Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Thuis in Zwemmen
Bovenop het zwembadcomplex staan 22 koopappartementen.

Thuis in Zwemmen

Wat in 2016 begon met een planopzet op hoofdlijnen, mondde begin maart van dit jaar uit in het immense Zwembad Brigitte Becue met appartementen en parkeergarage in Oostende. OLCO stelde een ontwikkelteam samen, bestaande uit onder andere Venhoeven CS, B2Ai architects, Ney & Partners, Van Dorp-KWB en Boydens. Een enthousiast en zeer deskundig team met partners Stadsbader en Remmers, waarmee OLCO zijn grootste project heeft kunnen neerzetten op internationale gronden. OLCO is in deze samenwerking verantwoordelijk geweest voor de totale ontwikkeling en totstandkoming van het project. Specifiek lag de verantwoordelijkheid hier op het projectmanagement, contact met de opdrachtgevers en op de afstemming van zwembadtechnieken, zowel op elkaar als op de bouwkundige werken.

Het 50 meter wedstrijdbad, te gebruiken voor nationale en internationale zwem- en waterpolowedstrijden, is voorzien van grote raampartijen.

​Durven en vastberadenheid

“In november 2016 is OLCO door opdrachtgever FARYS/TMVW geselecteerd als voorkeursbieder voor het enorme stadsbad. Basis hiervoor was het ambitieuze ontwerp waarin hoge duurzaamheidseisen, een unieke architectonische expressie en een functioneel sterke configuratie de pijlers vormden”, zo stelt Mark Westra, directeur van OLCO. “Wij hebben absoluut risico genomen door hoog in te zetten op deze pijlers, waarmee we duidelijk kiezen voor maatwerk, kwaliteit en optimale functionaliteit.” Zo heeft het ontwikkelteam gekozen om 22 koopappartementen te plaatsen óp het zwemcomplex. “De uitvraag vroeg enkel 16 (grondgebonden) appartementen. Uit het oogpunt van de gebruiker is nu juist een bruisend plein mogelijk aan de voorzijde dat de leefbaarheid en interactie ten goede komt. Dit is een inpassing die behoorlijke constructieve en klimaattechnische complexiteit met zich meebrengt, maar die in de stedelijke omgeving erg gewenst is en ook door de opdrachtgever erkend werd”.De gunning was overigens het startpunt van een positieve samenwerking met FARYS/TMVW, waarin wederzijds kritische vragen gesteld zijn. “Een methodiek volgens welke wij graag werken”, stelt Mark. “Zo prikkelen we onszelf, ons team en de opdrachtgever om verschillende perspectieven aan te nemen en in het projectbelang de dialoog te houden. Dat is hoe wij buiten de standaard kaders willen en kunnen werken.”.​

Concreet maken

Buiten de kaders denken stimuleert het opzetten van grootse plannen, maar deze concretiseren is een complex proces. Ook in dit project van om en nabij 14.000 vierkante meter was dit niet anders. Zo vergde dit project een bijzonder sturende rol om bijvoorbeeld de integratie van verschillende principedetails inventief te borgen. “De projectinhoudelijke maar zeker ook bouwkundige kennis en expertise van OLCO stelden het team in staat deze sturing te geven”, aldus Dave Al, junior pojectleider voor OLCO in Oostende. “Dit is een rol waarin onze uitgebreide ervaring in de bouw enorm van pas komt. De inventiviteit van ons jonge team spreken wij hier natuurlijk ook aan.” Bovendien omvat het werken in België een onderscheidende juridische en bouwtechnische aanpak. De keuze voor een Belgische aannemer met kennis van de Belgische markt en de specialisatie van OLCO in het bouwen van zwembaden hebben elkaar hierin absoluut versterkt en aangevuld. Dit resulteert dan ook in een unieke samenwerking binnen het volledige team en een prachtig en uniek resultaat.

Opleveren

Inmiddels zijn we ruim vier jaar na indiening van het allereerste plan voor het Zwembad Brigitte Becue in Oostende. Volgens de gestelde procedure vond in maart de eerste oplevering plaats waarna de definitieve oplevering na een tweejarige onderhoudsperiode plaatsvindt. Desalniettemin is de eerste oplevering de afronding van een intensieve bouw- en ontwerpperiode waarop met trots wordt teruggekeken. Een integraal complex is het resultaat waarbij alle zijden interactie aangaan met de omgeving, maar ook een inkijkje wordt gegeven in de verschillende functies die het huisvest. Zo is het 50-meter wedstrijdbad, te gebruiken voor nationale en internationale zwem- en waterpolowedstrijden, voorzien van grote raampartijen en is er een 25 meter doelgroepenbad van ruim 4 meter diep. Daarmee vinden ook duikershier hun heil. Voor de recreanten biedt het zwembad een 250 vierkante meter recreatief gedeelte met meerdere glijbanen, een klimwand, diverse speelelementen en in de aangrenzende buitenruimte de nodige hottubs, een whirlpool, sauna en douche.Op de eerste verdieping is een grote horecazaak gehuisvest waarbij een uniek beeld over zowel het wedstrijd- als recreatief gedeelte geboden wordt middels de grote glazen puien. Bovendien is er ruimte voor bezoekers in de grote tribune op de eerste verdieping en de ruime ondergrondse parkeergarage. Die garage wordt eveneens gebruikt door de bewoners van de ruim opgezette koopappartementen die op het zwembadcomplex zijn gesitueerd.Het resultaat is prachtig en de pijlers zijn buitengewoon goed verweven in het ontwerp. Patrick stelt dan ook: “Ik kijk nu al met trots terug op een prachtig project. Samen met onze partners hebben we een geweldig mooi zwemcomplex ontwikkeld waar mensen jarenlang plezier van kunnen hebben, sporters huntrainingen en (top)wedstrijden op verschillende niveaus kunnen beoefenen en mensen op een fijne plek kunnen wonen.” Op naar meer projecten in België!​  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details