Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Optimale controle, zonder complexe databekabeling
Mits de juiste dimensionering kan de Digipool Leo een zwembad gemakkelijk negen maanden lang verwarmen; de Digipool Aries levert 365 dagen zwembadgenot.

Optimale controle, zonder complexe databekabeling

Het enorme en alsmaar uitdijende aanbod aan zwembadapps en sturingsmodules laat er geen twijfel over bestaan: de eindklant wil vandaag een complete controle over zijn zwembad. Meer nog, de echt energiebewuste consument verwacht dat alle technologieën in, maar ook naast het zwembad met elkaar geconnecteerd worden en vanuit één centrale hub aangestuurd kunnen worden. Voor de zwembadbouwer betekent dat een soms pijnlijke confrontatie met de uitdagingen van databekabeling. Met enkele updates aan de Digipool warmtepompen wil Kurt Munghen dat euvel dan ook verhelpen. 

Digipool warmtepompen bij wellnesscentrum Thermen R in Roeselare.

Met Digipool lanceerde Kurt Munghen enkele jaren geleden al een unicum in de zwembadwereld: een zwembadwarmtepomp die, in tegenstelling tot de gekende monoblocs en naar analogie met de warmtepompen uit de HVAC-wereld, uit een binnen- en een buitenunit bestaat. “De keuze voor een split-unit resulteert in een krachtigere en efficiëntere warmtepomp”, vertelt Munghen. “Mits de juiste dimensionering kan de Digipool Leo het zwembad gemakkelijk negen maanden lang verwarmen; de Digipool Aries levert zelfs 365 dagen zwembadgenot.”

De nieuwe multisetpointfunctie is erg interessant voor zwembaden en spa’s met een verschillende watertemperatuur die op dezelfde warmtepomp zijn aangesloten.

Energiezuinig

Het grote verschil tussen de Digipool warmtepompen en een klassieke all-season zwembadwarmtepomp is dat de prestaties bij lage buitentemperaturen ook zonder een exuberant energieverbruik op peil blijven. “Vijftien jaar lang heb ik als technical engineer aan zwembadwarmtepompen gewerkt. Continu zag ik daar hetzelfde probleem: in de koudere maanden lag het energieverbruik torenhoog, maar bereikte het zwembadwater nooit de gewenste temperatuur. Wie langer dan zes maanden van zijn zwembad wou genieten, kon eigenlijk niet anders dan zich wenden tot fossiele brandstoffen. Daarvoor bieden we met Digipool een oplossing.”

In tegenstelling tot de gekende monoblocs bestaan de Digipool warmtepompen uit een binnen- en een buitenunit.

Één kabel, ontelbare opties

Omdat energiezuinigheid nooit een kwestie van één toestel alleen is, integreerde Munghen in de binnenunit van zijn warmtepompen van meet af aan de nodige intelligentie. Zo voorziet de software standaard in de mogelijkheid om circulatiepompen naar een hoger niveau te sturen, op piekmomenten een extra energiebron aan te spreken, of de Digipool via een smart grid aansluiting aan een eventuele pv-installatie te koppelen.

“Dergelijke opties zijn noodzakelijk om de energiebalans volledig te optimaliseren, maar in de praktijk vragen ze van de zwembadbouwer of installateur wel wat kennis van databekabeling. Dat is uiteraard niet hun core business. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat alle Digipool warmtepompen vanaf heden ook met Modbus TCP/IP kunnen werken. Dat protocol werkt met een enkele, eenvoudige LAN-kabel en vereenvoudigt zo aanzienlijk de installatie. Daarenboven laat het toe om de warmtepomp, en bij uitbreiding het zwembad, ook aan andere IoT-systemen zoals energiemanagers, domotica of gebouwbeheersystemen te koppelen. De eindklant krijgt zo met andere woorden een volledige controle over zowel woning als zwembad vanuit één centraal platform.”

Voor wie toch liever voor elke functie een aparte app heeft, ontwikkelde Digipool ondertussen ook een eigen IoT-module en bijbehorende applicatie. “Talk2Digipool of T2D wordt volledig in België gemaakt en is ISO 27001 gecertificeerd. Dat betekent dat ze volledig veilig is wat cybersecurity betreft.”

Slimmer verwarmen

Nog een nieuwigheid die eindklanten moet helpen om de energiebalans te bewaken, is de lancering van de Digipool Aquarius, gepland voor het Salon Piscine Global in november. “Wie zijn Digipool Leo of Aries met de nieuwe Aquarius uitbreidt, zal in staat zijn om ook een buffervat op te warmen en die warmte vervolgens te gebruiken voor bijvoorbeeld ruimteverwarming. Zeker in combinatie met een pv-installatie is dat een interessante optie, want dankzij de smart grid aansluiting kan eventueel overtollige zonne-energie zo optimaal benut worden.”

De software voorziet onder andere in de mogelijkheid om circulatiepompen naar een hoger niveau te sturen of op piekmomenten een extra energiebron aan te spreken.

En dan is er nog de recente integratie van een multisetpointfunctie voor gecombineerde installaties. “Wanneer een zwembad en een spa op dezelfde installatie aangesloten worden, is het natuurlijk belangrijk dat de warmtepomp afgestemd wordt op de juiste watertemperatuur. Daarom kunnen nu tot drie verschillende temperaturen ingesteld worden. Schakelt de installatie van de ene functie – bijvoorbeeld het zwembad aan 27°C – om naar de andere – bijvoorbeeld de spa aan 38°C – dan verschuift het setpunt van de warmtepomp zo automatisch mee.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details