Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Onzichtbare akoestiek

Onzichtbare akoestiek

In zwembaden is de ruimteakoestiek cruciaal voor de ruimtebeleving van de recreërende bezoekers. Ook voor de veiligheid en spraakverstaanbaarheid is een goede ruimteakoestiek extreem belangrijk en mag ook de esthetische vormgeving niet uit het oog worden verloren. Tegelijkertijd vormt juist in zwembaden ruimteakoestiek een extra uitdaging vanwege het volume van de ruimte en de hoge plafonds. Daarnaast vragen het hoge vochtigheidsgehalte en het risico op schimmelvorming om een een materiaalkeuze die tegen al deze factoren bestand is. Een slimme geluidsabsorberende spray-on oplossing die op elk oppervlak kan worden aangebracht, zou hier de perfecte oplossing kunnen zijn. Eén die een perfecte aanvulling biedt op het bestaande design. 

Duurzame akoestische spray-on oplossing 

Juist in zwembaden is de ruimteakoestiek extreem belangrijk en vormt tegelijkertijd een groot probleem. Door het hoge geluidniveau worden extra hoge eisen gesteld aan de akoestiek. Tegelijkertijd zijn de meeste materialen niet bestand tegen de extreme condities in de ruimte. Asona biedt hiervoor een uitstekende schimmelwerende akoestische spray-on oplossing die vaker in zwembaden wordt toegepast en prima geschikt is voor vochtige ruimtes. 

In het zwembad Jonfossse in Luik (België) zijn de akoestische spray-on oplossingen in de hogere delen van de wanden en diverse plafonds toegepast. Daarbij volgt deze gespoten oplossing de vormen van wand en plafond en gaat volledig op in het design van de ruimte. 

Oplossing voor plafond én wand

Aangezien het plafond meestal veel ruimte biedt, ligt het voor de hand om deze ruimte te benutten voor het toepassen van geluid-absorberende materialen om de ruimteakoestiek te optimaliseren. Echter ook in de (hoger gelegen delen) van de wand kan de akoestische spuitpleister prima worden toegepast en is zelfs de ideale oplossing als deze wand een bijzondere vorm heeft. De akoestische spuitpleister volgt exact de contouren en vormen van het bestaande oppervlak, of het nu recht of rond is, koepelvormig, golvend of met onderbrekingen. De veelzijdigheid van deze oplossing biedt mogelijkheden voor elke ruimte waar
de esthetiek net zo belangrijk is als de ruimteakoestiek.

Daarnaast kunnen lichtpunten, lichtspots of rails, (verwarmings)buizen, airconditioning, lichtkoepels en andere zaken gemakkelijk geïntegreerd worden in deze akoestische plafonds. 

Diverse mogelijke naadloze akoestische spuitpleister

Asona heeft al meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van naadloze, akoestische spray-on systemen, waarbinnen een keur aan mogelijkheden bestaat wat kleur, structuur, geluidsabsorberende prestatie en functionaliteit betreft. Beide systemen zijn ontwikkeld om niet alleen de ruimtebeleving en spraakverstaanbaarheid in hoge mate te optimaliseren, maar ook om zodanig op te gaan in het design van de ruimte, dat deze als het ware onzichtbaar zijn en stilletjes hun werk doen. Je ziet het niet, maar je hóórt onmiddellijk het effect. 

Globaal zijn er twee systemen waarbinnen een keur aan mogelijkheden zijn wat kleuren en structuur betreft. 

Sonaspray

Sonaspray wordt direct op elk mogelijk oppervlak gespoten in de gewenste kleur, structuur en dikte, naargelang van de akoestische eisen. 

Sonacoustic

Sonacoustic is een ultra-gladde oplossing met een luxe uitstraling, die op een backing van minerale wol wordt gespoten in diverse mogelijke kleuren. Beide oplossingen vormen een ideale oplossing voor het verbeteren van de ruimteakoestiek in elke mogelijke toepassing

Voor meer informatie: ga naar www.asona.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details