Een zwembad met beweegbare bodem lijkt vooral weggelegd voor openbare zwembaden en high-end commerciële projecten. Toch begint ook de particuliere markt er stilaan van te proeven. In tuinen met een eerder beperkte oppervlakte zorgt een beweegbare bodem er bijvoorbeeld voor dat bouwheren niet langer hoeven te kiezen tussen zwembad of terras, maar dat beide perfect op hetzelfde stukje grond gecombineerd kunnen worden. En er zijn nog troeven.
“Op het eerste gezicht zou je een beweegbare bodem kunnen beschouwen als een high-end extraatje”, geeft Joeri Dils van Technics & Applications toe. “Als een fijne, maar weinig noodzakelijke optie voor zij die over een groot budget beschikken. Echter, die stelling gaat vandaag niet meer op. Niet alleen omdat de prijzen – door een groeiend aantal aanbieders – stilaan realistischer worden, maar ook omdat een beweegbare bodem een belangrijke rol kan spelen in het beperken van warmteverliezen. Dat betekent dat je vandaag heel concreet over terugverdientijden kan spreken. En rekening houdend met de huidige energieprijzen, wordt die alsmaar korter.”
T&A staat al bijna dertig jaar gekend als specialist in automatische zwembadafdekkingen en integreerde onlangs het bedrijf Morgana Floor uit Vorselaar in zijn werking.
“Het bedrijf, onder leiding van Johan Moortgat, heeft zo’n tien jaar ervaring in beweegbare bodems en past perfect binnen het plaatje van T&A”, aldus Dils. “Niet alleen kunnen ze bogen op een bijzondere technische expertise, maar ook het product zelf ligt mooi in lijn met onze activiteiten. Wanneer de beweegbare bodem in zijn hoogste positie staat, fungeert hij immers ook als automatische afdekking.”
Net om die reden wordt er bij de ontwikkeling van de bodems bijzondere aandacht besteed aan de isolatie.
“In elke bodem wordt er een isolatielaag voorzien die goed is voor een U-waarde van 0,4 W/m2K en, afhankelijk van het model en de omvang van het bad, terugverdientijden tussen vier en zeven jaar. Dat zullen we bouwheren via een online tool trouwens ook laten simuleren, zodat ze perfect weten waaraan ze beginnen.”
Natuurlijk is een beweegbare bodem niet alleen maar afdekking.
“De bodem kan in wezen op elke gewenste positie geblokkeerd worden, dus zowel in de hoogste positie om extra terrasruimte te creëren als op een beperkte diepte om het zwembad bijvoorbeeld tijdelijk om te dopen tot kinderbad. Door het technisch concept, dat gebruikmaakt van de natuurlijke drijfkracht, kan dat volledig traploos en zonder gaten in de wanden. Er moeten namelijk enkel in de bodem verankeringspunten worden voorzien.”
Onder T&A krijgen de beweegbare bodems de nieuwe commerciële naam AquaFloor mee en wordt er een onderscheid gemaakt tussen het Comfort- en het Premium-model.
“Het grote verschil is de belastbaarheid. Het Comfort-model kan belast worden tot 50 kg/m2. Dat is voldoende om in gesloten toestand veilig over de bodem te wandelen en staan, maar bijvoorbeeld niet om er echt een extra terras op in te richten of er een feestje op te organiseren. Bij het Premium-model, dat dankzij een extra mechanisch blokkeersysteem een belastbaarheid heeft van minimaal 200 kg/m2, kan dat allemaal wel.”
“De bodems kunnen probleemloos toegepast worden in skimmer-, overloop- en onderloopbaden met, voorlopig, een maximale oppervlakte van 100 m2. Het gaat daarbij overigens niet alleen om bouwkundige zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om kuipen in polypropyleen of zwembaden in rvs. Zelfs vrije vormen kunnen we bekijken. Elke bodem wordt immers volledig op maat gemaakt, mét een afwerking naar keuze en een geïntegreerde trap.”
Omdat het een bijzonder technisch product betreft, neemt T&A ook plaatsing voor zijn rekening.
“Van de zwembadbouwer vragen we enkel dat hij de nodige extra diepte voorziet – 30 cm in geval van de Comfort, 70 cm bij de Premium – en een doorvoer voor de kabels. De technische impact voor de uitvoerder blijft, met andere woorden beperkt, en ook voor het onderhoud en de jaarlijkse inspectie bieden wij graag een onderhoudscontract aan. Zo kunnen klant én zwembadbouwer op beide oren slapen.”