Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Een modern en duurzaam zwembad voor Beernem
Het nieuwe zwembad van Beernem is gehomologeerd.

Een modern en duurzaam zwembad voor Beernem

Na aanhoudende technische problemen sloot het sterk verouderde Bloemendalezwembad in Beernem in juli 2021 definitief de deuren. In maart 2022 werd de eerste steen van een nieuw zwembad gelegd, aangebouwd tegen de sportsite Drogenbrood. De officiële inhuldiging vond plaats in de lente van dit jaar.

Sinds een paar maanden kan hier weer volop gezwommen worden.

Sinds de oprichting van de A C H Build-groep meer dan 130 jaar geleden, heeft A C H Bouw in Vlaanderen een stevige reputatie opgebouwd in de bouw van publieke zwembaden. Als onderdeel van de S&R Group – beter bekend onder de commerciële naam LAGO – heeft het bedrijf al heel wat mooie realisaties op zijn conto, van Kortrijk tot Hasselt. “Voor elk project gaan we op zoek naar de juiste technieken en materialen, met als doel binnen de gestelde timing en het afgesproken budget uitstekende kwaliteit af te leveren. We streven naar het beste evenwicht tussen deze drie parameters”, licht projectmanager Geert De Wilde toe.

Dit laatste bleek eens te meer bij de bouw van het nieuwe zwembad in Beernem. “In nauwe samenwerking met de architecten en ingenieurs van ABETEC en bouwheer FARYS bouwden we dit project geleidelijk op. We waren meer dan enkel een aannemer. Met onze ervaring in DBFMO-projecten stellen we ons op als een echte partner in het bouwproces, die meedenkt met alle betrokken partijen om tot de beste oplossing te komen”, vertelt Geert De Wilde.

De bouw van het zwembad nam ruim twee jaar in beslag.

Gehomologeerd zwembad

De bouw van het zwembad nam ruim twee jaar in beslag. In de lente van 2024 werden de eerste bezoekers verwelkomd. Het nieuwe zwembad is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van het oude. “De gemeente beschikt nu over een volwaardig 25 meterbad met acht banen, dat geschikt is voor wedstrijden. Er is een instructiebad van 12 op 8 meter met een beweegbare bodem die tot 3,4 meter kan zakken. Ideaal voor de duikers en de zwemschool. En er zijn ook twee kleine kinderbaden”, licht Geert De Wilde toe. 

Een bijkomende eis van de bouwheer was dat het zwembad gehomologeerd moest zijn. Dat betekent dat het officieel is goedgekeurd en gecertificeerd voor gebruik in officiële zwemwedstrijden. Geert De Wilde: “Deze homologatie vereist dat het zwembad voldoet aan specifieke normen en eisen, zoals afmetingen, waterkwaliteit, veiligheidsvoorzieningen en andere technische aspecten. Voor ons als aannemer was dit een extra aandachtspunt, waar we wel ervaring mee hebben. We moeten er in zo’n geval voor zorgen dat alle afmetingen tot op de millimeter kloppen om te voldoen aan internationale standaarden. Alles wordt nauwkeurig opgemeten door een landmeter.”

Duurzame methodes en technieken

Op vraag van het studiebureau en de bouwheer besteedde A C H Bouw in dit project veel aandacht aan duurzaamheid en milieuvriendelijke bouwmethodes. “We integreren energie-efficiënte oplossingen en duurzame materialen in al onze projecten, en zo ook in het Beernemse zwembad”, weet Geert De Wilde. “Zo is het platte dak voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren. De desinfectie van het zwembadwater gebeurt via een zoutelektrolysesysteem. Daarvoor wordt het zwembadwater eerst licht gezouten. Vervolgens stroomt het door de elektrolytische installatie, waardoor het opgeloste zout verandert in natuurlijke chloor. Dit systeem veroorzaakt geen geurhinder en er zijn geen grote hoeveelheden chloor voor nodig, wat beter is voor het milieu. Bovendien voelt het water zachter aan.”

Voor de gemeente Beernem vormde dit project een grote investering. Door de gestegen bouwprijzen kwam het prijskaartje uiteindelijk uit op 11,7 miljoen euro. Daarvan werd 800.000 euro met subsidies betaald. “Veel gemeentes stellen grote investeringen uit in afwachting van betere tijden. Voor Beernem was het nieuwe zwembad een absolute prioriteit. Alle scholen uit de omliggende gemeenten komen er zwemmen en ook de inwoners zijn gehecht aan hun zwembad. Sinds een paar maand kunnen ze weer naar hartenlust baantjes trekken.”

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer FARYS (Gent)
Architect ABETEC (Zele)
Hoofdaannemer(s) A C H Bouw (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details