Bleek de vorige mondiale crisis voor de zwembadbranche nog een enorme opsteker, dan dreigt de huidige de markt opnieuw de dieperik in te jagen. De torenhoge energiekosten doen heel wat zwembadeigenaars nu eenmaal stilstaan bij de kilowatturen die ze jaarlijks in hun installatie pompen, en om dezelfde reden sloten verschillende openbare zwembaden al tijdelijk hun deuren. “Een duidelijk signaal dat we het als sector anders moeten gaan aanpakken”, meent Niels Helmond van HRS Pool & Technical Equipment.
Het hoogtepunt van de crisis hebben we volgens Helmond in ieder geval nog niet bereikt. “Duitsland kondigde eind juli al een verbod aan op het verwarmen van zwembaden met gas en ook warmtepompen die niet meer efficiënt werken moeten er verplicht vervangen worden. Dat zijn drastische maatregelen, maar het zou me niet verbazen mochten België en Nederland dit najaar gelijkaardige acties afkondigen.”
Om zich nu al op dergelijke situaties voor te bereiden raadt Helmond zwembadbouwers aan om zich heel gericht op energiezuinige oplossingen toe te leggen. “Er zijn opties genoeg om het energieverbruik van zwembaden naar beneden te trekken. Maar het gaat er ook om om alle technieken zo efficiënt mogelijk te doen samenwerken. Dat vergt een totaalaanpak.”
HRS Pool & Technical Equipment ontwikkelde de voorbije 25 jaar al heel wat expertise om zwembadbouwers richting energieneutrale en integrale installaties te begeleiden. Een absolute constante in dat verhaal is de zon. “Zonnecollectoren, solarmatten en zwembadafdekkingen met solarlamellen zijn een eenvoudige manier om de warmte van de zon te benutten”, aldus Helmond, “maar inmiddels kan je daar ook veel verder in gaan.”
Vorig jaar nog lanceerde HRS zo een innovatief PVT-paneel met zowel collectoren als fotovoltaïsche cellen. “Zo geniet je van duurzaam aangemaakt warm water enerzijds én hernieuwbare elektriciteit anderzijds. En die kan dan weer gebruikt worden om een efficiënte warmtepomp aan te sturen. Inmiddels is de vraag naar PVT-panelen zo groot, dat zwembadbouwers best niet te lang wachten om te bestellen.”
“Er zit trouwens nog een nieuwe innovatie aan te komen”, verklapt Helmond verder. “Die is gebaseerd op de intussen gekende solarafdekking, maar zal ook zelf energie kunnen opwekken!”
Toch is het niet alleen de verwarming van het zwembad die energie vraagt. Ook het filteren, desinfecteren en behandelen van water hebben zo hun impact op de globale energie-efficiëntie. “In België en Nederland is het gangbaar om zandfilters te gebruiken, maar bij het terugspoelen van die filters gaan best wat water en energie verloren. Daarom bieden we vandaag ook filtersystemen met cartouches aan. Dat vergt van gebruiker en zwembadbouwer weliswaar een kleine aanpassing – je moet de cartouches tijdig vervangen – maar het energieverbruik ligt wel aanzienlijk lager.” Voor de verdere waterbehandeling heeft HRS dan weer een complete lijn zoutelektrolysesystemen.
Dat er voor elk onderdeel van het zwembad energiezuinige oplossingen en alternatieven bestaan, is duidelijk. Maar de echte sleutel ligt volgens Helmond in de combinatie van en interactie tussen die zaken. “Het zijn niet alleen PVT-panelen die een zwembad energiezuinig maken; wel het complete concept van verwarming, doseertechniek, afdekking, enzovoort. Daarin speelt de sturing tevens een centrale rol, want die brengt uiteindelijk alles samen en zorgt er bijvoorbeeld voor dat pompen niet onnodig blijven draaien. Ons recent vernieuwd gamma zorgt zo voor een optimale afstemming van alle verschillende technieken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met HRS Pool & Technical Equipment.
Contact opnemen