Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuws

‘Laat zwembad ieder jaar inspecteren’

Voor veel leveranciers van onder andere geluidsinstallaties en verlichting zijn zwembaden een nichemarkt.

P7140300
Directieleden Rene Wouts en Joyce de Haan.

Tekst | Armand Landman

Beeld | RBI Corrosion

12 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Negen van de tien keer worden die dus af fabriek met rvs bevestigingsmaterialen geleverd. En laat rvs in zwembaden nu juist volstrekt onacceptabel zijn. Zoveel heeft het ongeluk in zwembad De Reeshof in Tilburg in 2011 wel aangetoond. 

Het voorval illustreert volgens Joyce de Haan van RBI Corrosion de absolute noodzaak van regelmatige inspecties in zwembaden. “Want voor een fabrikant van een setje speakers is het ondoenlijk om alleen voor zwembaden het hele productieproces om te gooien. En daar komt bij dat er vooral op lokaal niveau ook nog best veel onwetendheid is, op dit gebied. Nog steeds weet niet iedere aannemer dat rvs niet mag in een zwembad. Om die reden doen wij als RBI Corrosion steeds meer aan bouwbegeleiding tijdens nieuwbouw, zodat we rvs al in het voortraject kunnen uitbannen.”

De Haan is dan ook kritisch op het bouwbesluit uit 2016. Daarin staat dat alle zwembaden die na 2016 gebouwd zijn, niet geïnspecteerd hoeven te worden, omdat ondertussen wel bekend zou moeten zijn welke bevestigingsmiddelen wel geoorloofd zijn. “Dat is dus niet zo. Niet voor niets worden wij zo vaak ingeschakeld.”

Ook in de Omgevingswet die volgend jaar wordt ingevoerd, staat volgens De Haan te weinig over het gebruik van rvs in zwembaden; bovendien wordt in de Omgevingswet voorbijgegaan aan de praktijkrichtlijn (NPR), waarin wordt beschreven dat zwembaden jaarlijks verplicht gekeurd moeten worden.

Met andere woorden, de aandacht voor het onderwerp lijkt tien jaar na het ongeval nogal verslapt, constateert De Haan. “En dat is zonde.”

Betaalt zichzelf terug

RBI Corrosion inspecteert jaarlijks dik 300 zwembaden, door heel Nederland. “Dagelijks doen wij keuringen, variërend van openbare baden, over therapeutische baden, zwembaden van vakantieparken (onder meer Landal Greenparks), tot steeds meer hotelzwembaden.” 

En zo’n jaarlijkse inspectie betaalt zich eigenlijk altijd terug, stelt De Haan. “We bieden bijvoorbeeld driejarige inspectiecontracten aan. Dan beginnen we met een 0-meting en in de twee jaar daarna doen we een herinspectie. Na drie jaar adviseren wij opnieuw een 0-meting te doen, want ook verzinkt staal heeft in de zwembaden maar een beperkte levensduur. Er kan bovendien altijd iets veranderen in je bad. Andere luchtbehandeling, nieuwe installaties of extra attracties, bijvoorbeeld. Laat je dat jaarlijks keuren, dan kun je de veiligheid beter waarborgen en vallen de eventuele gebreken nog binnen de garantietermijn.” De Haan ziet dat er ook nog best veel zwembaden zijn waar nauwelijks naar wordt omgekeken. “Neem zwembaden in ziekenhuizen, bijvoorbeeld, of sauna’s. Dat is echt nog een blinde vlek.”

Vandaar ook dat RBI Corrosion steeds vaker inzet op bouwbegeleiding. “Daarmee kunnen we op voorhand al heel veel voorkomen. De grotere aannemers weten echt wel hoe het moet, maar die staan ook niet met hun neus op ieder lampje of boutje. Wij weten waar we op moeten letten, en kunnen dan tijdig waarschuwen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details