Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
EuroParcs koploper in zwembadtechniek met unieke zuiveringsoplossing in zeecontainer

EuroParcs koploper in zwembadtechniek met unieke zuiveringsoplossing in zeecontainer

De waterzuiveringsinstallatie vervangen zónder dat je zwembad wekenlang op slot gaat? Dankzij een innovatie van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group en installateur Backers Zwembaden & Wellness is dit mogelijk. De oplossing? Een zeecontainer met waterbehandelingsinstallatie. “Compact, snel te plaatsen en energiezuinig. En je voldoet in één klap aan alle regelgeving.”  

‘Binnen één dag klaar voor nieuwe regelgeving’

Nederland telt honderden zwembaden en voor elk bad is goede waterkwaliteit een vereiste. Een uitdaging voor veel zwem­baden. Zo zijn veel baden én waterzuiveringsinstallaties verouderd. Daarnaast worden er vanaf 1 januari 2024 strengere eisen [zie kader] gesteld aan de waterkwaliteit. “En daaraan gaan veel zwembaden niet voldoen”,
ziet René Ruiter, installatieadviseur bij Antea Group. 

Verouderde installaties

Ruiter mag zich onderhand ‘zwembadkundige’ noemen. In zijn loopbaan zag hij er vele honderden: van campingbad tot gemeentelijk zwembad. “Als het gaat om de waterkwaliteit, is het op veel locaties niet best gesteld. Installaties zijn verouderd of niet berekend op de gewenste volumes. En met nieuwe regelgeving op komst zijn veel installaties aan vervanging toe. Dit vraagt allemaal maatwerk, terwijl er vaak nauwelijks ruimte is om nieuwe technologie goed en veilig in te passen.”

René Ruiter, installatieadviseur bij Antea Group

Zwembad EuroParcs

Het zwembad van EuroParcs De Biesbosch (overgenomen in 2019) is daarvan een mooi voorbeeld. Het binnenbad werd weliswaar flink gerenoveerd, maar er was ook een nieuwe waterzuiveringsinstallatie nodig voordat er überhaupt in het zwembad gezwommen mocht worden. “De oude installatie bevond zich in dezelfde ruimte als het zwembad. Vervanging zou wegens de beperkte ruimte een flinke puzzel worden. Het zou betekenen dat het zwembad buiten bedrijf gesteld diende te worden en niet voor het hoogseizoen open kon. Openstelling was wel een eis
van EuroParcs.”

Zuiveren in zeecontainer

Dit vroeg om een creatieve oplossing. Ruiter: “Samen met EuroParcs en Installateur Backers Zwembaden & Wellness hebben we een zeecontainer ontwikkeld met daarin een complete zuiveringsinstallatie. De module bevat de nieuwste technieken, is snel te bouwen en te plaatsen en zorgt voor een forse energiebesparing (85%) door een slim pompregime. Uiteraard hebben we de container mooi afgewerkt, zodat deze wegvalt in de omgeving en niet tot overlast leidt.”

70 kuub water per uur

Tijd om een kijkje in de container te nemen. De module bevat onder meer glasfilters, een geautomatiseerde doseerinstallatie, een calciumhypochloriet-installatie (op basis van granulaat), een zuurvat, combinatie van uv-c lichtbronnen en een ureumfilter. De installatie en de waterkwaliteit zijn op afstand te bedienen en te monitoren. Ruiter: “Met één container kun je 70 kuub water per uur
filteren. Genoeg voor een flink campingzwembad. Mocht je meer nodig hebben, dan kun je eenvoudig containers bij koppelen.”

Snel realiseren, standaardiseren

Dit modulaire concept biedt volgens Ruiter veel voordelen. “Allereerst kun je onze container snel op een andere locatie realiseren en voorbereiden. Het is een kwestie van vervoeren, plaatsen en aankoppelen. Daarnaast kun je de techniek (die aan de nieuwste regelgeving voldoet) en de opbouw van de installaties standaardiseren. Handig is dat je het systeem, wanneer je het op een locatie niet meer nodig hebt, op andere locaties kunt inzetten.”

‘Maar een paar dagen sluiten’ 

Hiermee is de zuiveringsmodule een uitkomst voor zwembaden die hun waterzuiveringsinstallatie op korte termijn moeten vervangen maar niet hun deuren willen sluiten. Edwin Duijvenkam, facilities manager bij EuroParcs: “Dankzij deze oplossing hoefden wij ons zwembad maar een paar dagen te sluiten. Parkbezoekers hebben hierdoor nauwelijks iets gemerkt van de verbouwing en konden deze zomer gewoon genieten van het nieuwe zwembad. Bijkomend voordeel is dat de installatie 85% zuiniger is dan onze oude: ook dat is winst.”

Ook als permanente oplossing

De zeecontainer op vakantiepark Resort De BiesBosch is vooralsnog bedoeld als oplossing voor de komende vijf jaar. Op andere locaties van EuroParcs onderzoekt Antea Group of de zuiveringsinstallatie permanent geplaatst kan worden. Ruiter: “Wanneer je op elk park met dezelfde opstelling werkt, kun je overal dezelfde waterkwaliteit waarborgen. En standaardisering maakt het beheer en onderhoud een stuk eenvoudiger.”  

Nieuwe regelgeving
Op 1 januari 2024 treedt in Nederland de Omgevingswet in werking. Dit heeft gevolgen voor zwembaden. Zo biedt de nieuwe regelgeving ruimte voor innovatie en eigen inzichten, maar brengt ook uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee – zeker als het om de waterkwaliteit gaat. 

• e lijst met de maandelijks te meten parameters wordt fors uitgebreid.
• epaalde grenswaarden voor waterkwaliteit worden aangescherpt.
• lke zweminrichting moet een risico-inventarisatie en beheersplan opstellen.
• De in het beheersplan vermelde werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de hygiëne en veiligheid te waarborgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details