Dit is momenteel één van de locaties in België en Nederland waar OLCO zijn expertise en filosofie concreet maakt in de sport- en zwembranche. In deze uitdagende maar uiterst inspirerende branche werken zij onder het motto: Groots Denken Concreet Maken. “Dit doen wij in zwembadprojecten waarin wij zowel de rol als adviseur als die van ontwikkelaar vertolken. Hierin leveren wij verschillende diensten in elke fase van de ontwikkeling, die elk zwembad in jouw stad of gemeente ondergaat: letterlijk van het initiatief op hoofdlijnen tot de eerste duik in het water door het verenigingsleven dat wordt gehuisvest.”
Tekst Bram Wierbos / Olco | Beeld Slangen+Koenis / DMOO
Eén van de bijzondere projecten waar OLCO zijn adviesrol mag invullen is de nieuwbouw van zwembad-ijshal De Vliet in Leiden. Hiervoor hebben zij het Programma van Eisen opgesteld voor zowel het te renoveren buitenbad, als het nieuw te bouwen binnensportcomplex. Het buitenbad bestaat uit de renovatie van het 50-meter wedstrijdbad, het ondiepe bad en het peuterbassin. “Wij voeren hier het projectmanagement tot het buitenbad nog dit voorjaar wordt opgeleverd”, klinkt het bij OLCO. Vanuit de gedeelde duurzaamheidsambities van OLCO en de opdrachtgever is in dit buitenbad gekozen voor de voorbereiding op elektrische verwarming, waarmee het bad in de toekomst door de warmtepompen van het nieuw te bouwen sportcomplex, met ijshal en zwembad, kan worden verwarmd. Een bijzondere synergie waarmee het rendement van de warmtepompen wordt verhoogd en het oudste buitenbad van Leiden weer klaar is voor de toekomst! “Van de nieuw te bouwen zwembad-ijshal hebben wij de Europese aanbestedingsprocedure namens de gemeente begeleid en is onlangs het geselecteerde bouwteam van start gegaan. De start van de bouw staat gepland voor aankomende zomer. Dit complex zal de spil vormen in zowel breedte- als topsport waarmee de sportparticipatie een impuls krijgt. Ook hier vormt duurzaamheid een bijzondere inspiratiebron doordat de restwarmte van de ijshal gebruikt gaat worden voor de verwarming van het binnenbad en tijdens de zomer van het buitenbad.” Het binnenbad bestaat uit een 35×25-meter wedstrijdbad voor topsportwaterpolo en -kortebaanzwemwedstrijden.
De ijshal bestaat uit een 250-meter rondbaan, een 30×60 ijsvloer en een 45×20 krabbelbaan. Door de combinatie van functies en energie-uitwisseling worden synergievoordelen optimaal benut, zowel in functies, ruimten als gebruik.
De andere rol die OLCO geregeld in de sport- en zwembadbranche vervult, is het ontwikkelen van sportcentra waarbij ze het volledige proces begeleiden van a tot z. Voorbeeld hiervan is onder meer de ontwikkeling van het multifunctionele Amerena in Amersfoort, dat exact drie jaar geleden is opgeleverd. Dit enorme complex van 18.500 vierkante meter biedt huisvesting aan tal van zwemsporten, waarmee Amersfoort een belangrijke zwemstad is gebleven. Zo is er ruimte voor schoonspringers met de 10 meter hoge schoonspringtoren en zijn een 50-meter wedstrijdbad met 10 banen, een multifunctioneel 25-meter sportbassin en doelgroepenbad gerealiseerd. Deze laatste twee zijn van een beweegbare vloer voorzien.
Dit is overigens nog niet alles. Conform de NOC*NSF normen is in Amerena namelijk ook een sportvloer van 54×33 meter gesitueerd met een vrije hoogte van 11 meter, waarmee zaalsporten op topsportniveau hier hun heil kunnen vinden. Voor de zaal- en zwemtopsporters zijn er verenigingsruimten alsmede een fysio met behandelkamers en krachtsportruimten gerealiseerd. Dit volledige project, inclusief de terreininrichting van 10.500 vierkante meter, is door OLCO in een Design & Build contract uitgevoerd. “Dit houdt in dat wij contact houden met alle partijen, in elke fase van het project. Daarvoor formuleren en concretiseren wij de ambities en wensen van de opdrachtgever, zetten we de ontwerpfase op en begeleiden wij het bouwproces. Uniek in de zwembadbranche is dat Amerena met een GPR-score is gerealiseerd van 9,5! Het gebouw levert hiervoor bijvoorbeeld grotendeels zelf de energie, waarmee het 60 procent CO2-reductie bewerkstelligt. Hierbij zijn naast de toekomstige generaties ook de toekomstige exploitatiekosten opgenomen om onderhoudskosten te minimaliseren, levensduur te optimaliseren en het energieverbruik te verlagen”, legt OLCO uit.
Zoals te lezen is, is groots denken de kracht van OLCO én van de zwembaden van de toekomst. Tegenwoordig gaat het ontwikkelen van zwembaden dan ook verder dan enkel klimaat-technische, constructieve en bouwkundige aspecten. OLCO probeert zijn opdrachtgevers te inspireren om ervoor te zorgen dat de gebouwen langer, duurzamer en ruimtelijk efficiënter gerealiseerd worden. Dit kan enkel door aandacht te hebben voor de gebruiker, de ambitie op bijvoorbeeld het duurzaamheidsvlak en de eisen vanuit gebruik gedurende de levensduur van het gebouw. Hiermee is ‘groots durven denken’ noodzakelijk, dat door OLCO in een positieve dialoog met alle stakeholders afgestemd en gerealiseerd wordt.
“Zie jij ook kansen om jouw project, gemeente, stad of dorp klaar te maken voor de toekomst? Als onze toekomstig gebruiker of opdrachtgever nemen wij je graag mee en maken we groots denken concreet”, roept OLCO nog op.