Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Revolutionaire technologie voor betrouwbare en betaalbare zwembadafdekking
Speciaal geprofileerde rolluikas. De motor trekt voortaan op de profilering van de as, en niet langer op de schroeven.

Revolutionaire technologie voor betrouwbare en betaalbare zwembadafdekking

Op de internationale zwembadbeurs Piscine Global Europe 2022 moet je absoluut de stand van Pool Cover Systems gezien hebben. Met een revolutionaire technologie wil de producent van zwembadafdekkingen het huidige landschap in de sector grondig hertekenen. Zeg vaarwel tegen corrosie- en prijsgevoelige rvs-profielen en -onderdelen, en maak kennis met een toekomstgerichte oplossing die composiet combineert met aangepaste kunststofdelen. 

Rolluikas en plagebalk met de nieuwe ophangbeugels.

Pool Cover Systems is geen onbekende speler in de Benelux. Al meer dan tien jaar ontwikkelt en produceert het bedrijf uit Weelde hoogwaardige zwembadafdekkingen, met opbouw- of inbouwsystemen. De meerwaarde van een rolluik is voor vele zwembadbouwers en hun eindklanten wel gekend: de betere isolatie van het zwembadwater beperkt het verlies van warmte, en de afdekking verhoogt de veiligheid rondom het zwembad. Toch ondervindt de producent geregeld terughoudendheid bij de installatie van het rolluik. “Ondanks die positieve elementen blijft de aanschaf van een afdekking een hoge kost, die makkelijk oploopt tot een vijfde van het totale budget voor een zwembadinstallatie”, legt commercieel manager Simon Ryckewaert uit. “De zwembadafdekking is de laatste investering die een eindklant doet. Niet onlogisch dus, dat vaak de vraag zich opdringt of het rolluik er wel onmiddellijk moet komen. Door alle uitdagingen die 2022 al met zich meebracht, zien we dat meer en meer eindklanten de aankoop ervan uitstellen. Dat is voor Pool Cover Systems een heikel punt, natuurlijk.” Om hierop een antwoord te bieden zoekt de producent al enkele jaren naar alternatieve oplossingen voor de constructie van zwembadafdekkingen.

Voortaan gebruikt PCS een aspin met een 50 mm-diameter en een dubbele klos voor extra stabiliteit en draagkracht van de rolluikas.

Tijd voor verandering

De prijs is niet de enige uitdaging waarmee de sector kampt. In de zoektocht naar andere materialen of technieken voor zwembadafdekkingen kwam ook steevast de problematiek van corrosie naar boven. Ryckewaert: “De profielen en ophangdelen van een traditionele zwembadafdekking worden van rvs gemaakt. Zonder behandeling zijn de meeste soorten roestvrij staal zeer gevoelig aan chloor. Voor zwembaden gebruiken wij rvs 316L, maar met de evolutie van het type ontsmetting naar hydrolyse is dit systeem op termijn niet slijtvast. De uitdaging was dus dubbel: een materiaal vinden dat minder prijsgevoelig is, waardoor onze oplossingen betaalbaar blijven en eindklanten wel kiezen voor een rolluik, en tegelijk een systeem ontwikkelen dat bestand is tegen de extreme omstandigheden van een zwembad.”

Flens, ophangbeugel en aspin voor traditioneel linerbad.

Pool Cover Systems vond het antwoord in een combinatie van composiet en aangepaste kunststofdelen. Voor de inbouwsystemen ontwikkelde het bedrijf volledig nieuwe profielen die gemaakt zijn uit composiet. “Dit samengesteld materiaal heeft als eigenschap dat het niet roest of oxideert onder invloed van water en zuurstof. Bovendien hebben we onze composietprofielen specifiek chemicaliënbestendig laten maken. Zo garanderen we dat de profielen tegen eender welke aandoening van het zwembadwater resistent zijn. Denk aan een disbalans tussen chloor en pH”, legt Ryckewaert uit. “Voor de ophangonderdelen kozen we aangepaste kunststofdelen, die perfect compatibel zijn met diverse types zwembadkuipen op de markt.”

Corrosie vermijden

De laatste jaren evolueert het ontsmetten van het zwembadwater van chloor naar zoutelektrolyse, en verder naar hydrolyse. Voor deze ontsmettingstechniek is rvs zeer corrosiegevoelig. 

Ryckewaert: “Met composiet en kunststof sluiten we elke vorm van corrosie uit. Dat is een kopzorg minder voor de zwembadbouwer en garandeert een langere levensduur voor de eindklant. De testprojecten die we met een aantal klanten uitvoerden, zijn zeer positief ontvangen. We bieden als enige in de markt een concrete oplossing voor deze problematiek. Daarnaast zijn onze nieuwe systemen uiteraard uitvoerig getest op bijvoorbeeld torsie en doorbuiging. Om de zwembadbouwers te ondersteunen werken we momenteel installatievoorschriften uit, zodat zij er makkelijk mee aan de slag kunnen.”

Flens en ophangbeugel voor PCS motorkop.

Inhouse ontwikkeling

Het nieuwe systeem van Pool Cover Systems is uniek in de markt. Alle knowhow hiervoor werd inhouse ontwikkeld. 

“De tekeningen voor de profielen werken wij eigenhandig in detail uit. Op basis hiervan produceren onze fabrikanten deze specifiek voor ons. De kunststofonderdelen produceren we zelf. We investeerden vorig jaar sterk in een eigen gereedschapsatelier, met een draaiband en twee vijfassige CNC-machines, waardoor we de stukken dus zelf kunnen draaien”, gaat Ryckewaert verder. ”De keuze voor kunststofonderdelen is gestuurd vanuit de groei die we de laatste jaren zien in de kunststof zwembadkuipen. Voor de zwembadbouwer is dit heel interessant. Waar ze vroeger mechanische verbindingen nodig hadden om de onderdelen vast te schroeven in het bad, kunnen zwembadprofessionals alle onderdelen nu aan de binnen- en buitenkant aflassen. Dit garandeert een honderd procent waterdicht systeem.” Pool Cover Systems zal z’n bestaande systemen stelselmatig omvormen naar deze nieuwe oplossing. “Die kan gebruikt worden in zwembaden tot maximaal 4,5 meter breed, wat voor ons toch het merendeel van de installaties vertegenwoordigt. Toch willen we benadrukken dat in de toekomst de rvs-profielen en -ophangonderdelen nog beschikbaar zijn op expliciete vraag van de zwembadbouwer, bijvoorbeeld voor renovaties of installaties van zwembaden breder dan 4,5 meter. De prototypes zijn volledig goedgekeurd en vanaf het voorjaar 2023 zijn onze nieuwe inbouwsystemen voor het brede publiek beschikbaar.”

Flens en ophangbeugel voor de nieuwe plagebalk. Door de extra geleiding op de beugels blijft het rolluik niet haperen.

Eerste deelname Piscine Global

Voor Pool Cover Systems is de deelname aan Piscine Global Europe 2022 een primeur. Het is de eerste keer dat het bedrijf exposeert op een internationale beurs. 

“We willen meer naambekendheid creëren in Europa. Momenteel halen we het grootste deel van onze omzet uit de Benelux, en dat willen we graag diversifiëren”, vertelt Ryckewaert. Het toonaangevende zwembad- en wellnessevenement is tegelijk ook de ideale gelegenheid om de splinternieuwe technologie in de markt te zetten. “De beurs is het uitgelezen moment om internationale contacten aan te spreken en uit te pakken met een innovatief systeem dat ons onderscheidt van andere spelers in de markt.”

Je vindt Pool Cover Systems op stand 5B 94.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details