Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Projecten

Het energiezuinigste zwembad van Nederland

Landgraaf heeft sinds januari een splinternieuw zwembad. Niet zomaar één, maar wel het energiezuinigste zwembad van Nederland.

Naamloos-2 kopiëren
Het doelgroepenbad van 25 op 10 meter heeft een beweegbare vloer die kan zakken tot twee meter.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Geelen Bouwbedrijf B.V.

19 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Geelen Bouwbedrijf B.V. staat in voor het ontwerp, de bouw en het meerjarig onderhoud. Het werd een paviljoenachtig gebouw in een groene omgeving.

Het nieuwe zwemcentrum kreeg dezelfde naam als het oude: In de Bende.

Zwemcentrum In de Bende, zoals het nieuwe zwembad heet, beschikt over een doelgroepenbad van 25 op 10 meter, een kleine horecagelegenheid, een receptie, kleedruimtes, personeelsruimtes en techniekruimtes. In het bad vinden allerlei activiteiten plaats, van wedstrijdzwemmen tot babyzwemmen. Het beschikt daarom over een gedeeltelijk beweegbare vloer die tot twee meter kan zakken. Geelen Bouwbedrijf B.V. ontwierp, ontwikkelde en realiseerde het in bouwteamverband. Het team bestond uit een aantal secuur geselecteerde Limburgse familiebedrijven, vertelt Roy van Oudenhoven, algemeen directeur bij Geelen. “Begin 2019 wonnen we de tender voor Design, Build & Maintain. Geelen is een familiebedrijf uit 1893 en onderdeel van de Cordeel Groep. We zijn gespecialiseerd in utiliteitsbouw en hebben als totaalaannemer veel ervaring in het realiseren van sportcomplexen. We hebben dit zwembad volledig energieneutraal en gasloos weten te bouwen. Door een constructieve samenwerking met de gemeente en de bouwpartners en een goede voorbereiding hebben we het bad twee maanden eerder opgeleverd dan gepland en met een minimum aan opleveringspunten. We hebben veel energie gestoken in het plan van aanpak. Dat is één van de redenen dat we de tender hebben gewonnen.”

Er is gebruik gemaakt van natuurlijke, warme materialen die goed te onderhouden zijn.

Groene omgeving

In de Bende is een cradle-to-cradlegebouw met een staalconstructie en beton als basis. Daarnaast is er gebruik gemaakt van veel houtaccenten. Het dak boven het zwembad is uitgevoerd met een houten kanaalplaat en de buitengevels zijn voorzien van diverse houten elementen. Zonnepanelen op het dak genereren elektriciteit en er wordt gewerkt met warmtepompen en WTW-units. Het reinigen van het zwembadwater gebeurt via elektrolyse. Op het buitenterrein komt ook nog een zonnepark met extra zonnepanelen. Al deze maatregelen hebben effect: tot nu toe is dit het meest energiezuinige zwembad van Nederland. Het buitenterrein wordt ingericht door de gemeente Landgraaf. Het nieuwe zwembad staat waar voorheen een sporthal stond. Tijdens de bouw bleef het oude bad in gebruik. Omdat dit volledig verouderd is, wordt het deze zomer gesloopt om plaats te maken voor parking. Het nieuwe gebouw is gelegen aan een vrij drukke straat, direct aan de buitenring van Parkstad. Toch wordt er een groene ruimte gecreëerd waar de geparkeerde auto’s zo min mogelijk opvallen.

Onderhoud voor beste kwaliteit

Om te voorkomen dat het nieuwe zwembad in verval zal raken, tekende Geelen Bouwbedrijf B.V. een onderhoudscontract voor twintig jaar. Van Oudenhoven: “Dat bestaat uit het complete bouwkundige en installatietechnische onderhoud. We gaan het zwembad op een conditiescore van drie houden. Bij het ontwerp hebben we keuzes gemaakt voor hoogwaardige, duurzame materialen, zodat de huidige kwaliteit behouden kan blijven.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details