Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België

NL | FR

Projecten

Ondanks bezuinigingen toch een uiterst modern nieuw zwembad

The-making-of-Zwembad-Valkenhuizen-3-20201030-_FAM8394ENT_ID1
De buitenkant is met houten panelen bekleed.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Sportbedrijf Arnhem

11 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De bouw – of eigenlijk vooral de voorbereiding – had flink wat voeten in aarde, maar Van der Horst Aannemers heeft samen met Hoppenbrouwers Techniek en Lotec desondanks een uiterst modern en energiezuinig zwembad opgeleverd dat weer jaren meekan. Projectleider Ronald Westphal leidt ons rond. 

Het nieuwe wedstrijdbad.

Van der Horst Aannemers bouwt meerdere zwembaden per jaar. Valkenhuizen in Arnhem was technisch en bouwkundig dan ook niet de grootste uitdaging voor het bouwbedrijf uit Mill. “Dit keer zat het in het proces en de voorbereiding”, vertelt  projectleider Ronald Westphal van Van der Horst.

De technische ruimte.

Dat zit zo. De gemeente Arnhem schreef in 2018 een aanbesteding uit voor een nieuw zwembad op de plek van het verouderde Valkenhuizen. Van der Horst en enkele andere collega’s schreven daarop in, maar kwamen allen prijstechnisch hoger uit dan het beschikbare budget van de gemeente Arnhem. “Er is een nieuwe aanbesteding gestart, een aanbesteding met onderhandeling. We zijn toen met de gemeente Arnhem en onze bouwpartners Hoppenbrouwers en Lotec rond de tafel gaan zitten, om te zien waar we het ontwerp konden aanpassen zodat we wel binnen budget bleven”,  vertelt Westphal. “Dat is uiteindelijk gelukt. Onder andere door de constructie en de gevelopbouw aan te passen.”  Toen Van der Horst alsnog groen licht kreeg om met de bouw te beginnen, bleek exploitant Sportbedrijf Arnhem nog extra budget te hebben om een aantal bezuinigingen weer ongedaan te maken. Zo is de entree toch weer groter geworden. Westphal: “Al die aanpassingen hebben natuurlijk wel de nodige vertraging opgeleverd.”

Het wedstrijdbad heeft een verdiept gedeelte onder de duikplanken.

Maar ondertussen is het zwembad klaar, na een bouwtijd van krap twee jaar. Sportbedrijf Arnhem beschikt daardoor weer over een uiterst modern zwembad met zowel een 25 meter wedstrijdbad en een doelgroepenbad met beweegbare bodem.

Geen concessies

Op het gebied van duurzaamheid hebben de bouwers geen toegevingen gedaan. Valkenhuizen is een gasloos zwembad waarbij warmtepompen en zonnepanelen voor de warmte en energie zorgen. Het zwembad is daarmee bijna energieneutraal. Een uitdaging was nog wel dat de naast het zwembad gelegen bestaande sporthal deels bij de bouw betrokken moest worden. Westphal: “Die sporthal is nog wel gasgestookt, het bleek financieel onhaalbaar om die ook met warmtepompen te verwarmen. We hebben daarom gekozen voor nieuwe HR-ketels. En die installatie is wel onderdeel van de nieuwbouw van het complex.” Bovendien moesten de sporthallen tijdens de bouw open blijven. “Er kwam dus een moment dat we de oude installatie daar moesten uitschakelen en de nieuwe in werking zetten”, vertelt Westphal. “Terwijl de luchtbehandelingsinstallatie in de lay-out van de nieuwbouw stond. De bestaande installatie aanhaken op de nieuwbouw had nog best wat voeten in aarde. Regeltechnisch is het hele complex nu één gebouw. Zowel de brandmeldinstallaties als de toegangscontrolesystemen zijn nu allemaal met elkaar verbonden. Aangezien het bestaande gedeelte in 5 of 6 stappen is gebouwd en niemand nog over alle informatie beschikte, is het best even uitzoeken geweest om erachter te komen welke kabel precies waarvoor bedoeld was. Dat hebben we veelal proefondervindelijk moeten vaststellen. Voor de planning is dat vervelend, want je weet nooit wat je aantreft als je een bestaand plafond open maakt.”

Het grootste deel van de bouw vond plaats tijdens corona. De werkzaamheden konden doorgaan, met inachtneming van de nodige maatregelen. “Omdat we met de nieuwbouw deels over de bestaande bouw heen moesten, hadden we al een scenario klaarliggen om dat op een veilige en waterdichte manier te kunnen doen”, legt Westphal uit. “Toen er niet meer gesport mocht worden en de kleedruimtes niet meer gebruikt mochten worden, konden we met steigers en hoogwerkers in de sporthal aan het werk, zonder iemand daar last van had. Dat kwam dan weer niet heel verkeerd uit.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Michel van Strijp

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details