Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Een duik in de toekomst: de evolutie van filtratie
Het blijft een voortdurende uitdaging om de balans te vinden tussen het handhaven van hygiënenormen en het minimaliseren van ongemak voor zwemmers.

Een duik in de toekomst: de evolutie van filtratie

“It’s my sister Violet, the one with the private swimming pool!” Hyacinth Bucket, uit de Britse comedyserie Schone Schijn, zou vandaag iets anders moeten bedenken om bij haar vrienden écht indruk te maken. Een privézwembad is niet langer een luxeproduct dat alleen is weggelegd voor de happy few. Door die stijgende vraag naar privézwembaden, maar ook door de ecologische mentaliteitsverandering, evolueren de technologieën razendsnel. Nieuwe filtratiesystemen maken ons privézwembad vandaag duurzamer en energiezuiniger dan ooit. In dit artikel duiken we in de heldere wereld van gezond zwembadwater.

Waterkwaliteit en energiekosten zijn misschien wel de voornaamste bezorgdheden van een zwembadeigenaar. Hoe helder en gezond het water is, is direct afhankelijk van de filtratie en dus van de  kwaliteit en efficiëntie van de pomp en filter. Sinds de stijging van de energieprijzen en de roep naar duurzaamheid bestaan er nu heel wat milieuvriendelijke filtratiesystemen. Variabele snelheidspompen en autonome filtratiesystemen zijn enkele van de nieuwe technologieën die veel minder water en energie verspillen. Veel van deze systemen hebben als bijkomend voordeel dat ze ook nog eens gebruiksvriendelijker zijn. Maar ook de keuze voor zoutwater in plaats van chloorwater, of voor patroonfilters in plaats van zandfilters, kan de ecologische voetafdruk van een zwembad aanzienlijk verlagen.

Bespaar energie met variabele snelheidspompen

Studies tonen aan dat het gebruik van variabele snelheidspompen het energieverbruik van een zwembad aanzienlijk kan verminderen. Soms tot wel 50-70% in vergelijking met traditionele pompen.

Want waar een traditionele pomp altijd met een constante snelheid op volle kracht draait, passen variabele snelheidspompen hun snelheid aan de eisen van het zwembad aan. Veel pompen kunnen bovendien ook worden geprogrammeerd op automatische modus, waarbij ze dan zelf de optimale snelheid bepalen op basis van factoren zoals de buitentemperatuur, het gebruik van het zwembad, en
de filtratiebehoefte.

Hoewel de initiële kosten hoger zijn, leidt deze technologie tot aanzienlijke energiebesparingen op lange termijn en dus tot kostenefficiëntie. Ook het feit dat variabele snelheidspompen langer meegaan dan traditionele pompen, draagt bij aan duurzaamheid, omdat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Uv-desinfectie is een innovatie die wordt toegepast in chloorarme zwembaden.

Hygiënisch water zonder chloor

De karakteristieke geur van chloorwater na een duik in het zwembad zal binnenkort misschien een nostalgische herinnering zijn. Want steeds vaker worden privézwembaden uitgerust met geavanceerde zoutwaterfiltratiesystemen.  

Chloor is een uiteindelijk een chemisch product dat je bovendien herhaaldelijk moet toevoegen, afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebruik van het zwembad. Het vereist dus zorgvuldig beheer, aangezien overmatig gebruik kan leiden tot huidirritatie, jeuk en rode ogen. Zout, daarentegen, is een natuurlijk desinfectiemiddel, dat eenmalig aan het water wordt toegevoegd. Het gebruik van speciaal zwembadzout is hierbij essentieel. Via een zoutelektrolyse-apparaat wordt het dan omgezet in natuurlijk chloor, wat resulteert in minder onderhoudstijd en zachter water voor de huid. 

Een nadeel van zout is wel dat het corrosie kan veroorzaken van ijzeren onderdelen. Wie zijn zwembad dus wil ombouwen tot een zoutwaterbad, kan best eerst eventuele ijzeren onderdelen vervangen. Daarna kan er een zoutwatersysteem geplaatst worden tussen de zwembadpomp en het water. Het elektrolyse-apparaat controleert en beheert vanaf dan de waterkwaliteit. 

Het zoutelektrolyseproces verwijdert even efficiënt bacteriën en virussen, en dat zonder toevoeging van andere ballaststoffen of een zoutsmaak aan het zwembadwater. Dus nee, een zoutwaterzwembad smaakt niet naar de zee, maar biedt een natuurlijke duurzame zwemervaring.

Jouw zwembad beheren vanop afstand

Net zoals in alle andere sectoren, kon ook de zwembadsector niet ontkomen aan de opkomst van slimme technologieën. Waar je vroeger onvermijdelijk zelf aan de slag moest met zwembadtesters, kun je tegenwoordig kiezen voor automatische waterbehandeling. Dat zijn toestellen die volledig autonoom het zwembadwater controleren. En dan hebben we het niet enkel over pH- en chloorbehandeling, maar ook het waterniveau, de temperatuurregeling en waterbehandeling. Het grootste voordeel van deze geautomatiseerde toepassingen is niet enkel het comfort, maar vooral de nauwkeurigheid van de metingen. Hierdoor kunnen doseringen van producten veel exacter bepaald worden. 

Sommige systemen kunnen ook vanop afstand bediend worden via een zwembad-applicatie op je smartphone. Voor wie zich afvraagt wat het voordeel is om tijdens een etentje met vrienden even de filtratie-efficiëntie van je zwembad te controleren: de toepassing is niet enkel bedoeld voor mensen die last hebben van het Hyacinth Bucket-syndroom. Maar door real-time gegevens te bekijken, kunnen zwembadeigenaren het systeem aanpassen aan bijvoorbeeld plots veranderende weersomstandigheden, wat opnieuw resulteert in energiebesparing en verbeterde waterkwaliteit. 

Patroonfilters, een revolutie in zwembadreiniging

Naast de standaard zand- en glasfilters zijn er nu ook patroonfilters. De geavanceerde filterpatronen bevatten diatomeeënaarde (DE)-filters, die veel grondiger reinigen omdat ze door hun structuur zelfs de allerkleinste vuildeeltjes uit het water kunnen filteren. Een ander groot voordeel is dat ze zelf veel minder vaak moeten worden gereinigd. Bij wekelijks backwashen van zandfilters spoel je per jaar gigantische hoeveel­heden water naar de afvoer. Patroonfilters hoef je slecht één of twee keer per jaar schoon te maken. Dat betekent dus aanzienlijk minder waterverlies en veel meer onderhoudsgemak. 

Terwijl de populariteit van privézwem­baden blijft groeien, ontwikkelen de bijbehorende technologieën zich verder, om aan de behoeften van veeleisende eigenaren te voldoen. Slimme systemen, zoutwater­filtratie, milieuvriendelijke oplossingen, variabele snelheidspompen en geavanceerde filtratiemedia markeren een nieuw tijdperk in de evolutie van zwembadfiltratie. Met deze innovaties kunnen eigenaren niet alleen genieten van het plezier van zwemmen in hun eigen achtertuin, maar ook van de voordelen van efficiënt, duurzaam en gemakkelijk zwembadbeheer. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details