Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Grote enquête over privézwembaden: negen op de tien eigenaars zijn tevreden met hun aankoop

Grote enquête over privézwembaden: negen op de tien eigenaars zijn tevreden met hun aankoop

De Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) heeft samen met marktonderzoeksbureau iVOX een opiniepeiling gelanceerd onder Belgen die al een zwembad bezitten of er de komende twee jaar een willen laten bouwen. De BFZ trekt een eerste reeks conclusies uit de enquête. Ondanks de lichte daling van de bestellingen zal deze zomer doorslaggevend zijn voor de zwembadbouwers. Volgens de enquête kwam één op de twee zwembadeigenaars op het idee voor een eigen zwembad tijdens een zonnige zomer. 

“Het zwembad is de plek bij uitstek om plezier te maken met vrienden en familie”, zegt Patrice Dresse, algemeen directeur van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals. “Uit de enquête die we samen met iVOX hebben georganiseerd, blijkt dat 88% van de Belgen die een zwembad bezitten of er een willen laten bouwen, dat doen voor hun kinderen en om samen met hun gezin tijd door te brengen. Quality time is de belangrijkste reden voor hun aankoop.”
Meerwaarde of nachtmerrie

Hoewel 18% van de ondervraagden aangeeft dat een zwembad de waarde van hun woning verhoogt, is dit geen doorslaggevend argument voor de aankoop ervan. “We mogen niet vergeten dat een zwembad een investering is die rendeert. Een goed aangelegd en correct onderhouden zwembad creëert een zekere meerwaarde. Anderzijds kan een slecht gebouwd en onoordeelkundig onderhouden zwembad een nachtmerrie voor de consument worden…” Ondanks enkele kleine problemen (34% van de ondervraagden meldt al eens technische storingen te hebben ondervonden) geven 9 op de 10 eigenaars aan tevreden te zijn met hun aankoop. De meestvoorkomende problemen hebben te maken met de waterzuivering (36%), de waterdichtheid (26%) en de zwembadverwarming (21%). De huidige technologieën zorgen voor enorme besparingen op het vlak van energieverbruik van het zwembad. 6 op de 10 eigenaars verwarmen hun zwembad met een warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen (waar 43% van de zwembadeigenaars over beschikt) zorgen deze technieken voor een zeer zuinige en efficiënte verwarming. Men kan bijgevolg een zwembad makkelijk energieneutraal maken!

Lamellenrolluik

40% van de ondervraagden met een zwembad geeft aan dat ze hun zwembad hebben beveiligd met een lamellenrolluik. Dergelijke systemen verspreiden zich snel, want 70% van de ondervraagden die overwegen om een zwembad te laten installeren, zegt dat ze bij hun bestelling een lamellenrolluik zullen toevoegen. De huidige afdekrolluiken vervullen drie functies: ze houden bladeren en vuil uit het zwembad, ze voorkomen dat iemand zou verdrinken en ze houden de temperatuur van het zwembadwater ’s nachts op peil. Rolluiken van de nieuwste generatie kunnen het water zelfs opwarmen.

Een zwembad aan zijn lot overlaten is absoluut geen goed idee. Terwijl 28% van de ondervraagden vermeldt dat ze maandelijks 50 tot 74 euro aan het onderhoud van hun zwembad uitgeven, geeft 22% toe dat het zwembadonderhoud hen maandelijks niet meer dan 20 euro kost. Voor­gemeld budget is ontoereikend, zeker als het onderhoud niet door een vakman wordt uitgevoerd en je bijgevolg geen zekerheid hebt dat het onderhoudsbudget correct werd besteed. 

Professioneel onderhoud

“De enquête toont aan dat 80% van de eigenaars zelf het zwembad onderhoudt”, zegt Patrice Dresse. “Hoewel ik ervan overtuigd ben dat ze dit onderhoud meestal goed uitvoeren, zijn er toch risico’s aan gekoppeld. Bij te grote besparingen op het vlak van onderhoud, is de kans groot dat het zwembad problemen oplevert. Het is onze taak om de consument daarop te wijzen. Ook bij een correct aangelegd zwembad kunnen er na verloop van tijd problemen opduiken. Doe dus regelmatig een beroep op een vakman, die zal komen controleren of het zwembad nog aan alle normen voldoet, inzake hygiëne, techniek en veiligheid.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details