Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Luxe, comfort én natuur komen samen in bungalowpark De Heihorsten
De CHA-buitenunits zijn geplaatst op een bodemconsole.

Luxe, comfort én natuur komen samen in bungalowpark De Heihorsten

In het Brabantse Someren, aan de voet van natuurgebied de Heihorsten, is net voor de bouwvak Roompot bungalowpark De Heihorsten opgeleverd. In het park staan honderd stijlvolle vakantiehoeves met rieten daken en in verschillende soorten en maten, fraai ingepast in een glooiend landschap van heide, ven en bos. Ook is een imposant centrumgebouw met receptie, kantoren, binnenzwembad, minimarket en verse broodjesservice gerealiseerd. Voor de verwarming en warmtapwaterbereiding in het centrumgebouw leverde WOLF Energiesystemen vier warmtepompen, in combinatie met een WOLF KG Pool ventilatiekast voor de zwembadruimte. 

In een bouwteam met Bouwbedrijf Polman en E-installateur Sterk Elektrotechniek heeft Kroon Installatietechniek alle werktuigbouwkundige installaties in De Heihorsten gerealiseerd. Van ontwerp tot en met inbedrijfstelling, en zowel voor de vakantiehoeves als voor het centrumgebouw. 

“Voor de vakantiehoeves hebben wij een installatie met elektrische ketels, elektrische boilers en mechanische ventilatie uitgewerkt, terwijl in het centrumgebouw gekozen is voor lucht/water-warmtepompen en vloerverwarming”, vertelt Dirk Kroon, directeur van Kroon Installatietechniek. “Ook hebben we een ventilatiekast opgenomen voor de zwembadruimte, die aan specifieke eisen moest voldoen. Bijvoorbeeld om een optimale binnenluchtkwaliteit én lange levensduur van de kast te borgen. Specificaties zoals aantallen douches en benodigde capaciteiten zijn van tevoren vastgelegd, waarna we samen met WOLF Energiesystemen de fijne afstemming hebben verzorgd.”

Opstelling voor de verwarming van het zwembadwater.

één merk, één leverancier

De keuze voor WOLF Energiesystemen in dit project was een logische, volgens Kroon. “Doordat WOLF zowel de warmtepompen als de ventilatiekast kon leveren, waren wij verzekerd van één merk, één leverancier en één contactpersoon voor de complete installatie. De lijnen tussen onze bedrijven zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen. Bovendien onderscheiden de producten zich door een hoge kwaliteit en bedrijfszekerheid.” 

Hoog rendement, stille werking

“Op basis van de uitgangspunten uit het ontwerp hebben wij de juiste opwekkingsbronnen geselecteerd”, vertelt Allard Roetman, sales engineer duurzame systemen bij WOLF Energiesystemen. “Gekozen is voor onze WOLF CHA monoblock lucht/water-warmtepompen, die speciaal zijn ontwikkeld voor hoge temperatuur verwarming tot 70°C. De warmtepompen maken gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R290, met een GWP van 3, en kenmerken zich door een zeer hoog rendement, een stille werking en een zeer eenvoudige installatie.” 

Twee warmtepompen en een meerlagenbuffervat zorgen voor de verwarming van het gebouw en het warme tapwater voor de douches.

Cascade-systemen

In totaal heeft WOLF vier warmtepompen geleverd, die zijn opgesplitst in twee cascade-systemen. “Waar de ene opstelling sec het zwembadwater verwarmt, levert de andere opstelling warm water voor de vloerverwarming en tapwaterpunten”, aldus Roetman. “Hieronder vallen ook de douches van het zwembad.” 

Aan de warmtepompen is een WOLF BSP-W meerlagenbuffervat gekoppeld, met een inhoud van 1.000 liter. “In dit buffervat zitten twee temperatuurzones. Onderin zit de koudste laag, met lagetemperatuurwater voor de vloerverwarming. Om dit water vanuit het buffervat over de vloerverwarmingsverdelers te verdelen, hebben wij onze nieuwste pompgroepen geleverd.” Bovenin het buffervat wordt hogetemperatuurwarmte opgeslagen voor de tapwaterpunten. “Op het moment dat warm tapwater wordt gevraagd, voorziet een warmwaterstation op het buffervat automatisch en direct in de warmtapwaterbereiding.”

Ventileren, verwarmen en ontvochtigen

Voor de ventilatie van de zwembadruimte heeft WOLF Energiesystemen haar KG Flex Pool ventilatiekast geselecteerd, die de ruimtelucht ventileert, verwarmt en ontvochtigt (droogt). 

“Dankzij de KG Flex Pool worden een (te) hoge luchtvochtigheid en – als gevolg daarvan – benauwdheidsklachten en schimmel­vorming voorkomen”, vertelt Roetman. “De ventilatiekast is in staat om circa 3.000 m3/h lucht te verversen en voorziet in de volledige conditionering van de zwembadruimte. In de kast zitten twee corrosiebestendige en traploos regelbare EC-ventilatoren, evenals een platenwarmtewisselaar. Dankzij deze warmtewisselaar wordt circa 85% van de warmte uit de afgevoerde zwembadlucht teruggewonnen, voor de verwarming van vers aangezogen buitenlucht. Op het moment dat ontvochtigen niet nodig is, kan de kast ook alleen lucht laten circuleren. Hierdoor komen een gezond binnenklimaat én een energiezuinige werking harmonieus samen.”  

De ventilatie en warmteterugwinning van het zwembad vinden plaats met een WOLF KG Pool ventilatiekast.

Samenwerking en wisselwerking

“In de ontwerpfase heeft WOLF alle schematische technische installatietekeningen aangeleverd”, vertelt Kroon. “Zowel voor de W- als E-technieken. Ook hebben we advies en begeleiding op locatie gehad.” Roetman: “Zodra alle technieken geleverd waren, heb ik de projectlocatie in Someren bezocht om gezamenlijk de dozen te openen. Wat is er allemaal geleverd? En op welke plekken in de installatie moeten de systemen worden aangesloten? Vervolgens hebben de monteurs van Kroon Installatietechniek de montage verzorgd. Een van onze servicetechnici heeft de inbedrijfstelling begeleid, wat tevens geldt voor de fijne afstemming van de warmtepompen. Hierdoor zijn zowel Kroon Installatietechniek als De Heihorsten verzekerd van een optimaal werkende installatie.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details