Het beheer van zwembaden staat steeds meer in de kijker, door de stijgende energiekosten en de groeiende aandacht voor het klimaat. Logisch dus dat de smartpool aan belang wint. Dit systeem is met het internet verbonden en werkt geautomatiseerd. De geavanceerde digitale mogelijkheden dragen bij aan het comfort en verhogen de veiligheid, zonder energie te verspillen.
In de digitale wereld van vandaag wordt de smartpool wellicht de grote trend binnen de sector. Deze zwembaden, en de zwembadgerelateerde apparaten, zijn op afstand regelbaar via de smartphone. De mogelijkheden voor controle en aansturing waar en wanneer de eigenaar maar wil, voorkomen energieverspilling zonder in te boeten op comfort. Die hulp voor een slim energiebeheer van het zwembad is een grote troef voor zwembadbouwers en -verdelers, zo weet ook Joeri Dils, voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ). “Sommige consumenten twijfelen nog om te investeren in een zwembad, uit ecologische en financiële overwegingen. Toch verwachten we dit jaar een stabilisatie van de verkoop”, licht hij toe.
Waarschijnlijk liggen de goede begeleiding en informatie van de consumenten door professionals uit de sector mee aan de basis van die positieve tendens in de verkoopcijfers. Zij geven namelijk tips en tools om te vermijden dat een zwembad torenhoge energiefacturen met zich meebrengt. Meestal adviseren zwembadbouwers klanten om hun zwembad uit te rusten met een warmtepomp en gebruik te maken van zonnepanelen voor de energievoorziening. Bijna zes op de tien zwembadeigenaars heeft een warmtepomp, zo blijkt uit een studie van iVOX in samenwerking met de BFZ. Van de ondervraagde eigenaars heeft 43 procent zonnepanelen en heeft 40 procent van de zwembaden een rolluik.
Een combinatie van deze factoren maakt een energieneutraal zwembad mogelijk. Een rolluik draagt tegelijk ook bij aan het schoon en veilig houden van het zwembad.
Zoals te verwachten, stond het jaar 2023 in het teken van prijsverhogingen door de gestegen prijzen van grondstoffen en transport, en door de loonindexering. Toch blijft in 2024 de gemiddelde kost om een zwembad te bouwen tussen 65.000 en 80.000 euro (exclusief btw). De BFZ herinnert er ook aan dat volgens een studie van de vastgoedsector op basis van verzamelde gegevens de aanleg van een zwembad een investering is die rendeert. Een goed gebouwd en zorgvuldig onderhouden zwembad is een echte meerwaarde voor het huis. Bovendien blijkt uit de iVOX-studie dat 87 procent van de zwembadeigenaars heel tevreden is over de installatie.
De markt van zwembadbouwers blijft evolueren. Op het vlak van nieuwgebouwde zwembaden was in 2023 het kuipzwembad het populairste (46% van de verkoop), gevolgd door betonnen zwembaden (34,6%).
Een eigen zwembad laten bouwen is een droom, maar slecht uitgevoerd werk kan snel uitdraaien op een nachtmerrie. Daarom publiceert de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals op haar website een lijst van degelijke aannemers die regelmatig gecontroleerd worden. Zo weet de consument bij welke aannemers hij op beide oren kan slapen. Ook als professional heb je met deze lijst een handig hulpmiddel om eventuele onderaannemers goed geïnformeerd en slim te kiezen.
“De orderboeken beginnen zich weer te vullen en dat stemt ons positief”, geeft federatievoorzitter Joeri Dils nog mee. “Komende zomer zullen weer heel wat klanten een verfrissende duik kunnen nemen in hun eigen zwembad, al dan niet een smartpool.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals.
Contact opnemen