Het valt niet te ontkennen dat de energiecrisis van het voorbije jaar het imago van het buitenzwembad in onze contreien een flinke deuk heeft gegeven. Maar of dat ook terecht is? Volgens Maxime De Gunsch van SCP Benelux kunnen zwembadbouwers hun klanten echt wel geruststellen. “Met de juiste producten kan je ook zonder een torenhoge energiefactuur je zwembadwater op temperatuur houden en je zwemseizoen verlengen. Twee zaken zijn daarvoor essentieel: een energiezuinige warmtepomp enerzijds en een kwalitatieve afdekking anderzijds.”
In tegenstelling tot heel wat berichtgeving in de media, hoeft de energiecrisis de zwembadbouwer niet noodzakelijk werk of klanten te kosten. Meer zelfs, distributeur SCP Benelux zag de voorbije maanden net een enorme impuls ontstaan op in hoofdzaak de renovatiemarkt. “Niet alleen nieuwe, maar ook bestaande zwembadeigenaars gaan op zoek naar de meest duurzame en energievriendelijke manier om hun zwembad op temperatuur te houden. Dat creëert ook voor de zwembadbouwer kansen”, aldus productmanager Maxime De Gunsch.
Die kansen laten zich onder meer in de zwembadverwarming duidelijk opmerken. “De warmtepomp, en meer bepaald de full inverter warmtepomp, is de nieuwe norm in onze sector. Onder invloed van de energiecrisis zien we dan ook dat heel veel bestaande verwarmingssystemen vandaag door warmtepompen vervangen worden. Dat gaat niet alleen om oude warmtewisselaars of systemen op gas of elektriciteit, maar opmerkelijk genoeg ook over zwembadwarmtepompen met slechts een aantal jaren op de teller. De full inverter technologie heeft de voorbije jaren namelijk voor zo’n enorme sprong voorwaarts gezorgd in rendement en verbruik, dat vervangen bijna altijd de moeite is.”
Om voor zowel kleine, vrijstaande en stedelijke baden als grote, luxueuze of openbare zwembaden een gepaste oplossing aan te bieden, verdeelt SCP Benelux een uitgebreid gamma warmtepompen van Fairland, Hayward en Pentair. “Het rendement en het vermogen zijn natuurlijk de meest doorslaggevende criteria in de keuze van een geschikte warmtepomp, maar daarnaast winnen ook geluidsniveau en design voor heel wat klanten aan belang.”
Waarbij volgens Maxime De Gunsch misschien nog te weinig stilgestaan wordt, is de richting van de inlaat. “Traditioneel wordt koude lucht bij een zwembadwarmtepomp voorwaarts uitgeblazen, maar in kleine tuinen of wanneer er zich in de directe nabijheid veel groen bevindt, kan dat voor ongemak en schade zorgen. Daarom hebben we in ons gamma ook verschillende modellen met een verticale inlaat. De koude lucht wordt daarbij naar boven afgeblazen, zodat mensen en planten er geen hinder van ondervinden.”
Onder het motto “je verwarmt je woning ook niet met de ramen open” geldt naast de warmtepomp ook een gepaste zwembadafdekking als een onmisbaar element voor een energiezuinig zwembad. “In ons klimaat kan je eigenlijk niet zonder, en een lamellenafdekking – bij voorkeur met solarlamellen – is in dat opzicht de beste keuze. Naast de goedkopere noppen- en stavenafdekkingen verdelen we daarom een compleet gamma aan inbouw- en opbouwoplossingen van het Franse Abriblue.”
Was het enthousiasme voor opbouwsystemen in het verleden nog veelal beperkt, dan ziet Maxime De Gunsch de verkoop de voorbije maanden en jaren in een opvallend stijgende lijn gaan. “Tenzij je voor een grondige zwembadrenovatie kiest, is opbouw zowat de enige manier om ook bestaande zwembaden op een eenvoudige en betaalbare manier met een performante, isolerende lamellenafdekking uit te rusten. Daarenboven is het aantal praktische en esthetische oplossingen sterk uitgebreid. Met Abriblue bieden we maar liefst tien verschillende opbouwmodellen, inclusief bijvoorbeeld mobiele structuren of een systeem ingewerkt in een zitbank.”
Wat de lamellen zelf betreft is er steeds keuze tussen pvc en polycarbonaat, al dan niet solar, en dat in verschillende kleuren. Zowel inbouw- als opbouwmodellen zijn standaard uitgerust met een sleutelschakelaar en kunnen optioneel met de smartphone bediend worden. “Dat gebeurt uit veiligheidsoverwegingen altijd via Bluetooth, zodat je enkel kan schakelen met uitzicht op het zwembad. Alle afdekkingen zijn trouwens gecertificeerd volgens de strengste Franse veiligheidsnorm. Dat is in België weliswaar nog geen verplichting, maar er is wel al een duidelijke evolutie richting veiligheid. Dat, in combinatie met ons klimaat en de almaar stijgende energiekosten, maakt een isolerende afdekking al even onmisbaar als een energiezuinige warmtepomp.”