Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Solarlamellen blijven evolueren
Een nieuwe (r)evolutie in solarlamellen.

Solarlamellen blijven evolueren

De ontwikkeling van de solarlamel betekende jaren geleden een ware revolutie in de wereld van zwembadafdekkingen. Dankzij de solartechnologie werden namelijk niet alleen warmteverliezen ten gevolge van verdamping tegengegaan, maar kon het water ook actief met beschikbare zonne-energie verwarmd worden. Geen wonder dat afdekkingen met solarlamellen vandaag zo ongeveer de norm zijn geworden. Al blijven fabrikanten nog steeds de bakens verzetten.

Joeri Dils van fabrikant Technics & Applications, kortweg T&A, zag in ieder geval nog enkele potentiële verbeterpunten. “De voordelen van solarlamellen zijn onmiskenbaar, maar op sommige vlakken ben je op vandaag nog genoodzaakt om compromissen te stellen. Zo zijn niet alle solarafdekkingen op de markt voorzien van anti-algenprofielen, hebben diegene met anti-algenprofiel doorgaans een andere maatvoering en bijgevolg andere behoeften qua motor en nis, en blijft de onvermijdelijke condensvorming in het profiel doorheen de doorzichtige lamellen zichtbaar. Veeleisende klanten zijn daar niet altijd mee gediend.”

Strakke en stijlvolle zwembadafdekking met de Black Edition.

Black Edition

Met een nieuw en exclusief Quadro-profiel uit polycarbonaat lanceert T&A dit jaar een antwoord op bovenstaande. De nieuwigheid combineert een solar- met een anti-algenwerking en een opaak uiterlijk in de designkleuren zwart of titanium. Joeri Dils legt uit hoe dat mogelijk is: “Klassiek worden bij het extrusieproces voor (solar)lamellen drie grondstoffen in de matrijs gebracht. In dit geval hebben we daar een extra grondstof aan toegevoegd, zodat we naast de solarlaag, anti-algenlaag en uv-bestendige caplayer ook een IR-filter hebben. Die opake laag in zwart of titanium blokkeert weliswaar alle licht in het zichtbare gebied, maar laat alles dat zich daarbuiten bevindt, inclusief de bijbehorende warmte, wel door. Zo blijft de solarwerking van het profiel in grote mate behouden, maar zal bijvoorbeeld de condensvorming binnenin niet zichtbaar zijn. De klant profiteert met andere woorden niet alleen van een afdekking in designkleuren, maar zal ook op lange termijn, en zonder overmatig onderhoud, van dat strakke en stijlvolle karakter kunnen blijven genieten.”

Dankzij de speciale IR-laag combineert de afdekking een opaak uiterlijk met de nodige solareigenschappen.

Eenvoud in renovatie

Een belangrijk voordeel voor zwembadbouwer en installateur is dan weer dat de nieuwe lamel al haar solar-, anti-algen- en anti-condenseigenschappen in het basisformaat van 60 op 14 millimeter combineert. “In principe bestaat er tussen solar- en anti-algeneigenschappen een tegenstrijdigheid. Voor het eerste heb je zonlicht nodig, voor het tweede moet je het net zo veel mogelijk weren. Om beide te combineren ontwikkelden we eerder daarom ons premiumprofiel met vier in plaats van drie afgesloten luchtkamers. Die lamel is met haar 67,5 op 16,5 millimeter evenwel iets groter in formaat en vergt bijgevolg een grotere rol en zwaardere motor. Op zich geen probleem in nieuwbouw, maar niet altijd evident in renovatieprojecten waarbij de klant een upgrade van het roldek beoogt.”

Met de nieuwe Quadro-lamel worden dergelijke projecten volgens Joeri Dils eenvoudiger en betaalbaarder. “Bestaande afdekkingen kunnen altijd één-op-één door een Quadro roldek vervangen worden. Indien gewenst kunnen zelfs enkel geselecteerde lamellen vervangen worden, want ook het haak-systeem is perfect compatibel. De zwembadbouwer hoeft zich dus niet langer af te vragen of de nieuwe rol wel in de bestaande nis zal passen en of de motor al dan niet vervangen moet worden, en bijgevolg zal ook de klant geen rekening moeten houden met extra werken en meerkosten.”

Voorraadzekerheid

Hoewel het proces van quadro-extrusie in de automobielsector al langer toegepast wordt, is het voor de zwembadwereld een primeur. Voor de productie van de nieuwe lamellen investeerde T&A het voorbije jaar dan ook in drie gloednieuwe matrijzen. “Eentje daarvan is al sinds begin dit jaar in gebruik en stond in voor de productie van onder meer de prototypes en de eerste commerciële realisaties. De overige twee zijn in volle opstart en zullen ons vanaf begin 2022 een productie van enkele duizenden
Quadro-afdekkingen per jaar verzekeren.”

Met de investering zet T&A de continue uitbreiding van zijn capaciteit – eerder dit jaar al betoond met de toevoeging van 5.000 vierkante meter extra werk- en opslagruimte alsook een nieuwe productielijn – op een hoog tempo verder. In de komende maanden staan daarenboven nog enkele bijkomende extrustielijnen en een nieuwe machine voor het op maat verzagen en automatisch ultrasoon lassen van de einddoppen op de planning. “Zo willen we onze productiecapaciteit de komende jaren blijven opschalen, zodat ook onze klanten-zwembadbouwers aan de steeds toenemende vraag kunnen blijven voldoen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details