Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Razend druk? Investeer in opleiding
The edge Luxury swimming pool with white fashion deckchairs on the beach., Exterior design.

Razend druk? Investeer in opleiding

Toch leeft die perceptie bij sommige klanten en professionelen, merkt Maxime De Gunsch, productmanager bij SCP Benelux. “Dat leidt tot problemen en frustraties, die met de juiste kennis en opleiding nochtans eenvoudig vermeden kunnen worden.” Een credo dat geldt voor alle aspecten van de zwembadbouw.

Het belang van een gedegen opleiding

“Meer dan ooit doet de zwembadbouwer er goed aan om te investeren in zijn kennis”, meent Maxime De Gunsch.
“Dat lijkt tegenstrijdig, omdat de hele sector kampt met een intense drukte, maar net die situatie onderstreept het belang van een gedegen opleiding.”

“Ten eerste laat kennis je toe om installaties op te leveren die perfect in orde zijn en je klant afdoende te informeren over de werking ervan. Dat betekent dat je achteraf geen tijd te verliezen met vragen, problemen en interventies, en dat je je dus volledig kan richten op de nieuwe installaties. Voorkomen is beter dan genezen, zeg maar”, legt De Gunsch uit. “Ten tweede heeft de enorme populariteit van zwembaden ervoor gezorgd dat veel zwembadbouwers nieuw personeel in dienst hebben genomen. Omdat technisch personeel schaars is, gebeurt het regelmatig dat die mensen onvoldoende kennis hebben over bijvoorbeeld de technieken.”

Technisch personeel is schaars en vaak is extra opleiding noodzakelijk.

Waterbehandeling en automatisering

Een klassiek struikelblok, zo ervaart de productmanager, is de waterbehandeling. “Waterbehandeling is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Het gaat vandaag al lang niet meer over chloor en pH alleen; er zijn ook heel veel andere parameters die je moet beheersen. Bovendien heeft het niet alleen een invloed op de hygiënische aspecten van het water zelf. Veel andere problemen zijn uiteindelijk tot problemen met de waterbehandeling te herleiden. Neem nu een defecte pomp. Vaak is dat een gevolg van kapotte dichtingen, die door een te hoge pH of overdreven chloorconcentratie vroegtijdig verstorven zijn.”

Het is dan ook cruciaal dat zwembadbouwers de basisbeginselen van waterbehandeling goed onder de knie hebben. Zelfs wanneer je voor een volledig geautomatiseerd systeem kiest, is dat een noodzaak. Automatisering heeft namelijk vooral als doel een evenwicht in stand te houden. Er is geen enkel toestel op de markt dat van een groen zwembad een volledig heldere waterpartij kan maken. Het evenwicht moet eerst handmatig gecreëerd worden. Dat betekent dat je inzicht moet hebben in de verschillende parameters, dat je ze moet kunnen meten, en dat je hun onderlinge relaties begrijpt. Dat begrip is ook belangrijk om de klant voldoende te kunnen informeren. “Particulieren die investeren in automatisering hebben doorgaans hoge verwachtingen. Echter, door dergelijke systemen hebben ze plots ook veel meer zicht op alles. Met een klassieke teststrip zal je het verschil tussen een pH van 7.2 en 7.0 niet opmerken, maar bij een automatisch systeem gaat er op zo’n moment misschien al een lampje branden. Als je als zwembadbouwer je klant onvoldoende informeert over wat die waarde precies betekent, krijg je gegarandeerd bij de kleinste schommeling een telefoontje. Terwijl er in se niets aan de hand is. Hoe beter je de basisbeginselen en de producten beheerst, hoe beter je dat naar je klant kan overbrengen en hoe minder interventies er uiteindelijk nodig zijn.”

SCP Benelux biedt opleidingen over het hele spectrum van de productcatalogus, zowel algemeen als productspecifiek.

Elk product zijn opleiding

Om zwembadbouwers met de nodige kennis en achtergrond te wapenen, biedt SCP Benelux over het hele spectrum van de uitgebreide productcatalogus opleiding en begeleiding aan, variërend van algemene sessies over thema’s zoals hydraulica, waterbehandeling, zwembadafdekkingen, product- en fabrikantspecifieke opleidingen, tot begeleiding op de werf. Als product­manager gaat Maxime De Gunsch zo bijna dagelijks de baan op om zwembadbouwers bij de eerste installatie van een bepaald product te ondersteunen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details