Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
‘Niets aan dit gebouw is recht’
Het zesbaans 25 meterbad.

‘Niets aan dit gebouw is recht’

Samen met aannemer Van Norel Bouwgroep heeft installatiebedrijf Hellebrekers in krap een jaar in Abcoude een volledig nieuw Sporthuis neergezet. Het complex bestaat uit een zwembad met daarbovenop een sporthal. Hellebrekers verzorgde alle technische installaties, van de waterzuivering, de werktuigbouwkundige installaties tot de elektra. 

Twee whirlpools in het nieuwe zwembad.

Het in januari van dit jaar geopende Sporthuis Abcoude bestaat uit een 6-baans 25-meter zwembad, twee whirlpools, twee gymzalen en een kantine/ontmoetingsruimte. Niet alleen het opvallende ontwerp van architectenbureau Alberts & Van Huut maakt het gebouw bijzonder, maar ook het feit dat het ‘all electric’ is en dat bovenop het zwembadgedeelte een sporthal is gebouwd. Dat maakte het werk behoorlijk uitdagend. 

“Niets aan het gebouw is recht, zoals je kunt zien”, zegt projectleider Johnny Jonkers van Hellebrekers. “Zowel aan de buitenkant als binnen. Rechttoe rechtaan werkt makkelijker. Hier hadden we constant te maken met hoekjes, randjes en bochtjes. Dat vraagt veel van het ontwerpteam.”

Daarna wordt het water onderworpen aan UV-desinfectie.

Ook de hoogte van het plafond maakte het aanleggen van de installaties soms moeilijk. Jonkers: “Veel installatiewerk maak je boven een systeemplafond. Omdat de ruimte in Abcoude beperkt was, is de sporthal op het zwembad gebouwd. Dat maakte dat we ook tegen de maximale hoogte aan zaten. En omdat de minimale plafondhoogte 2,60 meter moet zijn, hadden we niet veel ruimte voor al het kabel- en leidingwerk. In de engineering-fase moesten we dus heel slim omgaan met de ruimte. Gelukkig werken we volledig in 3D en kun je van tevoren al heel goed bepalen wat wel en niet kan.”

De installatieruimte die Hellebrekers aanlegde.

Warmtewisselaars

Omdat het binnenklimaat in een zwembad volstrekt anders is dan in een sporthal, heeft Hellebrekers veel aandacht besteed aan het ontwerp van de klimaatinstallatie en een goede,

waterdichte, klimaatschil tussen het natte en het droge gedeelte. Jonkers: “Het temperatuurverschil tussen deze twee gebouwfuncties bedraagt meer dan tien graden. De hele klimaatinstallatie is hierbij energiezuinig uitgevoerd, met HR warmteterugwinning tussen de toe- en afvoerlucht. De verwarming van het Sporthuis gebeurt met warmtepompen die de benodigde energie uit de omgevingslucht gebruiken. En met warmtewisselaars gebruiken we de warmte van het zwembad om de rest van het pand te verwarmen.” Ook het warme douchewater wordt door een warmtewisselaar gevoerd, waarna de warmte wordt hergebruikt.

Met warmtewisselaars wordt de warmte van het zwembad gebruikt om de rest van het pand te verwarmen.

De elektriciteit voor het Sporthuis wordt voor een groot gedeelte zelf opgewekt, met PV-panelen op het dak. Het ontbrekende vermogen wordt vervolgens ‘groen’ vanuit het net geleverd. Het gebouw is  daarmee niet volledig energieneutraal, maar gebruikt geen gas meer.

Waterbehandeling

Naast de E- en W-installaties was Hellebrekers ook verantwoordelijk voor de geavanceerde waterbehandelingstechnieken, die behalve milieuvriendelijk ook onderhoudsvriendelijk zijn op de lange termijn.

“De zuivering van het zwemwater in Het Sporthuis begint bij de filtering: zwemwater wordt door zandfilters gespoeld om vuil te verwijderen”, legt Jonkers uit. “Daarna wordt het water onderworpen aan UV-desinfectie, waarbij de straling uit UV-licht wordt ingezet om bacteriën, virussen en uitgewerkt chloor af te breken. Vervolgens wordt het zwemwater gedesinfecteerd door middel van zoutelektrolyse. Omdat het desinfectiemiddel op locatie wordt geproduceerd, zijn risicovol chloortransport en -opslag niet meer nodig. Een geavanceerd regelsysteem zorgt ervoor dat het zwemwater op de juiste condities wordt gehouden en zoveel mogelijk kan worden hergebruikt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details