Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
“Ik pleit voor een kwaliteitslabel voor zwembadbouwers”

“Ik pleit voor een kwaliteitslabel voor zwembadbouwers”

Een eigen zwembad is voor velen het summum van een vakantiegevoel in de eigen tuin. En de vraag naar particuliere zwembaden is de laatste jaren sterk toegenomen. Leisure Pools profileert zich als wereldspeler in de productie en distributie van toonaangevende vezelversterkte composiet zwembaden. “Dankzij het innovatieve concept ‘Zero Energy Pool’ kunnen we nu nog een stap verder gaan”, aldus Steffert Vaneste, CEO van Leisure Pools. 

Wat wilt u als CEO betekenen voor Leisure Pools? 

Steffert Vaneste: “We willen met Leisure Pools de leider zijn op vlak van de industrialisering en digitalisering in de zwembadwereld. We willen aan de consument en onze B2B-partners operational excellence bieden en daarom ook al onze processen en procedures onder de loep nemen. Ik was zelf reeds meer dan zeventien jaar actief in de zwembadwereld op Europees en internationaal vlak, maar dan aan de zijde van de groothandel. Ik heb gedurende zes jaar een zijsprong gemaakt naar de HVAC-wereld, als commercieel directeur bij Duco en Jaga. Het voelt goed om terug te zijn in de markt, maar ik merk dat vrij simpele zaken die in de HVAC-markt al standaard waren, nog een lange weg af te leggen hebben in de zwembadwereld. Cloud-oplossingen, servicecontracten, AI en data-analyse, nacalculatie, stockbeheer…: dat zijn zaken die absoluut in de zwembadmarkt naar een hoger niveau kunnen gebracht worden.”

Hoe verklaart u de enorme groei van de verkoop van zwembaden de afgelopen twee jaar? Denkt u dat dit zal verminderen?

“Een samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat mensen de afgelopen twee jaar massaal geïnvesteerd hebben in hun tuin en een zwembad aangekocht hebben.  

In andere werelddelen, met een warmer klimaat, is het niet ongewoon dat bijna elke woning een zwembad heeft. We zien jaar na jaar de temperaturen stijgen in Europa en mensen zien hun tuin ook steeds meer als een investering en een meerwaarde op het onroerend goed. En dan kwam corona, die een prachtige facilitator was van dit proces en het uiteraard enorm versneld heeft. Het is duidelijk dat de zwembaden die normaal de komende zes tot acht jaar gebouwd gingen worden, nu op een periode van ongeveer twee jaar zijn gebouwd.”

“Het gevolg was dat er veel bedrijven en ondernemers uit andere sectoren kansen zagen in deze massale marktgroei en zich op deze sector gestort hebben. De eerste gevolgen hiervan zijn al merkbaar. Die bedrijven hebben niet de servicestructuur en de kennis om de vragen uit de markt te blijven faciliteren. Het betreft namelijk een bouwproces waar water, elektriciteit, ontsmetting en talloze andere zaken bij elkaar komen. We zullen een periode van droogte kennen en na die terugval zal er snel een stabilisatie van de markt komen, met de niveaus van voor de coronapandemie.”

Meer en meer ongekwalificeerde bedrijven beginnen tegenwoordig zwembaden te bouwen. Wat zijn de risico’s voor potentiële klanten?

“Persoonlijk pleit ik al lang voor een label waarbij zwembadbouwers in verschillende disciplines een bepaald niveau zouden moeten halen, alvorens in de markt te mogen opereren. Verschillende markten en industrieën zijn hiervan reeds een goed voorbeeld. Voor de consument, die via allerlei media vandaag verschillende boodschappen toegestuurd krijgt, is het moeilijk om de gekwalificeerde bedrijven te onderscheiden van de cowboys op de markt.”

Speelt de digitalisering een belangrijke rol in de zwembadsector?

“Absoluut. Na bijna één jaar ontwikkeling en fieldtests lanceert Leisure Pools Benelux bijvoorbeeld het innovatieve concept ‘Zero Energy Pool’. Voor de R&D-afdeling bij Leisure Pools was het al langer duidelijk dat energie een cruciale rol zou spelen in het aankooppatroon van de consument, maar zeker en vast ook voor de mensen met een bestaand zwembad. Het nieuwe concept sluit daar naadloos op aan en zal de overtollige energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gebruiken om gratis het zwembad te verwarmen.”

Hoe werkt het systeem?

“De technische installaties van Leisure Pools zijn uitgerust met een compleet nieuwe innovatieve sturing. Die bevat onder andere een PLC-sturing, een frequentiesturing, een touchscreen, een rolluiksturing en een industrieel ontsmettings- en doseringssysteem. Het grote voordeel is dat die zaken allemaal samenkomen in één kast en één centrale aansturing, die Leisure Pools vervolgens ook nog in de cloud brengt. Op die manier kunnen veel service-opdrachten, vragen of aanpassingen van parameters vanop afstand gedaan worden. Leisure Pools ontzorgt zo zijn klanten en zal dankzij deze cloud-oplossing onmiddellijk het juiste advies kunnen geven aan zijn klanten door in te loggen op de sturing van hun zwembad. Daarnaast zal de klant ook zelf op zijn/haar smartphone of tablet alle parameters kunnen zien en volgen.” “Dankzij deze innovatieve technische installatie kan Leisure Pools nu ook nog een stap verder gaan. Consumenten die zonnepanelen hebben of van plan zijn zonnepanelen te leggen, krijgen de mogelijkheid om mits de aanschaf van een extra module de overcapaciteit van die zonnepanelen als thermische buffer te gebruiken en op die manier het zwembad gratis te verwarmen. Het ‘Zero Energy Pool’-systeem zal automatisch het weerpatroon van de dag volgen. Van zodra de woning minder elektriciteit consumeert dan produceert, zal het zwembad gratis gaan verwarmen. De consument heeft uiteraard ook nog zelf de keuze om voor de eco-modus te kiezen. Hierbij wordt het zwembad al op een aangename temperatuur gebracht en daarna wordt de laatste bandbreedte van een paar graden gratis toegevoegd aan het zwembad. Het ‘Zero Energy Pool’-systeem is dus duidelijk niet alleen innovatief en ecologisch verantwoord, maar vooral ook enorm besparend op de energiefactuur van de consument.”

Bent u voorstander van de ontwikkeling van een alternerend opleidingsaanbod voor toekomstige zwembadprofessionals? Is het tekort aan arbeidskrachten moeilijk op te vangen?

“Absoluut, het aanbod vandaag is veel te klein voor de stijgende vraag aan goed opgeleide techniekers die een brede kennis van de zwembadbouw en het onderhoud hebben. Leisure Pools investeert zelf veel in opleidingen en nodigt zijn bouwers en techniekers vanuit de volledige Benelux elke maand uit op het hoofdkantoor in Aarschot om hen bij te scholen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details