Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Het belang van filtratie voor een zuinig zwembad

Het belang van filtratie voor een zuinig zwembad

Piscine Global 2022 in Lyon was een blij weerzien voor de brede zwembadsector. Tijdens deze succesvolle editie van de beurs zag iedereen in dat de focus meer dan ooit ligt op ecologie en innovatie. Daarom benadrukt ook distributeur SCP het belang van efficiënt omgaan met energie en water in zijn aanbod aan pompen, filters en robotstofzuigers.

Op de beurs Piscine Global 2022 op Eurexpo Lyon vormde één thema de rode draad doorheen de gesprekken: ecologie. “Je merkt duidelijk dat er een mentaliteitsverandering optreedt. Het discours rond energie- en waterbesparing klinkt steeds luider”, zegt Carine Claeys, regionale manager bij SCP Benelux. “Er zijn al veel veranderingen gebeurd in de sector en oplossingen ontwikkeld, waardoor zwembaden niet meer te vergelijken zijn met die van vroeger. De nieuwe installaties zijn een pak zuiniger op verschillende vlakken en we blijven verder innoveren om aan de noden van de dag te voldoen.”

SCP is een dochteronderneming van het Amerikaanse POOLCORP, de wereldwijde marktleider in zwembadapparatuur voor de private en openbare markt. Ruim 100.000 professionele klanten vertrouwen op de producten en verdelen het assortiment van toonaangevende fabrikanten, waaronder Hayward, Pentair en Maytronics.

Een schoon zwembad begint bij filtratie

De juiste keuze rond zwembadfiltratie maakt een aanzienlijk verschil in de efficiëntie van de hele installatie. “Een proper zwembad hangt voor tachtig procent af van het resultaat van goede filtratie en voor twintig procent van een performante waterbehandeling”, weet SCP-productmanager Maxime De Gunsch. “Met SCP hameren we op het belang van filtratie en verpakken we onze visie op ecologie in innovatieve toepassingen.”

Een degelijke filtratie is afhankelijk van twee elementen: de pomp en de filter zelf. SCP Pool biedt een ruim aanbod aan pompen met variabele snelheid. “Dit is al jaren de populairste keuze op de Benelux-markt. De pompen bieden een hoge kwaliteit van filtratie en werken efficiënter dan traditionele zwembadpompen. Met een variabelesnelheidspomp kan je langer en trager filtreren. Door het lage toerental verbruikt de pomp minder dan een gewone on-offpomp die bijvoorbeeld de helft van de tijd draait aan een hoger toerental. De stijging van de energieprijzen toont nog maar eens aan hoe belangrijk een energie-efficiënte installatie is. De investering betaalt zichzelf trouwens in een minimum van tijd terug: reken op twee tot tweeënhalf jaar.”

Patroonfilters winnen aan populariteit

Naast de populaire zandfilters kiezen mensen meer en meer voor patroonfilters. Daarvoor zijn volgens SCP Pool verschillende goede redenen. “Om zandfilters te spoelen stuw je een gigantische hoeveelheid water naar de afvoer”, vertelt Maxime De Gunsch. “Backwashen van de zandfilter moet wekelijks gebeuren. Bij patroonfilters is dat niet zo: patronen moeten maar één of twee keer per jaar schoongemaakt worden. Dat gaat ook veel sneller en gemakkelijker. Belangrijk is dat minder water naar het riool vloeit: je verliest minder warmte, minder producten en dus minder geld. In bepaalde gemeentes is het al zo dat je geen water met chloorproducten in de riolering mag laten lopen. Patroonfilters bieden een kostenefficiënte oplossing. Bovendien is de filtratie door patronen veel fijner, waardoor de waterkwaliteit beter is en minder waterbehandeling nodig is. We zien dat patroonfilters op de Amerikaanse markt vandaag al de populairste keuze zijn. Het is tijd dat de Benelux die trend volgt.” 

SCP biedt grote professionele patroonfilters van toonaangevende fabrikanten zoals Hayward en Pentair. Doorgaans worden ze geïnstalleerd met een multi-cycloon. Door de voorfilter is het vaak voldoende om één keer per jaar vier patronen te spoelen. “Het gebruiksgemak, de waterbesparing, de energie-efficiëntie en de betere filtratie maken volgens ons van patroonfilters de beste optie.”

Alles spic en span door de automatische zwembadrobot

Het mag duidelijk zijn: alles begint bij een goede filtratie. Natuurlijk komen er nog altijd wel eens vuildeeltjes op de zwembadbodem terecht. Daarom is een performante zwembadrobot onmisbaar. SCP heeft een ruim scala aan oplossingen in de aanbieding. De meest innovatieve is de Dolphin Liberty van Maytronics, de grootste fabrikant van zwembadrobots ter wereld. “De nieuwe reeks is draadloos en geconnecteerd”, vertelt Maxime De Gunsch. “Hij reinigt de bodem en wanden met dezelfde kracht en efficiëntie als eerdere modellen. Het enige verschil is dat er geen kabel aan verbonden is, maar dat de stofzuiger werkt op batterij met inductielader. Dit is veel veiliger rond kinderen en ouderen, bijvoorbeeld. Er slingeren namelijk geen kabels meer over het terras. Ook het gebruiksgemak gaat ermee op vooruit. Deze robots behoren absoluut tot de top als het aankomt op prijs-kwaliteitverhouding.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details