Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuwe VHG Basisopleiding Zwemvijvers van start 
De deelnemers bezoeken een natuurzwembad in Heerde.

Nieuwe VHG Basisopleiding Zwemvijvers van start 

Succesvolle samenwerking tussen Koninklijke VHG, Zone.college en AHA Leermiddelenbouwers

In Zwolle is de eerste groep deelnemers met de nieuwe VHG Basisopleiding Zwemvijvers gestart. Deze praktijkgerichte opleiding is bestemd voor hoveniers die zich verder willen bekwamen in het aanleggen en onderhouden van zwemvijvers volgens de Duitse FLL-standaard. “De markt van zwemvijvers groeit en er is grote behoefte aan kwaliteit. We zien daarom veel interesse in deze nieuwe opleiding. Dit najaar starten er nog twee groepen”, aldus Jeroen Zijlmans van Koninklijke VHG.

De opleiding voorziet enorm in een behoefte. “Het bouwen van zwemvijvers vereist veel specifieke kennis. Die kennis is nu niet bij alle bedrijven aanwezig. Het missen van details kan funest zijn. Zeker na de aanleg kunnen dingen misgaan. Soms moet dan een meer ervaren bedrijf de zaak oplossen. En dat bezorgt de branche geen goede naam”, zegt Wiljan Bruggeman, een ervaren zwemvijverbouwer en voorzitter van het VHG Platform Natuurlijk Zwemwater. De opleiding is op initiatief van dit platform ontwikkeld om de kwaliteit van de zwemvijverbouw in Nederland te verhogen. 

Ervaring niet vereist

Mensen van bedrijven die al zwemvijvers aanleggen, als ook groenprofessionals die hun werkterrein willen uitbreiden doen hun voordeel met de opleiding. Tijdens de eerste bijeenkomst in Zwolle behandelt trainer Wiljan Bruggeman de verschillende typen zwemvijvers. De deelnemers en de trainer spreken met elkaar over waterbiologie en bezoeken twee projecten: een natuurlijke zwemvijver in Wapenveld en een natuurzwembad in Heerde.

Leren van elkaar

Globaal de helft van de deelnemers in Zwolle heeft ervaring met de bouw van zwemvijvers. Vooral de informatie uit de praktijk wordt op prijs gesteld. En er wordt veel kennis uitgewisseld. “Bij zwemvijvers komt veel meer kijken dan je denkt”, zegt een deelnemer. “Vandaag heb ik veel gehoord over het biologisch evenwicht, watervlooien en biofilm. Na deze opleiding heb ik veel kennis die collega’s nog niet hebben.” Een ander: “Ik heb de FLL-regels bekeken en schrok van het niveau waarop je dit werk moet doen. Ik heb een paar zwemvijvers gebouwd en daar gaat het gelukkig goed mee. Hier wil ik mijn kennis vergroten en zo professioneler bij mijn klanten binnenkomen.” 

Unieke opleiding

Zone.college organiseert de opleiding voor VHG. Herbert de Witte is coördinator Cursussen & Trainingen van Zone.college en zegt: “De trainers zijn professionals en weten precies waar ze over praten. Wij begeleiden ze en samen hebben we een goed didactisch en pedagogisch model ontwikkeld. De opleiding is uniek. Prachtig dat alle kennis nu op één plek is gebundeld.”

Veel belangstelling

De opleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten op locatie. De deelnemers bereiden zich via e-learning voor op deze bijeenkomsten, die vooral praktijkgericht zijn. Ervaren trainers behandelen onder andere onderwerpen als de typen zwemvijvers, waterbiologie, techniek, waterkwaliteit, onderhoud en regels en vergunningen. De cursusdata voor dit jaar zijn vol. Inschrijven voor 2023 kan via de website van VHG.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details