Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Snelle realisatie van bouwkundig zwembad
De afwerking met mozaïektegels benadrukt de schittering op en in het water.

Snelle realisatie van bouwkundig zwembad

In april 2020, terwijl de meeste Belgen nog volop moesten wennen aan het idee van een lockdown, kreeg zwembadbouwer Carlos Foubert van CT Pools van een vooruitziende klant de vraag om zo snel mogelijk een zwembad te plaatsen. Niet zomaar een bad, maar een stijlvol mozaïekbad met onderwaterzitbank. Onder meer door slim te bekisten, wist Foubert de hoge esthetische eisen en snelle opleveringstermijn met elkaar te combineren.

De diepte van het bad, 135 centimeter, stemt perfect overeen met de basisafmetingen van het grootste bekistingspaneel.

Stortbeton

“Een zwembad als dit kan je enkel met stortbeton realiseren”, stelt Foubert. “Een prefab zwembad in polypropyleen is een goed alternatief als je met een liner werkt, maar voor een bekleding met natuursteen, keramiek of mozaïek is een bouwkundig zwembad een minimale vereiste. Toch zou ook een gemetselde kuip hier niet volstaan. Voor een bekleding met bijvoorbeeld mozaïek is namelijk een complete waterdichtheid nodig. Om daarvan helemaal zeker te zijn, en de nodige stevigheid te bieden, kiezen wij altijd voor wanden van 30 centimeter dik, in plaats van de klassieke 25 centimeter.”

De keuze voor stortbeton, in het bijzonder in combinatie met de mozaïeken zwembadbekleding, heeft evenwel belangrijke implicaties voor de plaatsingstermijn. “Beton heeft tijd nodig om uit te harden. Daar kan je niet om heen. Hetzelfde geldt voor de lijm waarmee de mozaïektegels bevestigd en gevoegd worden. We moesten in dit project met andere woorden al rekening houden met twee periodes van telkens 21 dagen wachttijd. En toch was het zwembad begin augustus volledig zwemklaar.”

In één dag tijd, met twee mensen, was de volledige bekisting van het bad gerealiseerd.

Efficiënt be- en ontkisten

Een belangrijk aandeel van de tijdwinst wist Foubert te realiseren tijdens het bekisten. “Sinds 2019 maken we gebruik van het modulair bekistingssysteem PERI DUO. Dat is perfect geschikt om de druk van 30 centimeter beton te weerstaan en werkt een beetje als een grote Lego, waarbij je de bekistingspanelen met rode verbinders tot de juiste configuratie samenbouwt. Door het lichte gewicht van de kunststof panelen win je aanzienlijk op materiaal, transport en installatiegemak. We hebben voor dit systeem geen kraan nodig, elk paneel kan door één persoon gedragen of zelfs in en uit de put getild worden, en in één dag hadden we, met twee mensen, de volledige bekisting van dit bad gerealiseerd. Het ontkisten, schoonmaken en opladen kost ongeveer vijftien manuren.”

De 30 centimeter dikke betonwand moest minimum 21 dagen uitdrogen, maar er werd tijd gewonnen tijdens het bekisten.

Op maat van het zwembad

De diverse bekistingspanelen in het PERI DUO gamma zijn volgens Foubert perfect afgestemd op de zwembadbouw. “Het grootste paneel meet 90×135 centimeter en kan met een pasplaat eenvoudig opgehoogd worden tot 90×150 centimeter. Dat geeft ons de mogelijkheid om de diepte van het bad aan de gebruiker aan te passen. Vaak wordt 150 centimeter namelijk als standaarddiepte voor een zwembad gebruikt, maar als de gebruiker wat kleiner van gestalte is, zoals hier, opteren we liever voor 135 centimeter. Zo zorgen we dat iedereen in het huishouden het zwembad comfortabel kan gebruiken.” Het bad van 9×3,9 meter werd volledig met PERI DUO panelen uitbekist, en de wanddoorvoeren werden tijdens het monteren van de bekisting reeds voorzien. “De meeste doorvoeren, zoals de inspuiters, zijn 30 centimeter en konden we dus mooi tussen de panelen inpassen. Omdat PERI DUO om de 15 centimeter bevestigingsmogelijkheden voorziet, waren ze bovendien snel en eenvoudig geplaatst. Enkel bij de skimmers, die maar 19 centimeter diep zijn, hebben we handmatig wat moeten uitbekisten. Ook die zaken leveren uiteindelijk tijdwinst op.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details