Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
In-line testen voor optimale betrouwbaarheid
Naast de productie van de lamellen heeft T&A ook die van de nodige inox onderdelen volledig zelf in handen.

In-line testen voor optimale betrouwbaarheid

Zwembadonderdelen hebben het zwaar te verduren. Het ene product lijdt uiteraard meer onder de continue blootstelling aan water, chloor, zon en andere (weers)omstandigheden dan het andere, maar in elk geval is de keuze voor topkwaliteit in een zwembad geen overbodige luxe. Om ervoor te zorgen dat zwembadbouwers en eindklanten zich geen zorgen hoeven te maken over de integriteit van hun zwembadafdekking, investeert Technics & Applications sterk in geautomatiseerde productie en kwaliteitscontrole. 

Het T&A hoofdkantoor in Geel telt vier automatische productielijnen.

Technics & Applications, kortweg T&A, is al bijna dertig jaar actief in de productie van automatische zwembadafdekkingen en mag zich inmiddels Europees marktleider noemen wat de lamelafdekkingen betreft. De voorbije jaren zag T&A zich bovendien letterlijk en figuurlijk groeien. Met de overnames van diverse bedrijven in binnen- en buitenland en de continue uitbreidingen aan de productiefaciliteiten in Geel en Aarschot, ligt de productiecapaciteit vandaag op zo’n 15.000 afdekkingen per jaar. Daarvan worden alle onderdelen nog steeds intern en in België geproduceerd.

Vier automatische productielijnen

De meest recente investering was de aankoop van een volledig nieuwe productielijn in 2022. Daarmee telt de belangrijkste productiesite en tevens het hoofdkantoor in Geel nu in totaal vier automatische lijnen voor het snijden van de lamellen, het plaatsen en lassen van de doppen, en het inpakken. “De nieuwe productielijn tilde onze capaciteit in één beweging op van 10.000 naar 15.000 afdekkingen per jaar”, vertelt CEO Joeri Dils. “Dat betekent dat we zelfs in de piekperiodes op korte termijn op de vraag kunnen inspelen.”

Op de productielijnen in Geel worden onder andere de lamellen gesneden en de doppen geplaatst en gelast.

In-line controle

De betrouwbaarheid van T&A heeft echter niet alleen betrekking op de productie- en levertermijnen. T&A staat tevens voor een exacte maatvoering. “Via onze website geeft de zwembadbouwer de breedte van het zwembad in. Vervolgens wordt automatisch berekend hoe breed de lamellen moeten zijn én worden die gegevens direct naar de productiemachines gestuurd. Niemand hoeft nog iets over te typen of in te geven. We sluiten met andere woorden elke mogelijkheid tot menselijke fout uit.” Een in-line maatvoeringscontrole op de machine zorgt voor nog meer zekerheid, en ook een in-line druktest wordt standaard uitgevoerd. “Opmerkelijk is dat hiermee letterlijk elke kamer in elke lamel getest wordt. Detecteert de machine ergens een probleem, dan wordt ze meteen stilgelegd. Zonder zo’n in-line druktest worden problemen van waterinsijpeling pas opgemerkt wanneer de eerste afdekkingen op het water geplaatst worden. Op dat moment zijn er misschien al honderden gebrekkige lamelafdekkingen geproduceerd.”

Er gebeuren zowel in-line testen op de machines als aparte druk- en andere proeven in het T&A Quality Lab.

Eigen inox onderdelen

Naast de productie van de lamellen heeft T&A ook die van de nodige inox onderdelen en stuurkasten volledig zelf in handen. Dat gebeurt allemaal in Aarschot, waar de stuurkasten samengesteld worden en roestvrij staal 316 L en 316TI gelaserd, geplooid en gelast wordt. “De grote onderdelen worden nog veelal manueel gelast door onze tien ervaren lassers, maar voor de kleinere elementen hebben we een automatische lasrobot. Zo verloopt alles correct en efficiënt.”

Met Tom Laevers (rechts) heeft T&A sinds 2022 een voltijds quality control officer in huis.

T&A Quality Lab

Sinds 2016 ondersteunt T&A zijn decennialange expertise in de productie van lamellen en het lassen van inox trouwens met een intern labo: het T&A Quality Lab. Onder leiding van quality control officer Tom Laevers worden hier dagelijks testen uitgevoerd op zowel grondstoffen als eindproducten. “Het gaat onder meer om druktesten en trekproeven, een visueel nazicht en controle van de maatnauwkeurigheid. Nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld onze unieke solar-, anti-alg- en anti-condenslamel Quadro, worden daarenboven nog aan een snelle verouderingstest onderworpen en op slagvastheid en uv-bestendigheid getest. Op die manier garanderen we onze klanten steeds een optimale betrouwbaarheid.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details