Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België

NL | FR

Projecten

Nieuw sportcomplex vraagt slimme fasering

Zeewolde krijgt een nieuw, uitnodigend sportcomplex op transparante plint. (Beeld: Slangen + Koenis Architecten & DMOO)

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Van Norel Bouwgroep

16 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

In Zeewolde was er behoefte aan nieuwe, of toch vernieuwde, sportinfrastructuur. Het bestaande sportcomplex voldeed niet langer aan de huidige wensen en normen en vroeg, op dezelfde locatie, om een herziening. Van Norel Bouwgroep besloot om samen met architectenbureau Slangen + Koenis Architecten de lijnen volledig te hertekenen. Ze ontworpen een duurzaam en uitnodigend gebouw, dat technisch, logistiek en qua planning evenwel enkele bijzondere uitdagingen kende. Al herkent projectleider Corné Vreugdenhil op diezelfde domeinen ook de nodige kansen.

Afbouwwerken aan de nieuwe sporthal.

In functie van duurzaamheid

Het team rond Van Norel Bouwgroep en Slangen + Koenis Architecten nam bij de aanbieding voor Sportcomplex Het Baken een enigszins gewaagde positie in, geeft Vreugdenhil meteen toe. “In de vraagspecificatie stond namelijk de uitdrukkelijke wens om de bestaande sporthal te behouden en renoveren. Dat zou gezien de staat van die zaal echter aanzienlijke en complexe ingrepen gevraagd hebben, waaronder een grondige aanpassing van de staalconstructie. Om een gebouw te realiseren dat duurzaam en toekomstgericht zou zijn, stelden wij als alternatief daarom toch een volledige nieuwbouw voor.” Het resultaat, waarmee Van Norel Bouwgroep de UAV-GC uitvraag uiteindelijk naar zich toe wist te trekken, is een uitnodigend sportcomplex op een transparante plint, met een ruim entreeplein, een nieuwe sporthal en twee binnenzwembaden. Zowel het wedstrijdbad van 25 meter als het doelgroepenbad zijn voorzien van een beweegbare bodem. De energiebehoefte van het gebouw wordt ingevuld door een ruime pv-installatie op het dak en dankzij de keuze voor duurzame materialen, slimme installatieconcepten en een hoge isolatiewaarde kan het rekenen op een EPC-waarde van 0,0 en een hoge score op circulariteit.

Naast een nieuwe sporthal bevat het complex twee zwembaden: een wedstrijdbad en een doelgroepenbad. (Beeld: Slangen + Koenis Architecten & DMOO)

Slimme verschuiving

Ook de garantie dat de bestaande sporthal tijdens de bouw van de nieuwe hal in gebruik kon blijven, droeg bij aan het succes van het voorstel. “De nieuwe hal staat in wezen net achter de oorspronkelijke sporthal”, legt Vreugdenhil uit. “Om met de bouwwerken van start te gaan moesten we weliswaar eerst het bestaande zwembad en de ondersteunende functies slopen, maar de sporthal zelf kon gedurende het grootste deel van de werkzaamheden blijven staan. Zo werd eerst de volledige nieuwe structuur en de schil van de nieuwe sporthal gerealiseerd. Enkel de westelijke gevel van de nieuwe sporthal konden we vanwege de afstand van amper 6 centimeter tussen oude gevel en nieuwe draagstructuur pas afwerken wanneer de oorspronkelijke hal gesloopt was.” De bestaande sporthal werd gesloten op 26 april 2021, aan het einde van het sportseizoen. Exact vier maand later werd de nieuwe sporthal al in gebruik genomen. “Op het moment van de sloop was de afbouw van de nieuw sporthal al in volle gang. Wanneer de bestaande hal afgebroken werd, kwam de westgevel van de nieuwe hal echter helemaal open te liggen. Hierdoor werden we in één klap weer blootgesteld aan alle weersinvloeden. Om vochtproblemen aan de reeds in gang gezette afbouw te voorkomen, mocht dat natuurlijk niet te lang duren.” “Daarnaast fungeert de nieuwe wand aan de westgevel in de ruwbouwfase als buitenwand, maar wordt ze na realisatie van de nieuwe barruimte op de plek van de oude sporthal een binnenwand. Ze werd daarom uitgevoerd met hoogwaardigere materialen zoals corrosiewerende MS-profielen en gipsvezelplaten. Nadat alle gevels gesloten waren, kon onze volle aandacht dan uitgaan naar het drogen van de cementdekvloer, zodat de sportvloer kon worden aangebracht.”

Terwijl de gebouwschil van het zwemgedeelte gerealiseerd wordt, is de nieuwe sporthal (rechts) al in gebruik.

Strategische fasering

“Het betonwerk voor de zwembaden, waaronder ook het storten van twee bouwkundige filters, werd gelijktijdig met de ingebruikname van de sporthal afgerond. Nadien begon de opbouw van het casco en de gebouwschil, waarbij veel aandacht uitging naar het lucht- en dampdicht maken van het zwembaddeel. Dit is namelijk hét kritieke moment bij elk zwembadproject en vraagt aanzienlijk wat aandacht op detailniveau, zowel in de voorbereiding als bij de uitvoering. “Het voordeel van de bijzondere fasering in dit project, door de reeds in gebruik genomen sporthal, is dat we hiervoor ook alle tijd en focus hadden. Dat komt het eindresultaat uiteraard alleen maar ten goede. Meer zelfs, inmiddels pakken we ook andere projecten op deze manier aan, zoals de realisatie van Sportcomplex De Wiltsangh in Nunspeet.” In Zeewolde is de oplevering van Sportcomplex Het Baken voorzien voor begin juni 2022, al verwacht Vreugdenhil dat de bouwkundige werkzaamheden al twee maand eerder afgerond zullen zijn. “Zo heeft onze nevenaannemer Hellebrekers alle tijd om de technische installaties te testen en in te regelen. Ondertussen kunnen wij de puntjes op de i zetten, zodat we op het einde van de rit een optimaal en goed functionerend gebouw aan de gebruiker kunnen overdragen.”

Het betonwerk voor de zwembaden werd gelijktijdig met de ingebruikname van de sporthal afgerond.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details