Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Schoon water zonder smaakjes of geurtjes
Een Aguapure toestel is niet groter dan een vaatwasmachine of kleine koelkast.

Schoon water zonder smaakjes of geurtjes

Nochtans specialiseert de Belgische onderneming Aguabel zich al tien jaar in een veilige en efficiënte desinfectiemethode op basis van celmembraanelektrolyse.

Aguabel, met zijn 100% Belgische Aguapure toestellen, is het geesteskind van Johan Declercq. Hij kwam voor het eerst in aanraking met de celmembraan­tech­nologie tijdens zijn 23-jarige carrière als zwembadbouwer en zag er meteen de voordelen van in. Enkele optimalisaties en technische ontwikkelingen later, lanceerde hij in 2010 de eerste Aguapure toestellen.

Via de venturi (injector) wordt het chloorgas in de leidingen gestuurd.

Gesloten cel

Net als standaard zoutelektrolysesystemen is het werkingsprincipe van de Aguapure toestellen gebaseerd op een elektrolyse­proces dat gebruikmaakt van puur zout. Het grote verschil is echter dat die elektrolyse hier in een gesloten cel plaatsvindt, waarbij de anode- en de kathodezijdes met behulp van een selectief membraan van elkaar gescheiden worden. Dat heeft verschillende voordelen. Ten eerste wordt er aan de anodezijde geen chloor, maar wel chloorgas geproduceerd. Dat desin­fecterend gas wordt door onderdruk in het leidingnet geïnjecteerd en zorgt daar voor een zuivere en efficiënte ontsmetting. Daarbij lost het gas volledig in het water op. Ten tweede ontstaan er aan de kathodezijde van de cel een alkalische oplossing van natriumloog en een kleine hoeveelheid waterstofgas. Terwijl het waterstofgas via de ventilatie in de technische ruimte al op een veilige manier kan ontsnappen, kan het natriumloog opgevangen en ingezet worden voor eventuele pH-correcties.

Het selectief membraan tussen beide zijdes, ten slotte, zorgt ervoor dat enkel de werkzame stoffen zich met het water kunnen vermengen en dat mogelijke residuen van zout of chemicaliën niet in het zwembad terechtkomen.

Veilig voor mens en omgeving

De totale afwezigheid van ongewenste stoffen in het zwembadwater is een van de grootste troeven van de celmembraan­technologie. Problemen zoals irritaties, zoutsmaak of chloorgeur worden daardoor vermeden, net als zoutsluier op het terras of corrosief water. De technologie is dus bijvoorbeeld ook perfect geschikt voor inox baden of revalidatiebaden met speciale toestellen.

Verder zorgt het systeem voor een efficiënte ontsmetting zonder risico’s voor veiligheid of gezondheid. Zo is er geen opslag of transport nodig van vloeibaar chloor én zorgt een precieze regeling ervoor dat het chloorgas enkel wordt aangemaakt op momenten dat het daadwerkelijk nodig is. 

Dankzij de geïntegreerde zouttank met capaciteit van 85 kg kan een enkele jaarlijkse bijvulbeurt bij een particulier zwembad al volstaan.

Zonder zorgen

Een van de optimalisaties die Aguabel in de loop der jaren doorvoerde, was de toevoeging van een geïntegreerde zouttank met capaciteit van 85 kg. Voor particuliere zwembaden betekent dit dat een enkele bijvulling per jaar al kan volstaan. Ook de hoogwaardige materialen, in combinatie met de onderhoudsvriendelijke technologie, houden de nood aan inter­venties laag, zodat de meerkost van het toestel snel gecompenseerd wordt. 

Compacte oplossing

De klassieke Aguapure toestellen zijn beschikbaar in twee uitvoeringen: de Aguapure 100, met een capaciteit van 15A, is geschikt voor zwembaden vanaf 4 op 12 meter; de Aguapure 200, met capaciteit van 30A, wordt vooral toegepast in publieke zwembaden. Gaat het om een erg grote installatie, dan kunnen bovendien meerdere toestellen parallel worden geplaatst.

Als aanvulling op het reeds bestaande gamma, en als antwoord op de vraag naar oplossingen voor kleinere baden, revalidatiebaden, swimspa’s of projecten met een beperkte technische ruimte, lanceert Aguabel dit jaar echter nog een nieuw en volledig gepatenteerd inbouwtoestel. Deze Aguapure 15 is maar liefst vier keer kleiner dan de – ook al relatief compacte – Aguapure 100 en geschikt voor baden met een inhoud tot 20 à 30 m3.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details