Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Federatie waakt over eisen qua dienst na verkoop en onderhoud

Federatie waakt over eisen qua dienst na verkoop en onderhoud

De Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) werd opgericht in juli 2021, na de fusie tussen de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers en de Belgian Swimming Pool Association. Ze verenigen aannemers die actief zijn in de bouw en renovatie van zwembaden en zwemvijvers, fabrikanten van wellnessruimtes en verdelers van producten voor de zwembadwereld. Momenteel telt de federatie zo’n 140 leden.

De BFZ verenigt niet alleen aannemers, fabrikanten en verdelers in de zwembadsector, maar ze verdedigt en promoot de sector ook. De federatie organiseert diverse evenementen en wedstrijden, voert sectorale enquêtes uit en zet bewustmakingscampagnes op in samenwerking met de overheid. Verder werkt ze met verschillende partners aan een technisch opleidingsaanbod voor zwembadprofessionals. Jaarlijks voert ze controles uit bij haar leden en behandelt klachten van eindklanten. Die klachten worden met alle betrokken partijen besproken en op een deontologische manier aangepakt.

Invloed van coronacrisis

Tijdens de coronacrisis kende de zwembadsector een belangrijke stijging in de verkoop van zwembaden: een verdubbeling in volume in een paar jaar tijd. Ondertussen beginnen de cijfers voor de zwembadmarkt langzaam te dalen, maar het niveau blijft nog ver boven dat van voor de pandemie. Door die toegenomen vraag zijn sinds 2020 veel nieuwe spelers op de markt gekomen. Jammer genoeg niet allemaal met de beste bedoelingen en expertise. Dit leidde onder andere tot slechte constructies, onbestaande dienst na verkoop, en zelfs fraude, waarbij bedrijven niet meer van zich lieten horen na de ontvangst van het voorschot.Een zwembad bouwen is een serieuze investering. Het is dus belangrijk dat dit aan de juiste mensen wordt toevertrouwd. Als bedrijven aangesloten zijn bij de BFZ, is dit een bijkomende garantie voor de consument, door de hoge criteria die de federatie stelt aan de leden. Het is noodzakelijk dat de klant zich informeert, eventueel de cijfers van het bedrijf controleert en voor een erkende professional kiest.

Actuele cijfers

De BFZ had op voorhand een verkoop van 5.500 zwembaden voorzien in 2021. Uiteindelijk hebben haar leden er 6.150 geplaatst. In 2020 was het aantal bestellingen enorm, waardoor sommige zwembaden pas in 2021 werden geïnstalleerd. Dit verklaart het verschil met de prognose. Sommige leden kenden een stijging van 400 procent. De BFZ voorziet nu een daling van vijftien procent. Deze cijfers zijn verzameld vóór de oorlog in Oekraïne; het is nog even afwachten welke invloed die heeft. De gemiddelde prijzen van zwembaden, onderhoudsproducten en energiekosten stijgen jaarlijks. Een buitenzwembad kost gemiddeld tussen 50.000 en 70.000 euro, exclusief btw. Daar komt dagelijks ongeveer zes euro bij voor onderhoud en energie, waar dit drie jaar geleden nog maar vijf euro was. Dat zijn noodzakelijke kosten om de goede werking van het zwembad, de veiligheid en levensduur te garanderen.

Evolutie van de zwembaden

Kuipzwembaden blijven erg populair bij nieuwe klanten en zijn goed voor 61 procent van de verkoop. Ze worden gevolgd door betonnen zwembaden, met 27 procent van de verkoop. Zwembaden uit PPC, hout en inox zijn goed voor 12 procent van de markt. > Verwacht wordt dat de verkoop van zwembaden in PPC zal stijgen omdat deze heel makkelijk en snel – in 12 uur – te plaatsen zijn. De leveringstermijn is momenteel drie tot vier maanden. De gemiddelde grootte van de verkochte zwembaden en de populairste behandelingswijzen blijven stabiel. Van de verkochte zwembaden is 65 procent tien bij vier meter, gevolgd door de zwembaden van negen bij vier meter, goed voor 22 procent. De meest gekozen behandeling van het water blijft chloor, met 89 procent. Zoutelektrolyse haalt 9 procent. Het is perfect mogelijk om een bestaand zwembad een tweede leven te geven, en dat blijkt ook uit de cijfers. Zwembaden worden meestal vernieuwd als ze twintig tot dertig jaar oud zijn. Hier was een stijging te zien van 4,85 procent, met in 2021 een totaal van 668 gerenoveerde zwembaden, tegenover 637 renovaties in 2020. Het gaat meestal om de vervanging van de elektromechanica en de tegels. De kuip wordt ook dikwijls hersteld of eventueel vervangen.

Aantal en soorten klachten

De BFZ ontving in 2021 een vijftal klachten. Meestal gingen die over technische of financiële problemen, bijvoorbeeld klanten die het financiële aspect bekritiseren. Klachten worden systematisch door de federatie zelf behandeld. Voor sommige klachten na de uitvoering wordt een erkend bemiddelaar onder de arm genomen. De advocaat werkt dan een voorstel uit en legt het voor aan beide partijen. Er volgt een bemiddeling om uiteindelijk samen tot een compromis te komen. De BFZ doet er alles aan om dit scenario te voorkomen. Daartoe worden de websites van de leden jaarlijks gecontroleerd. Er wordt gekeken of duidelijk naar de federatie wordt gerefereerd en naar mogelijkheid tot bemiddeling. Ook de onderneming zelf krijgt een jaarlijkse controle, waar vooral gekeken wordt of ze in orde is wat het financiële aspect betreft.

Lidmaatschap niet vanzelfsprekend

België telt tien grote verdelers van zwembaden, die allemaal lid zijn van de BFZ. De laatste jaren is er een forse stijging van aannemers en mensen die op de zwembadmarkt actief zijn. Niet iedereen mag lid worden van de federatie. De BFZ stelt hoge eisen aan de dienst na verkoop en het onderhoud van de zwembaden na plaatsing. Er wordt aangeraden om het zwembad tweemaal per jaar te onderhouden. Er zijn spelers op de markt die een zwembad plaatsen, maar geen correct onderhoud garanderen. Die bedrijven kunnen zich niet aansluiten bij de federatie. In de toekomst wil de BFZ zich nog verder professionaliseren en de eindklanten beter leren kennen. Wie is de typische klant die een zwembad laat plaatsen? De Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verzamelt momenteel deze informatie en maakt die gegevens begin mei bekend. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details