Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuwe zwembadnorm voor objectieve vergelijking
Joeri Dils, voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals, lichtte de nieuwe zwembadnorm toe.

Nieuwe zwembadnorm voor objectieve vergelijking

De interessante opener van het informatieve programma op de jaarlijkse vergadering was een uiteenzetting van de nieuwe zwembadnorm EN 17645. Die omvat een aantal parameters, berekeningen en labels om de milieuprestaties van particuliere zwembaden vast te leggen. Zo wordt het mogelijk om systemen en producten van diverse fabrikanten op een objectieve manier met elkaar te vergelijken. Klanten maken via die labels, en met uw advies, nog bewustere en doelgerichtere keuzes. 

De nieuwe zwembadnorm werd opgesteld door het technisch comité CEN/TC 402, dat zich bezighoudt met particuliere zwembaden en spa’s. Het is geen wettelijke verplichting, maar de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals raadt het gebruik ervan wel aan. Voorzitter Joeri Dils: “In Duitsland en Frankrijk is dit soort aanpak al beter ingeburgerd. De norm is uitgeschreven in de geest van de Green Deal. Als sectorvereniging willen we mee het voortouw nemen. Door zelf met een werkbare, goed te implementeren standaard te komen, kunnen we samen vermijden dat er onredelijke en sectorbedreigende regels worden opgesteld.” De doelen van de norm: milieuprestaties vastleggen, meetbaar maken en sectoroverkoepelende vergelijkingen mogelijk maken. Zo moet deze norm mee leiden tot energie- en waterbesparing, een beperking van lawaai en afval… Ze heeft betrekking op privébuitenzwembaden binnen het zwemseizoen (april tot september) en met enkele randvoorwaarden, zoals een watertemperatuur van 25°C, 10°C in de lucht, en 5°C als grondtemperatuur. “Die randvoorwaarden zijn essentieel om een dergelijke norm op te stellen, maar tegelijk een van de zwaktes”, benadrukt Dils. “Een zwembad in Zuid-Spanje en in Oslo kunnen dus hetzelfde energielabel hebben, maar een compleet ander verbruik.”

De verschillende aspecten van de zwembaden krijgen elk een eigen label.

Belangrijke aspecten van het zwembad

Via diverse formules bereken je de energielabels voor een specifieke installatie. Die gaan telkens van A tot F en hebben betrekking op uiteenlopende aspecten die de duurzaamheid en zuinige werking van een zwembad beïnvloeden. Denk aan de verwarming, verlichting, afdekkingen, maar ook het waterbehandelingssysteem of de filtratiepomp. “Het hydraulisch systeem is bijvoorbeeld grotendeels in handen van de installateur en voor onze leden dus extra relevant”, zegt Dils. “Daarbij komt het erop aan de drukverliezen te beperken. De snelheid van de leidingen, het aantal hulpstukken, de afstand tussen het zwembad en de pomp… spelen hierbij stuk voor stuk een rol.” Elk facet van het zwembad krijgt zo zijn eigen label, waarmee je verschillende installaties op een objectieve manier kan vergelijken. Fabrikanten krijgen een gestandaardiseerde methode om efficiëntieklassen toe te wijzen aan hun producten. “Dergelijk referentiekader is voor onze sector nieuw en een grote meerwaarde”, vindt de federatievoorzitter.

Niet puur energetisch

Uiteraard is energieverbruik een belangrijk aspect binnen de nieuwe norm. Toch worden ook andere facetten meegenomen in de nieuwe labels, zoals het waterverbruik of het geluid dat een installatie produceert. Hoewel dit veel minder te zien heeft met het energetische plaatje van een zwembad, is ook geluid namelijk een relevante parameter. Pompen van 245 tot 2.200 watt worden op volle snelheid gebruikt en het geluid wordt geregistreerd. Zo geeft de norm echt een complete kijk op het zwembad en zijn werking. 

Aan het einde van zijn uiteenzetting verwees Joeri Dils naar de volledige zwembadnorm. Die is in de NBN Shop beschikbaar tegen betaling, in het Engels, Frans en Duits. Op een Nederlandse versie is het vermoedelijk nog een tijd wachten. “We willen onze leden nu al warm maken om hiermee aan de slag te gaan. Zo tonen we ons als proactieve en toekomstgerichte sector, en geven we de consument nog meer vertrouwen in ons kennen en kunnen”, besluit Joeri Dils. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details