Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
‘Laat zwembad ieder jaar inspecteren’
Directieleden Rene Wouts en Joyce de Haan.

‘Laat zwembad ieder jaar inspecteren’

Negen van de tien keer worden die dus af fabriek met rvs bevestigingsmaterialen geleverd. En laat rvs in zwembaden nu juist volstrekt onacceptabel zijn. Zoveel heeft het ongeluk in zwembad De Reeshof in Tilburg in 2011 wel aangetoond. 

Het voorval illustreert volgens Joyce de Haan van RBI Corrosion de absolute noodzaak van regelmatige inspecties in zwembaden. “Want voor een fabrikant van een setje speakers is het ondoenlijk om alleen voor zwembaden het hele productieproces om te gooien. En daar komt bij dat er vooral op lokaal niveau ook nog best veel onwetendheid is, op dit gebied. Nog steeds weet niet iedere aannemer dat rvs niet mag in een zwembad. Om die reden doen wij als RBI Corrosion steeds meer aan bouwbegeleiding tijdens nieuwbouw, zodat we rvs al in het voortraject kunnen uitbannen.”

De Haan is dan ook kritisch op het bouwbesluit uit 2016. Daarin staat dat alle zwembaden die na 2016 gebouwd zijn, niet geïnspecteerd hoeven te worden, omdat ondertussen wel bekend zou moeten zijn welke bevestigingsmiddelen wel geoorloofd zijn. “Dat is dus niet zo. Niet voor niets worden wij zo vaak ingeschakeld.”

Ook in de Omgevingswet die volgend jaar wordt ingevoerd, staat volgens De Haan te weinig over het gebruik van rvs in zwembaden; bovendien wordt in de Omgevingswet voorbijgegaan aan de praktijkrichtlijn (NPR), waarin wordt beschreven dat zwembaden jaarlijks verplicht gekeurd moeten worden.

Met andere woorden, de aandacht voor het onderwerp lijkt tien jaar na het ongeval nogal verslapt, constateert De Haan. “En dat is zonde.”

Betaalt zichzelf terug

RBI Corrosion inspecteert jaarlijks dik 300 zwembaden, door heel Nederland. “Dagelijks doen wij keuringen, variërend van openbare baden, over therapeutische baden, zwembaden van vakantieparken (onder meer Landal Greenparks), tot steeds meer hotelzwembaden.” 

En zo’n jaarlijkse inspectie betaalt zich eigenlijk altijd terug, stelt De Haan. “We bieden bijvoorbeeld driejarige inspectiecontracten aan. Dan beginnen we met een 0-meting en in de twee jaar daarna doen we een herinspectie. Na drie jaar adviseren wij opnieuw een 0-meting te doen, want ook verzinkt staal heeft in de zwembaden maar een beperkte levensduur. Er kan bovendien altijd iets veranderen in je bad. Andere luchtbehandeling, nieuwe installaties of extra attracties, bijvoorbeeld. Laat je dat jaarlijks keuren, dan kun je de veiligheid beter waarborgen en vallen de eventuele gebreken nog binnen de garantietermijn.” De Haan ziet dat er ook nog best veel zwembaden zijn waar nauwelijks naar wordt omgekeken. “Neem zwembaden in ziekenhuizen, bijvoorbeeld, of sauna’s. Dat is echt nog een blinde vlek.”

Vandaar ook dat RBI Corrosion steeds vaker inzet op bouwbegeleiding. “Daarmee kunnen we op voorhand al heel veel voorkomen. De grotere aannemers weten echt wel hoe het moet, maar die staan ook niet met hun neus op ieder lampje of boutje. Wij weten waar we op moeten letten, en kunnen dan tijdig waarschuwen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details