Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Ontwerp, bouw en onderhoud van drie moderne zwembaden in één hand

Ontwerp, bouw en onderhoud van drie moderne zwembaden in één hand

In de Nederlandse stad Veldhoven, nabij Eindhoven, is een spiksplinternieuw zwembad opgeleverd. Het zwembad grenst – net als zijn voorganger – aan de sporthal, maar dan aan de andere kant. Zo konden de Veldhovenaren van de ene op de andere dag overstappen van hun vertrouwde Ekkerman naar het nieuwe Citysport Veldhoven. Van der Horst aannemers haalde de opdracht voor de bouw van het zwembad binnen. 

Het bedrijf deed dat met een UAV-GC-contract. Design, build & maintain (tien jaar onderhoud) van het nieuwe zwembad waren dus geheel aan Van der Horst aannemers, waarbij het ontwerp moest voldoen aan het Programma van Eisen, het plafondbudget, de maintain-eisen en de randvoorwaarden van de gemeente Veldhoven.

Met een speciaal hiervoor samengesteld projectteam ontwierp het bedrijf een plan met recreatiebad, doelgroepenbad en therapeutisch bad, inclusief bijbehorende faciliteiten en horeca. 

Het plan voor de moderne baden kwam binnen drie maanden tot stand.

Van VO naar UO

De totstandkoming van het plan was een intensief traject. “Tijdens de aanbesteding hadden we drie maanden de tijd om met een plan te komen dat voldeed aan de uitvraag en het budget”, vertelt projectleider planontwikkeling Gerben Elzer van Van der Horst aannemers. “In deze periode zaten de ontwerpende en uitvoerende partijen samen aan tafel, en van tijd tot tijd ook de opdrachtgever. Toen we de aanbesteding hadden gewonnen, is het plan uitgewerkt tot een definitief en uitvoeringsontwerp.”

Omgevingscommunicatie

Gedurende de hele uitvoeringsperiode moesten het bestaande sportcomplex en het ‘oude’ zwembad veilig bereikbaar blijven. “Hierop hebben we de gehele planning afgestemd”, vertelt Elzer. “Daarnaast hadden we de omgeving goed geïnformeerd. Dankzij een voorlichtingsavond en regelmatige updates via een groepsapp met de voorzitters van de buurtverenigingen, wisten de omwonenden precies wat zij konden verwachten.”

Geo-elektrisch onderzoek om de waterdichtheid aan te tonen leverde een flinke tijdwinst op.

Waterdicht

Een uitdaging van een andere orde was de waterdichtheid van de baden. Hiervoor werd de gehele betonconstructie in het werk gestort, waarbij een kim – half in de vloer en half in de wand – de waterdichtheid borgt. Waar twee wanden op elkaar aansluiten, werd de waterdichtheid gerealiseerd met rubberen afdrukprofielen. Samen met de constructeur en betontechnoloog werd er een speciale betonmortel samengesteld om de krimp te minimaliseren. “De waterdichtheid is getest met een GEO-elektrisch onderzoek”, vertelt projectleider Wouter van Erp. “Hiervoor hoefden de bassins niet twee weken vol met water te staan. Dat heeft een flinke tijdwinst opgeleverd – en ook niet onaardig: er werden geen
lekken geconstateerd.”

Chloridedampen

Er werden speciale maatregelen getroffen ter bescherming tegen de aanwezige chloridedampen. Van Erp: “De bovenbouw werd opgetrokken met een staalconstructie. Om de stalen balken te beschermen tegen aantasting door deze dampen, zijn ze behandeld met een speciale legering. Deze is aangebracht door de staalleverancier; wij hebben de laagdikte gecontroleerd en deze geregistreerd in ons kwaliteitsborgingssysteem. In ditzelfde kader was ook de luchtdichtheid van het gebouw belangrijk. Deze is getest met behulp van overdruk.”

In november 2021 was Citysport Veldhoven klaar voor gebruik. Nu kan het oude zwembad worden gesloopt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details