Reden voor de steden Landen en Hannuit om ook de samenwerking aan te gaan met Plopsa Group. Het nieuwe waterpark opent nog dit jaar zijn deuren.
Plopsaqua Landen-Hannuit zal veel gelijkenissen vertonen met Plopsaqua De Panne, dat in 2015 opende. “Er komen onder meer een golfslagbad, een wild river, een waterspeeltuin en meerdere spectaculaire glijbanen”, zegt Dieter Deketelaere, technical director investments bij Plopsa Group. “Het concept voorziet ook in een instructie- en sportbad, zodat ook de schoolzwemmers en sportzwemmers in het waterpark terechtkunnen. Een win-win. Plopsa investeert in het zwemparadijs en de steden betalen jaarlijks een overeengekomen bedrag voor het gebruik van het zwembad. De volledige exploitatie is in handen van Plopsa.”
Met een oppervlakte van een kleine 5.000 m² is Plopsaqua Landen-Hannuit een stuk groter dan het waterpark in De Panne. Behalve de genoemde ‘attracties’ voorziet het waterpark in diverse terrassen en eetgelegenheden, waaronder een cafetaria met zicht op het instructie- en sportbad, zodat ouders hun kinderen tijdens het zwemmen kunnen volgen. Daarnaast is er nog een buitenzone van 3.000 m². “De locatie maakt het park extra uniek”, zegt Deketelaere. “Het ligt precies op de taalgrens van Vlaanderen en Wallonië en daardoor zeer centraal in België, ook nog eens langs de autosnelweg voor een optimale en vlotte bereikbaarheid. Vorig jaar mei ging de eerste spade in de grond. We zijn nu ruim een jaar verder en al gestart met de afbouw, het aanbrengen van de vloer- en wandtegels en de pleisterwerken. Wat dat betreft lopen de werken mooi op schema. De geplande openingsdatum is voorzien op 5 december.”
De grootste uitdaging voor dit project is behalve de factor tijd ook de waterdichting. Deketelaere: “We hebben in de voorbereiding zeer veel waterparken bezocht in Europa en er zijn er maar zeer weinig die volledig ‘droog’ zijn, zonder lekkages. Dat is en blijft de grootste uitdaging in combinatie met de strakke timing. In Landen-Hannuit gaat dus zeer veel aandacht uit naar de waterdichting, zoals de aansluitingen tussen vloeren en wanden. Onder het volledige vloeroppervlak van de natte zones is tevens een membraan aangebracht. Mocht het toch ergens misgaan in de aansluitingen, dan is er altijd nog een back-up die lekkages kan opvangen. Dat betekent dat alle afvoerputjes en decoratieve elementen voorzien zijn van extra flenzen om tegen het membraan aan te werken. Zo nemen we het zekere voor het onzekere.”
Het nieuwe Plopsaqua Landen-Hannuit opent eind dit jaar zijn deuren. Vanaf dan verwacht het waterpark jaarlijks 400.000 bezoekers te verwelkomen. Het derde Plopsa-waterpark zit ook al in de pijplijn. “We zitten momenteel midden in de voorbereiding van een waterpark in Mechelen, dat het grootste waterpark van België moet gaan worden”, besluit Deketelaere.