Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Optimale balans tussen luchtvochtigheid en temperatuur
Door de grootte van het zwembad en het poolhouse koos WOLF Energiesystemen bv voor een oplossing op maat, met de KG Pool luchtgroep.

Optimale balans tussen luchtvochtigheid en temperatuur

Wil je het hele jaar door optimaal genieten van je zwembad, dan is een binnenzwembad de ideale oplossing. Al komt hier wel wat bij kijken, zoals een goede luchtvochtigheid en een gezond binnenklimaat. Een kolfje naar de hand van WOLF Energiesystemen bv, die als leverancier van verwarmings- en luchtbehandelingssystemen tot de Europese top behoort. Voor een privézwembad in Tielt leverde WOLF Energiesystemen bv een KG Pool luchtbehandelingskast.

Het zwembad is vier bij negentien meter, waardoor het luchtvolume dat moet ontvochtigd worden te groot is voor een standaardoplossing.

Een zwembad van vier bij negentien meter in een 36 meter lang poolhouse brengt op vlak van luchtvochtigheid en het op peil houden van de binnentemperatuur enkele uitdagingen met zich mee. In een privé­woning in Tielt liet de bouwheer een bijgebouw optrekken, met aan de ene kant het zwembad en aan de andere een keuken met bar en een zitruimte. Het poolhouse is boven het zwembad opengewerkt tot in de nok. 

“Een binnenzwembad moet altijd ontvochtigd worden. Meestal bieden we daarvoor standaard plug-and-play CKL Pool units aan. Gezien de omvang van het project, bleek dit hier niet aan de orde te zijn. Het volume was te groot. Voor luchtvolumes van 3.000 tot 35.000 kubieke meter per uur voorzien we sowieso oplossingen op maat. Dat werd hier de KG Pool luchtgroep”, vertelt Jimmy Dequeecker, technisch adviseur en accountmanager bij WOLF.

De ruime kelder in het poolhouse maakte een optimale installatie mogelijk.

Gezond binnenklimaat

De complexiteit door de grootte van het zwembad vormde niet de enige uitdaging. De bouwheer had specifieke eisen qua temperatuur en luchtvochtigheid, en qua kwaliteit en levensduur van de installatie. Hij zocht een futureproof en energie-
efficiënte oplossing. Samen met Innotech, specialist in technieken voor nieuwbouw en renovatie, zette WOLF een luchtgroep met ventilatie op in het ruime poolhouse. 

“Een van de grootste bezorgdheden van de bouwheer was het creëren van een gezond binnenklimaat”, zegt zaakvoerder Eddy Gabriëls van Innotech. Het bedrijf uit Wielsbeke stond de bouwheer bij voor de installatie van alle technieken. “Gezien deze vereisten, bleek WOLF al snel de geschikte partner. Na onze eerste gesprekken wisten we onmiddellijk dat WOLF ons de nodige, correcte ondersteuning zou geven.”

De KG Pool luchtbehandelingskast is inwendig volledig behandeld tegen corrosie, met platenwarmtewisselaars uit polypropyleen.

Duurzame installatie

Voor de optimale levensduur van de installatie is de KG Pool luchtbehandelingskast inwendig behandeld tegen corrosie. Dequeecker: “Er zitten koperen batterijen in en de platenwarmtewisselaar is gemaakt van polypropyleen, wat beter bestand is tegen corrosie.” De omgevingstemperatuur in het poolhouse is ingesteld op 30 graden. Het zwembadwater is 27 graden. “De ideale opstelling”, bevestigt Jimmy. “We willen de ruimtetemperatuur constant houden. Dat realiseren we door de luchtgroep te combineren met een warmtepomp, wat ook bijdraagt tot het duurzame karakter van dit project.”

De WOLF luchtbehandelingskasten zijn compatibel met AutoCAD en Revit.

Technische uitdagingen

Deze KG Pool luchtgroep is volledig projectspecifiek gemaakt. Voor de koppeling met de ventilatiekanalen modelleerde de installateur het ontwerp volledig in BIM. 

“Een bijkomende bijzonderheid was dat de luchtgroep in de kelder moest geïnstalleerd worden. Enerzijds een zegen, want het poolhouse is volledig onderkelderd en biedt dus voldoende ruimte. Anderzijds een uitdaging, want de KG Pool luchtgroep kon niet in één stuk naar de kelder gebracht worden”, legt Jimmy uit. 

De luchtgroep werd in verschillende delen getransporteerd en ter plaatse gemonteerd en koeltechnisch afgewerkt. WOLF en Innotech klaarden samen de klus. Eddy: “Dankzij de grondige voorbereiding van beide teams waren we goed op elkaar afgestemd. De volledige luchtgroep werd op een voormiddag geplaatst. Ik denk dat ik voor ons beiden spreek, als ik zeg dat we heel tevreden zijn over het eindresultaat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details