Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Pvc zwembadfolies:  3D-technologie verenigt kwaliteit en esthetiek
Blue Drops organiseert regelmatig opleidingen.

Pvc zwembadfolies: 3D-technologie verenigt kwaliteit en esthetiek

Vraag aan twintig klanten hoe hun ideale zwembad eruitziet, en de kans is groot dat het merendeel van de warme en luxueuze uitstraling van een betegeld bad begint te dromen. Opvallend, want in de praktijk nemen betegelde zwembaden maar een beperkt deel van de markt in. Vooral de prijs, complexe uitvoering en potentiële problemen met de waterdichting weerhouden mensen ervan om daadwerkelijk voor tegels te kiezen. Maar wil dat daarom zeggen dat ze hun zwembaddromen moeten inperken? Bram Flobert van Blue Drops vindt van niet.

“De markt van pvc-zwembadfolies is de voorbije jaren enorm geëvolueerd”, zegt Bram Flobert, medezaakvoerder van zwembadgroothandel Blue Drops. “De eenvoudige effen kleuren zijn inmiddels vervoegd door heel wat verschillende dessins, en zelfs gestructureerde folies met diverse steen- of mozaïeklooks. De zwembadbouwer kan vandaag dus perfect aan de gevarieerde vragen en dromen van zijn klanten voldoen, zonder van zijn vertrouwde pvc-folie te moeten afwijken.”

Stalenmap met de 3D-folies van Haogenplast.

De kracht van 3D-technologie

In het gamma pvc-folies biedt Blue Drops onder meer een mooie selectie 3D-folies van Haogenplast aan. Neem nu de Stoneflex Royal met zijn lichtgrijze marmerlook, of de Stoneflex Sand met het warme karakter van een natuurlijke kalksteen. De populaire Stoneflex Bazelet simuleert dan weer een donkerblauwe natuursteen, en de recente Larch dessins hebben een opvallende houtlook. Onder de naam Matrix, tot slot, zijn er ook verschillende mozaïekimitaties beschikbaar. 

“Op onze website kan je alle opties uitgebreid bekijken”, vat Bram Flobert samen. “Zowel onder als boven water. Laat je echter niet misleiden door de term ‘imitaties’. De folies zijn niet zomaar met een dessin bedrukt, maar hebben dankzij 3D-technologie ook een erg realistische steen- of houttextuur. Bij de mozaïek­folies kan je effectief elke voeg voelen, al is overal natuurlijk wel de minimumdikte van 1,5 mm gegarandeerd.” 

Bijkomend voordeel van deze texturen: ze verbeteren de antislipeigenschappen van de liners, waardoor deze ook op trappen en plages veilig en zonder extra ingrepen of toevoegingen toegepast kunnen worden.

Een online simulatie toont het effect van de verschillende texturen, boven en onder water.

Kwaliteit in elke fase

Haogenplast is onder Belgische zwem­badbouwers wellicht een minder gekende naam, maar het Israëlische bedrijf specialiseert zich al sinds 1944 in de productie van pvc-membranen en past die expertise ondertussen ook zo’n dertig jaar toe op zwembaden en zwembadfolies. “Een van onze grote troeven is dat we alles in-house doen”, vertelt Avichai Rosenshtok, VP Sales bij Haogenplast. “Inmiddels maken we weliswaar deel uit van een Duitse holding, maar alles gebeurt nog steeds in onze productiefaciliteit in Israël, van de verwerking van het ruwe materiaal tot het verpakken van de eindproducten. Zo hebben we in elke stap van het proces complete controle over de kwaliteit.”

Bram Flobert beaamt: “De kwaliteit van de producten is uitstekend, maar daar blijft het niet bij. Het bedrijf denkt ook verder. Zo verpakken ze de rollen op een zodanige manier, dat ze ook bij lang­durige opslag niet platgedrukt worden. Dat is een kleine ingreep, die evenwel voor een enorme meerwaarde zorgt op de werf. Op geen enkele plaats zal er namelijk een slag in de folie zitten, waardoor de goede verwerking aanzienlijk vereenvoudigd én versneld wordt.”

De folies zijn niet zomaar met een dessin bedrukt, maar hebben een realistische steen- of houttextuur.

Aangepaste opleidingen

Toch is en blijft het lassen van pvc een kunst. “Het getextureerde oppervlak van de 3D-folies vraagt in dat opzicht ook wat extra aandacht en precisie”, geeft Bram Flobert toe. “Daarom richten we regelmatig lascursussen in en gaan we binnenkort zelfs met een delegatie klanten naar de Haogenplast Academy in Israël.” 

“Zo’n Academy duurt drie à vier dagen en behandelt alles, van berekening tot snijden en lassen”, verduidelijkt Avichai Rosenshtok. “Al is het maar de eerste stap in ons opleidingsprogramma. Nadien zorgen we samen met lokale partners nog voor ondersteuning en kwaliteitscontrole op de werf. Zo verzekeren we niet alleen kwalitatieve producten, maar ook een kwalitatieve uitvoering.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details