Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Het energiezuinigste zwembad van Nederland
Het doelgroepenbad van 25 op 10 meter heeft een beweegbare vloer die kan zakken tot twee meter.

Het energiezuinigste zwembad van Nederland

Geelen Bouwbedrijf B.V. staat in voor het ontwerp, de bouw en het meerjarig onderhoud. Het werd een paviljoenachtig gebouw in een groene omgeving.

Het nieuwe zwemcentrum kreeg dezelfde naam als het oude: In de Bende.

Zwemcentrum In de Bende, zoals het nieuwe zwembad heet, beschikt over een doelgroepenbad van 25 op 10 meter, een kleine horecagelegenheid, een receptie, kleedruimtes, personeelsruimtes en techniekruimtes. In het bad vinden allerlei activiteiten plaats, van wedstrijdzwemmen tot babyzwemmen. Het beschikt daarom over een gedeeltelijk beweegbare vloer die tot twee meter kan zakken. Geelen Bouwbedrijf B.V. ontwierp, ontwikkelde en realiseerde het in bouwteamverband. Het team bestond uit een aantal secuur geselecteerde Limburgse familiebedrijven, vertelt Roy van Oudenhoven, algemeen directeur bij Geelen. “Begin 2019 wonnen we de tender voor Design, Build & Maintain. Geelen is een familiebedrijf uit 1893 en onderdeel van de Cordeel Groep. We zijn gespecialiseerd in utiliteitsbouw en hebben als totaalaannemer veel ervaring in het realiseren van sportcomplexen. We hebben dit zwembad volledig energieneutraal en gasloos weten te bouwen. Door een constructieve samenwerking met de gemeente en de bouwpartners en een goede voorbereiding hebben we het bad twee maanden eerder opgeleverd dan gepland en met een minimum aan opleveringspunten. We hebben veel energie gestoken in het plan van aanpak. Dat is één van de redenen dat we de tender hebben gewonnen.”

Er is gebruik gemaakt van natuurlijke, warme materialen die goed te onderhouden zijn.

Groene omgeving

In de Bende is een cradle-to-cradlegebouw met een staalconstructie en beton als basis. Daarnaast is er gebruik gemaakt van veel houtaccenten. Het dak boven het zwembad is uitgevoerd met een houten kanaalplaat en de buitengevels zijn voorzien van diverse houten elementen. Zonnepanelen op het dak genereren elektriciteit en er wordt gewerkt met warmtepompen en WTW-units. Het reinigen van het zwembadwater gebeurt via elektrolyse. Op het buitenterrein komt ook nog een zonnepark met extra zonnepanelen. Al deze maatregelen hebben effect: tot nu toe is dit het meest energiezuinige zwembad van Nederland. Het buitenterrein wordt ingericht door de gemeente Landgraaf. Het nieuwe zwembad staat waar voorheen een sporthal stond. Tijdens de bouw bleef het oude bad in gebruik. Omdat dit volledig verouderd is, wordt het deze zomer gesloopt om plaats te maken voor parking. Het nieuwe gebouw is gelegen aan een vrij drukke straat, direct aan de buitenring van Parkstad. Toch wordt er een groene ruimte gecreëerd waar de geparkeerde auto’s zo min mogelijk opvallen.

Onderhoud voor beste kwaliteit

Om te voorkomen dat het nieuwe zwembad in verval zal raken, tekende Geelen Bouwbedrijf B.V. een onderhoudscontract voor twintig jaar. Van Oudenhoven: “Dat bestaat uit het complete bouwkundige en installatietechnische onderhoud. We gaan het zwembad op een conditiescore van drie houden. Bij het ontwerp hebben we keuzes gemaakt voor hoogwaardige, duurzame materialen, zodat de huidige kwaliteit behouden kan blijven.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details