Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Ophangpunten zijn levensbelangrijke details
PoolFIX bevestigingsartikelen in verlichtingsarmaturen.

Ophangpunten zijn levensbelangrijke details

Sinds vorig jaar is de Wet Kwaliteitsborging van kracht. Voor de zwembadbranche betekent dat strenger bouwtoezicht bij nieuwbouw en renovatie, en een betere aansprakelijkheidsregeling. Een reden te over om als aannemer bijzondere aandacht te besteden aan de materiaalkeuze, zeker als het om ophangpunten gaat.

Ook vandaag vallen er  in een openbaar zwembad nog met regelmaat (vijfmaal in 2022) verlichtingsarmaturen, speakers, borden of trespa-platen naar beneden. Het verleden heeft ons geleerd dat we hiermee nauwlettend om moeten gaan, om persoonlijk letsel te voorkomen. Aansprakelijkheid in dezen krijgt vanaf 2023 een hele andere wending. De aannemer is medeverantwoordelijk voor de veiligheid binnen een zwembad. De keuze van materialen hierin is cruciaal, waarbij met certificaten moet worden aangetoond dat de juiste keuzes zijn gemaakt. Roestvaste bevestigingsartikelen zijn zeer gevoelig voor chloor. Als bijvoorbeeld roestvast staal AISI 316 (A4) in contact komt met chloorhoudend water, dan zal het chloor plaatselijk de beschermende laag chroomoxide aantasten. Er ontstaat dan een putje, waar zich weer meer chloorionen verzamelen. Waarna spanningscorrosie voor onvoorspelbare beuken zorgt. Daarnaast is het gebruik van elektrolytisch of thermisch verzinkte bevestigingsartikelen ook van korte duur. Vanwege de reacties van chloor en ozon, in een vochtige omgeving, wordt dit proces nog versneld. Omwille van hun ontsmettende (lees: oxiderende) werking worden natriumhypochloriet en ozon toegevoegd aan zwembadwater.

Ook kelderruimtes en materiaalkeuze zijn onderhevig aan inspectie en uw verantwoordelijkheid. Hier verbinding door PoolFIX artikelen.

Controles

De huidige wetgeving schrijft voor dat metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012.  Samenvattend: het gebruik van RVS A2 of A4 kwaliteit is ABSOLUUT VERBODEN.  Artikel 5.12 en/of de NPR9200:2015. Het nieuwe koninklijk besluit van 3 juli 2018 betreft de regels over bouwwerken in de fysieke leefomgeving. Dat besluit is  de opvolger van het bouwbesluit 2012, de inwerkingtreding ervan wordt via de nieuwe Omgevingswet ingevoerd. Sinds 2022 is de Wet Kwaliteitsborging van kracht. Dit betekent concreet voor de zwembadbranche: strenger bouwtoezicht bij nieuwbouw en renovatie, en een betere aansprakelijkheidsregeling.

De belangrijkste veranderingen:

  • Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij tijdens het ontwerp en op de bouwplaats. 
  • De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.
  • Inspecties moeten voorkomen dat er een persoonlijk letsel ontstaat. Een opleveringsinspectie na verbouwing/nieuwbouw voor materiaalkeuzes, en jaarlijkse inspecties om veiligheid te borgen. Let wel, deze jaarlijkse inspecties zijn een momentopname, en de exploitant heeft de verantwoordelijkheid om continu de veiligheid te waarborgen. 
Ophangpunten moeten niet alleen met degelijke materialen worden gemonteerd maar tevens met valbeveiliging worden gezekerd.

Corrosie

Volgens ISO 9223:1992 en ISO 12944 wordt u om de oren geslagen met specificaties betreffende de oppervlaktebehandeling van constructies. Iedereen weet namelijk dat er in een zwembad zich bijzondere luchtsamenstellingen bevinden die corrosie bevorderen. U kunt uit de eenvoudige rekensom opmaken dat 130μm laagdikte niet kan worden aangebracht op de bevestigingsartikelen. Met een gemiddeld passing­bereik van 6-20 micron is er geen ruimte voor aanwezig. 

Als u op zoek bent naar betrouwbare, veilige oppervlaktebehandeling, dan zijn de bevestigingsartikelen van PoolFIX aan te raden. Hun jarenlang bewezen kwaliteit is recentelijk naar de vijfde generatie gebracht voor een langdurige standtijd in uw zwembad. Heeft u montagepunten binnen de spatwaterzone? Dan is het gebruik van het resistente materiaal 1.4529 raadzaam. Ga bij de levering van uw bevestigingsartikelen na of u een certificaat ontvangt voor het veilig gebruik in uw zwembad­toepassing. Dit waarborgt u tijdens toekomstige inspecties. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details