschikbare kleurenpalet. Zo omvat het gamma PE-folies vooral lichte tinten zoals wit en blauw, wat het effect geeft van een heerlijk tropisch zwembad, terwijl de donkerde PP-folies, beschikbaar in diverse tinten grijs, groen en blauw, doorgaans voor meer weerspiegeling op het wateroppervlak zorgen.”

Geen weekmakers of additieven

Een ander aspect dat de levensduur en duurzaamheid van TPO-folies bepaalt, aldus Frooninckx, is de complete afwezigheid van weekmakers en additieven. “Dit betekent dat het materiaal ook in een waterig milieu niet degradeert én dat er geen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Noch tijdens het lassen, noch doorheen de levensduur van het project. Als dat geen geruststelling is voor zowel plaatser als gebruiker!”

Als distributeur van de merken Agru en Sika heeft Sealtec een compleet aanbod aan TPO-folies voor zwembad en zwemvijver. “Ook in de huidige context van grondstoffenschaarste zijn onze producten nog steeds beschikbaar”, verzekert Frooninckx. “Voor zij die nog onvoldoende vertrouwd zijn met TPO bieden we daarenboven graag ondersteuning in de productkeuze en bij de plaatsing. Op die manier is een duurzaam en betrouwbaar resultaat altijd verzekerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details