Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Waterbehandeling

Geen dozenschuiver, maar ondersteunende ontzorger

De meer dan veertig jaar bestaande zwembadgroothandel Pomaz - twee jaar geleden overgenomen door de Belgische Pollet Pool Group - is een belangrijke toeleverancier van zwembadbouwers en installerende bedrijven, met een marktaandeel van ruim 65% in Nederland.

DHC_3243-HDR
De trend is dat zwembaden duurder en luxueuzer worden.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Pomaz

20 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het bedrijf levert voor het overgrote deel materialen voor particuliere bouwkundige zwembaden, maar draait zijn hand ook niet om voor de grotere openbare of campingbaden. 

Technische ruimte met producten van Pomaz.

“Door corona is alles wat met huis en luxe te maken heeft een ontzettende groeimarkt geworden”, zegt Bas Carpay, salesmanager bij Pomaz. “De vraag naar onze producten en diensten heeft om die reden een enorme vlucht genomen. We hadden het al lekker druk, maar dat is alleen maar meer geworden. Zwembadbouwers zitten voor dit jaar bijna vol en zijn zelfs al aan het plannen voor 2022.”

Carpay, die zelf al 22 jaar bij Pomaz werkt en daarvoor zes jaar bij een zwembadbouwer, kent de branche als geen ander. Hij constateert dat zwembaden in de afgelopen jaren steeds luxueuzer worden. Daar waar mensen vroeger een basic zwembad met slechts een filter kochten, wensen ze nu baden met automatische doseer- en filtersystemen en automatische lamellenafdekking. “Je ziet echt een trend dat baden duurder en luxueuzer worden. En waar ze vroeger altijd blauw of Caribisch groen waren, moeten ze tegenwoordig altijd lichtgrijs of antraciet van kleur zijn. Alles is strakker, ook de vormen. Waren vroeger ronde vormen gewild, nu wil men hoeken. En natuurlijk ledverlichting.” Een andere trend die Carpay ontwaart, zijn de zwemmachines. “En dan moet je niet denken aan een simpele jetstream, maar een echte professionele zwemmachine met turbine-aandrijving. Onze leverancier Eva Optic, die ook veel ledverlichting levert, bracht vorig jaar de Evastream zwemmachine op de markt, en die is sinds corona enorm populair.
Dat zwembaden en sportscholen zo lang gesloten waren, zal daar zeker mee te maken hebben. Je kunt met die machine allerlei trainingsprogramma’s invoeren. Wij kunnen ze bovendien leveren met verlichting die reageert op de tegenstroom.” 

Productie bij Pomaz.

Verder willen zwembadeigenaren uit gezondheids- en milieu-overwegingen steeds minder chloor gebruiken. En natuurlijk moeten ook zwembaden steeds energiezuiniger. Dat resulteert tegenwoordig in filterpompen die op verschillende snelheden kunnen draaien, en de combinatie met zonnepanelen in de lamellenafdekking om aan de energiebehoefte te voldoen. “En warmtepompen om een bad te verwarmen zijn bijna standaard geworden. Mensen zoeken tegenwoordig naar alternatieven voor gas.” 

Kennis

Pomaz onderscheidt zich door de enorme hoeveelheid kennis die in het bedrijf aanwezig is. “Er werken bij ons in Geldrop ongeveer dertig mensen – waarvan er drie continu op de weg zitten en onze klanten ondersteunen – en veel van hen werken hier al vijftien jaar of langer. Sommige zelfs al dertig jaar.” Om die kennis over te brengen op het klantenbestand en om als groothandel een ondersteunende rol te spelen, organiseert Pomaz ieder najaar en iedere winter cursussen voor klanten. Zwembadbouwers kunnen hun monteurs daar laten bijspijkeren over waterbehandeling, filtertechniek en het verwerken van zwembadfolies. “Daarmee willen we meerwaarde voor onze klanten creëren. Want we zijn dan wel een groothandel, maar absoluut geen dozenschuivers”, zegt Carpay, die benadrukt dat Pomaz, mede door onderdeel te zijn van de Pollet Pool Group, flinke voorraden aanhoudt en altijd snel kan leveren. 

Pomaz is weliswaar niet de enige groothandel in zwembadproducten, maar kenmerkt zich door de grote voorraad en de uitstekende productondersteuning, stelt Carpay. “Alle merken die die we voeren, hebben we al heel lang. We stappen niet snel over, zijn erg trouw. We hebben alle onderdelen bovendien op voorraad en repareren alles in eigen huis.” En dat wordt volgens Carpay gewaardeerd in de markt. “Zeker door zwembadbouwers van wat kleinere omvang. Die hebben niet de capaciteit en mankracht om zelf producten te repareren.” 

Niet voor niets is de supportafdeling van Pomaz de spil van het bedrijf. Live via de telefoon, of voor iedere klant in een eigen online omgeving en een handige app waar alle productinformatie te vinden is en waar klanten alles zelf kunnen regelen, van bestelling tot retour.  “Alles om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen”, besluit Carpay.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details