De Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals brengt haar leden geregeld samen. Voor netwerking, om nuttige info te delen en om de stand van zaken in de sector te bespreken. Op 6 februari stond opnieuw een algemene vergadering op de agenda. Dit keer verzamelden de leden in De Waerboom in Groot-Bijgaarden. Zwembadbouw was erbij.
De Belgische zwembad- en wellnessprofessionals zijn gepassioneerd en gemotiveerd. Dat bewees andermaal de talrijke opkomst voor de eerste algemene vergadering van 2023. Uiteraard werd dat moment aangegrepen om terug te blikken op 2022, de planning voor dit jaar uit de doeken te doen, en enkele actualiteiten uit de sector te bespreken. Maar daar stopte het professionele samenzijn niet. “Onze leden zijn leergierig en dat juichen we ten zeerste toe”, legt federatievoorzitter Joeri Dils uit. “Vanuit die wetenschap voorzagen we enkele uiteenzettingen die de algemene vergadering voorafgingen. We diepten thema’s uit die voor elke zwembadbouwer relevant zijn. Dat leverde geanimeerde nabesprekingen en positieve feedback op. Er komt dus zeker een vervolg.”
Er leeft heel wat in de zwembadsector. Dat leidde tot een uiteenlopend programma van sprekers en onderwerpen. Voorzitter Dils opende zelf de informatieve namiddag met een uitgebreide toelichting van de nieuwe zwembadnorm. Je leest alles over het hoe, wat en waarom van deze norm op pagina 32. Joeri Dils eindigde met een vrijblijvende uitnodiging naar de leden om deze norm – die voor de duidelijkheid niet bindend is – te bekijken en al dan niet toe te passen op de eigen producten en systemen.
Aansluitend volgden nog twee presentaties. Embuild voorzag een beschouwing van het KBO, de Nace-codes en de beroepstoegang voor zwembadbouwers. De korte conclusie, aan de hand van diverse definities en voorbeelden: hou je bedrijfsgegevens in het KBO te allen tijde up-to-date en verzeker jezelf ervan dat je je toegang tot het beroep kan bewijzen als je in Brussel of Wallonië in een gebouw werkt.
Tot slot vroeg bedrijfsjurist Thijs Eeckhaut aandacht voor de tienjarige aansprakelijkheid in de bouwsector. Want vergis je niet: in bepaalde omstandigheden zullen mogelijks ook zwembadbouwers in de toekomst aansprakelijk kunnen gesteld worden voor eventuele uitvoeringsfouten. “Voor binnenzwembaden zijn er zelfs al praktijkvoorbeelden. Naar onze verwachting hou je bij de aanleg van buitenzwembaden eveneens best rekening met deze aansprakelijkheid en verzeker je je ertegen”, aldus Eeckhaut. “Stel je voor dat een buitenzwembad vlak naast een grote villa gaat lekken en de waterinfiltratie de fundamenten en de stabiliteit van de woning aantast… Het risico is dus zeker aanwezig dat je ooit aansprakelijk gesteld wordt. Als zwembadbouwer ben je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een algemene aannemer, niet altijd verplicht je te verzekeren voor deze tienjarige aansprakelijkheid. Dat levert een unieke situatie op: je moet je niet altijd verplicht verzekeren, maar kunt wel aangesproken worden. Weeg als professional dus zelf goed de kosten en de baten tegen elkaar af.”
Geen algemene vergadering zonder vergaderagenda natuurlijk, met onder meer een vooruitblik op de activiteiten van dit jaar. Zo blijft de federatie zich inspannen om zwembaden en de zwembadbouwer een positiever imago te geven. “Daarvoor halen we alles uit de kast”, benadrukt Patrice Dresse, algemeen directeur van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals. “Op Kanaal Z loopt binnenkort een campagne van onze federatie in de rubriek ‘Bouwen aan morgen’. Daarnaast zullen we opnieuw op enkele grote internationale beurzen aanwezig zijn en werken we mee aan wetenschappelijk onderzoek. Samen met de KU Leuven voeren we een studie uit naar het water- en energieverbruik van een zwembad. Zo willen we aantonen dat het zwembad niet de grote milieubelaster is waarvoor het vaak aangezien wordt in de media.”
Met ondertussen 73 leden, 31 partners en nog een handvol kandidaat-leden bereikt de federatie alvast een mooi aandeel van de zwembad- en wellnessprofessionals in België. Reden genoeg om ook verder te investeren in dienstverlening zoals vormingen. Via de website blijf je alvast op de hoogte.