Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Ruim 2.000 m2 waterpret met hoogst mogelijke energie-efficiëntie
LAGO Kortrijk Weide is een zwemparadijs en in geen enkel opzicht te vergelijken met de stedelijke zwembaden van weleer.

Ruim 2.000 m2 waterpret met hoogst mogelijke energie-efficiëntie

Aangezien de West-Vlaamse stad het tot dan had moeten stellen met verouderde zweminfrastructuur uit de jaren 60 en 70, betekende het nieuwe zwembad, goed voor een totale wateroppervlakte van 2.334 m2, een welkome boost in zowel zwemcapaciteit als -comfort. Achter de schermen, daarenboven, herdefinieert LAGO Kortrijk Weide de standaarden inzake energie-efficiëntie.

LAGO Kortrijk Weide is in geen enkel opzicht te vergelijken met de stedelijke zwembaden van weleer. Het complex omvat immers niet alleen een sportbad van vijftig meter, maar ook een compleet subtropisch zwemparadijs met kinder- en buitenbaden, een golfslagbad, waterspeeltuin, vijf glijbanen en de langste wildwaterbaan in de Benelux. Diverse spa- en wellnessfaciliteiten maken het plaatje compleet.

LAGO Kortrijk Weide heeft maar liefst vijf glijbanen.

Dat daar een enorme hoeveelheid water bij komt kijken, staat buiten kijf. Water dat opgewarmd, behandeld, gedesinfecteerd en in beweging gebracht moet worden. Als specialist in zwembadtechniek en onderdeel van de LAGO Groep kwam die opdracht, net als bij andere zwembaden onder de LAGO koepel, in handen van Lotec terecht. In het kader van de PPS levert het van oorsprong Nederlandse bedrijf de komende decennia dan ook een engagement dat aanvang neemt met de behandeling van het zwembadwater, maar daar allerminst ophoudt.

Lotec is verantwoordelijk voor de volledige watertechniek in LAGO Kortrijk Weide, inclusief onderhoud en beheer.

Eigen technologie 

De behandeling van de talloze liters water waarmee de baden in LAGO Kortrijk Weide gevuld worden, gebeurt in wezen volgens een klassiek recept: het water wordt gefilterd, er wordt zoals wettelijk voorgeschreven onder meer bicarbonaat gedoseerd en bacteriën worden door middel van een aangepaste chloor- en zuurdosering afgebroken. Twee van die drie stappen verlopen evenwel net iets anders dan doorgaans het geval is.

“In plaats van de typische ronde, polyester filters maken we gebruik van op locatie gegoten betonnen filters op maat”, licht Benoit Simonart, directeur van Lotec België, toe. “Zowel hun dimensionering als het binnenwerk en de samenstelling van het filtermedium werden op projectbasis door onze ingenieurs bepaald, met als resultaat een waterfiltratie van zeer hoge kwaliteit, die dankzij de rechthoekige vorm bovendien optimaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte in het technisch lokaal.” Ook voor het doseren van bicarbonaat zet Lotec hier eigen technologie in. “Een van de grootste problemen bij het toevoegen van bicarbonaat, is dat het product gaandeweg verhardt en zo voor verstoppingen zorgt. Met onze B400 doseercel krijgt het bicarbonaat echter nooit de kans om te verharden, zodat we toch een automatische, veilige en bedrijfszekere dosering kunnen garanderen.”

De totale wateroppervlakte van LAGO Kortrijk Weide beslaat ruim 2.000 m2.

Energieverlies beperken

Naast het garanderen van de waterkwaliteit, bestond de opdracht van Lotec ook in het realiseren van de hoogst mogelijke energie-efficiëntie. “Zwembaden zijn energievreters”, zegt Simonart stellig. “Zeker in publieke en recreatieve inrichtingen, waar een grote hoeveelheid water op een constante, hoge temperatuur gehouden moet worden, is het zaak om energie zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dat begint bij het vermijden van onnodige energieverliezen.” Om die reden worden het golfslagbad en de helft van het sportbad buiten de openingsuren met een rolafdek afgeschermd. Bij de andere helft van het sportbad worden de beweegbare wand en bodem – ook een realisatie van Lotec – in de hoogst mogelijke positie gebracht, om zodoende het bad over de gehele wateroppervlakte af te dekken. “Om warmteverliezen ten gevolge van verdamping ook bij de andere baden te beperken, worden zij dagelijks automatisch leeggelaten, met opslag van het warme water in thermische buffers in de kelder.”  

Het sportbad van vijftig meter is voorzien van twee beweegbare bodems en een beweegbare wand.

Warmterecuperatie

“Waar mogelijk, maken we daarnaast gebruik van warmterecuperatie”, voegt Simonart nog toe. Dat gebeurt onder meer ter hoogte van de filters, waar de residuele warmte uit het backwash-water aangewend wordt om het suppletiewater voor de zwembaden voor te verwarmen.

Daarnaast wordt er via warmtepompen ook uit verschillende luchtbehandelings­groepen warmte gerecupereerd, die ingezet wordt om zowel het sanitair warm water als het zwembadwater voor te verwarmen. Pas wanneer dit ontoereikend blijkt, wordt er aanspraak gemaakt op bijverwarming door hoogrendementsketels.

Met een lengte van 157 meter heeft Kortrijk de langste wildwaterbaan van de Benelux.

Waterrecuperatie

Omdat niet alleen energie, maar ook water een kostbare grondstof is, zette Lotec in Kortrijk overigens ook sterk in op waterrecuperatie. Naast de klassieke regenwateropvang en -recuperatie voor gebruik als spoelwater doorheen het gebouw, wordt bijvoorbeeld ook het terugspoelwater van de filters nuttig ingezet. “Na een grijswaterbehandeling krijgt het een tweede leven in de sanitaire installaties, waar het dienstdoet als spoeling voor de toiletten en urinoirs”, aldus Simonart. “Gezien de omvang van de filters en de regelmaat van de spoelingen, zien we dat dat in de meeste gevallen ruimschoots volstaat.”

Door gebruik te maken van eigen technologie, waaronder een automatische bicarbonaatdoseercel, optimaliseerde Lotec de waterbehandeling.

Beheer

Met behulp van een geavanceerd visualisatie- en PLC-besturingspakket behoudt Lotec het overzicht over de diverse installaties en procédés. “Net als bij andere LAGO projecten zijn we verantwoordelijk voor zowel de bouw als het onderhoud en beheer”, zegt Simonart. “Dankzij de uitgebreide automatisering kunnen we zowel de volledige waterbehandeling als de diverse mechanische onderdelen – rolafdek, beweegbare bodems, golfslagmachine … – constant in het oog houden en indien nodig overnemen. Doet er zich ergens een probleem voor, dan krijgen we automatisch een melding en kunnen we de situatie al vanop afstand beoordelen, zodat de eigenlijke interventie veel efficiënter kan verlopen. In een complex als LAGO Kortrijk Weide is dat geen overbodige luxe.” 


Exclusieve drenkelingendetectie

Om naast gezondheid en energie-efficiëntie ook de veiligheid van zijn bezoekers te garanderen, maakt LAGO Kortrijk Weide gebruik van het hoogtechnologische AngelEye antidrenkelingensysteem. Deze tech­nologie, exclusief verkrijgbaar via Lotec, maakt gebruik van diverse camera’s boven en onder water voor een continue monitoring van bewegingen. Merkt het systeem een onveilige situatie op, dan worden de redders binnen de vijftien seconden via een controlescherm in de badmeesterpost en hun polshorloges gealarmeerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details