Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Eloi Planes: “Onze sector staat voor de grote uitdaging om de maatschappelijke en milieubijdrage van zwembaden zichtbaarder te maken.”

Eloi Planes: “Onze sector staat voor de grote uitdaging om de maatschappelijke en milieubijdrage van zwembaden zichtbaarder te maken.”

Op maandag gaat Piscina & Wellness Barcelona van start, het meest internationale evenement op de beurskalender van de sector dat van 27 tot 30 november meer dan 360 bedrijven uit 30 landen samenbrengt op de Gran Via. In deze editie presenteert de beurs, georganiseerd door Fira de Barcelona, de nieuwste oplossingen en technologieën om zwembaden efficiënter te maken met een minimaal verbruik van water, energie en chemische producten. Zwembaden die worden gezien als belangrijke infrastructuren voor sociale en ecologische transformatie. We spraken met Eloi Planes, voorzitter van de beurs en uitvoerend voorzitter van Fluidra, over de beurs van dit jaar en de context waarin deze wordt gehouden.

We staan op het punt om een van de meest participatieve edities van Piscina & Wellness Barcelona in te luiden, wat zijn de belangrijkste cijfers voor dit evenement?

Dit jaar overtreft Piscina & Wellness Barcelona alle doelen die we onszelf gesteld hadden en wordt ongetwijfeld een van de beste edities van de afgelopen tien jaar. We hebben meer exposanten, meer ruimte en een internationale recordaanwezigheid. Meer dan 360 bedrijven zullen deelnemen met stands en we zullen 40.000m2 bruto vloeroppervlak innemen op de Gran Via locatie. We hebben ook de aanwezigheid van internationale bedrijven vergroot, die nu 68% van het totale commerciële aanbod uitmaakt. We zijn daarmee het meest internationale evenement op de beurskalender van de sector, wat de interesse aantoont die de Spaanse zwembadmarkt in het buitenland wekt en de effectiviteit van ons evenement als verbindingsschakel met Latijns-Amerikaanse markten en het Middellandse Zeegebied dankzij de taal en geografische nabijheid. Wat het aantal bezoekers betreft, verwachten we meer dan 13.000 bezoekers.

Welke trends zullen de beurs dit jaar kenmerken?

Duurzaamheid zal de hoofdrol spelen op deze editie. Het is de belangrijkste vector van innovatie in de sector. Fabrikanten van apparatuur, accessoires en producten voor zwembadonderhoud zetten zich duidelijk in voor oplossingen die het milieu zo min mogelijk belasten en die efficiënt zijn in het gebruik van hulpbronnen zoals water, energie en chemische producten. In die zin zullen digitalisering en zwembadconnectiviteit de grote bondgenoten zijn om dit te bereiken. Op korte termijn zal het aantal slimme en verbonden zwembaden toenemen, omdat nieuwe technologieën controle op afstand mogelijk maken van filtratie, reiniging, pompen, waterkwaliteit en andere parameters, waardoor ook de ervaring van de eindgebruiker wordt verbeterd.

Hoe zou u de huidige situatie in de zwembadsector omschrijven?

Met veel kansen en een lange weg te gaan. De zwembad- en wellnesssector, vooral in de residentiële sector, kende een sterke opleving tijdens de pandemiejaren. Nu de gezondheidscrisis voorbij is, heeft de markt zijn groei genormaliseerd en in ons land wordt voor dit jaar een omzetstijging van 3% voorspeld, volgens Asofap. In 2023 zien we dat het segment van de openbare zwembaden zijn dynamiek hervindt dankzij de impuls van het toerisme. Veel sportfaciliteiten en toeristische accommodaties verhogen hun investeringen om de zwembaden en wellnessruimtes van hun vestigingen te renoveren en technologisch uit te rusten. Aan de andere kant is er in de residentiële sector vraag naar producten met meer toegevoegde waarde die het zwembadonderhoud vergemakkelijken en de duurzaamheid en gebruikerservaring verbeteren. Eigenaars van zwembaden zijn steeds meer bereid om apparatuur te installeren die helpt om het water- en energieverbruik te verminderen.

Dit jaar heeft de klimatologische situatie met stijgende temperaturen en een aanhoudende droogte het zwembad in de schijnwerpers gezet op het gebied van waterverbruik.

Het is noodzakelijk om in de juiste context te plaatsen wat zwembaden betekenen in termen van waterverbruik, omdat we denken dat de perceptie die bestaat misschien niet overeenkomt met de werkelijkheid. Volgens de gegevens van Asofap vertegenwoordigt zwembadwater slechts 0,11% van het water in het land en 1,4% van het verbruikte water, dus het is een zeer resterend deel, wat ons er niet van weerhoudt om te blijven werken aan het zoveel mogelijk optimaliseren van deze bron. In de afgelopen jaren hebben bedrijven in de sector onze betrokkenheid bij het efficiënt gebruik van hulpbronnen aangetoond door producten te ontwikkelen en goede praktijken voor zwembaden aan te bevelen, waardoor we hun water- en energieverbruik tot een minimum hebben kunnen beperken. Voor ons zijn duurzaamheid en het juiste gebruik van natuurlijke hulpbronnen van vitaal belang. Daarnaast werken we samen met overheden om onze expertise in de watersector en innovatie in te zetten voor de ontwikkeling van de meest duurzame oplossingen voor de consument en het milieu.

Wat kan er gedaan worden om deze indruk te veranderen?

In de huidige context en om te anticiperen op de episodes die we in de toekomst kunnen meemaken, is de rol van de overheid van cruciaal belang, aangezien zij zich in het algemeen moet bezighouden met de regulering van watergebruik, inclusief zwembaden. In deze zin is het, net als bij energie-efficiëntie, van essentieel belang om de invoering van technologieën die waterbesparing bevorderen op alle verbruiksgebieden te bevorderen en aan te moedigen.

Specifiek op het gebied van zwembaden innoveert onze sector al jaren en biedt verschillende oplossingen om het waterverbruik in waterfaciliteiten, dat tot 90% kan worden verminderd, te minimaliseren. Technologie en innovatie in de sector zijn gericht op het duurzamer en efficiënter maken van zwembaden. Dit zal duidelijk te zien zijn op Piscina & Wellness Barcelona.

Ik denk dat een regelgeving die aansluit bij de behoeften van zwembaden niet alleen zal leiden tot een grotere groei op het gebied van digitalisering en connectiviteit van producten en de sector zelf, maar ook zal bijdragen aan een structurele groei die de impact op het milieu zal verminderen en de duurzaamheid zal verbeteren. In dit opzicht is het opmerkelijk hoe consumenten (eigenaars en exploitanten) steeds meer op zoek zijn naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen, terwijl ze toch kunnen genieten van alle voordelen van een hoogwaardige zwemervaring.

Om terug te komen op de show: wellness is een specialiteit die jaar na jaar terrein wint:

Het is zonder twijfel een segment met een enorm potentieel dat in volle expansie is en dit wordt weerspiegeld in het commerciële aanbod van de show en in een ruimte waar we een Wellnesscentrum in werking zullen recreëren. Wellness is geen luxe, het is een noodzaak voor iedereen en juist het therapeutische gebruik van en de verbinding met water is een bron van wellness. De voordelen voor de gezondheid en om je fysiek en emotioneel goed te voelen zijn ontelbaar.

Steeds meer hotelinstellingen integreren spa’s, sauna’s en wellnesscircuits als een element van differentiatie en het creëren van nieuwe ervaringen voor hun klanten. Ook in woonwijken worden steeds meer buitenspa’s, sauna’s of stoombaden geïnstalleerd of worden zwembaden uitgerust met wellnesselementen zoals hydromassages, watervallen en waterstralen.

Vanaf de editie 2021 brengt Piscina & Wellness Barcelona een ontwrichtend perspectief om zwembaden te begrijpen als een effectief instrument binnen het bereik van sectoren, overheden, administraties en organisaties om ruimtes te creëren voor wellness, gezondheid en gemeenschapsrelaties. Wat is de visie van dit jaar?

Dit jaar zal de beurs de eerste editie van de Pool Horizons Summit organiseren. Een initiatief dat wordt gepromoot door wereldleiders in de sector en dat als doel heeft het debat aan te moedigen over de rol van zwembaden en hun bijdrage aan het oplossen van sociale en ecologische uitdagingen op wereldwijde schaal. Tijdens deze top zullen we verschillende projecten van sociale transformatie belichten waarin het zwembad de hoofdrolspeler is en waarvan we hopen dat ze als inspiratie kunnen dienen voor toekomstige initiatieven in onze sector.

Kun je ons van tevoren vertellen wat voor soort initiatieven er gepresenteerd zullen worden op de Pool Horizons Summit?

We zullen het +POOL project kunnen zien, een drijvend zwembad in de vorm van een kruis dat de inwoners van New York in staat stelt om te baden in de Hudson rivier. Het concept is gebaseerd op het feit dat de wanden van de installatie het water op natuurlijke wijze filteren, waardoor de kwaliteit en de zuiverheid van het rivierwater worden verbeterd. Een ander voorbeeld is het initiatief “Nager à Paris”: een ongekend plan om het openbare zwemparadijs van de Franse hoofdstad te moderniseren, vergezeld van maatregelen met een sociale impact. We krijgen ook de kans om meer te leren over het Zuid-Afrikaanse project van containers die worden omgebouwd tot mobiele zwemcentra om mensen te leren zwemmen.

Wat is er nog meer te zien op Piscina & Wellness Barcelona 2023?

Als aanvulling op de commerciële tentoonstelling zijn er verschillende activiteitengebieden zoals de “Innovatiezone” met een galerij van de meest opmerkelijke nieuwe producten, evenals de tentoonstelling van de finalisten en winnaars van de Piscina & Wellness Barcelona Awards, de Wellness Experience Awards en de wedstrijd voor architectuurstudenten.

We hebben ook de “Wellness Experience”, een wellnesscentrum waar je de apparatuur in werking kunt zien en waar een meeslepende virtual reality-ervaring te zien zal zijn om te leren over de evolutie van wellness; en de “Outdoor Living Experience”, een gebied dat groeit om het verband te laten zien tussen de wereld van het zwembad en de inrichting van buitenruimtes en waar verschillende conferenties zullen worden gehouden. We lanceren ook “Innovation Tours”, die bezoekers rondleiden over de beurs om meer te weten te komen over de ideeën, oplossingen en best practices die op de beurs te zien zijn. We trekken opnieuw belangrijke inkopers en bestekschrijvers van Latijns-Amerikaanse en Europese markten aan om deel te nemen aan zakelijke en netwerkbijeenkomsten op de beurs

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details