Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Een attractieve sector die actief mensen zoekt en de kennis van zijn professionals verder uitbouwt

Een attractieve sector die actief mensen zoekt en de kennis van zijn professionals verder uitbouwt

De sector van zwembad- en spa-bouw zit in de lift en staat voor belangrijke uitdagingen, zoals de werving van personeel voor een groot aantal functies, en de ontwikkeling van de kennis van het personeel op gebieden als domotica, digitale technologie, duurzame ontwikkeling en nieuwe verkooptechnieken. Er worden initiatieven opgestart om aan die behoeften te voldoen. Piscine Global Europe heeft een reputatie opgebouwd als ideaal platform, waar de professional oplossingen kan bespreken en vinden om hem hierbij te helpen. 

Opvallende uitdagingen bij werving en uitbouw van kennis

Net als veel andere sectoren waarin handenarbeid verricht wordt, is de zwembadsector niet echt aantrekkelijk, terwijl men net op zoek is naar nieuwe medewerkers en wil inzetten op de verdere ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van het personeel. Jean-Pierre Marcati, directeur van de FPP (Franse Federatie van Zwembad- en Spa-Professionals) en manager van het bedrijf Piscines de France, deelt zijn gespecialiseerde mening rond dit onderwerp.

De typische zwembadbouwer is een ‘allrounder’, die verschillende stielen onder de knie moet hebben, zoals elektriciteit, loodgieterswerk en waterdicht maken…. In die job kan niet geïmproviseerd worden, zeker niet in tijden waarin technieken snel evolueren en meer en meer complex worden. Werk voor specialisten dus, bijvoorbeeld op het vlak van ‘smart home’ systemen en automatisering. Om aan de vraag naar zowel basis- als voortgezette opleiding te voldoen, neemt de FPP haar verantwoordelijkheid door overal in Frankrijk meer opleidingscentra op te zetten. Alle professionals bevinden zich nu binnen twee uur rijden van een opleidingscentrum.

Zo worden uitgebreide programma’s aangeboden via het beroepsdiploma ‘Pool Trades’ (Brevet Professionnel, of BP) en via bijscholing en kwalificaties voor volwassenen die al in de sector werkzaam zijn of een carrièreswitch willen maken.

Vandaag wordt ernaar gestreefd om het onderhoud duurzamer te maken door apparaten te installeren die minder water en elektriciteit verbruiken en door milieuvriendelijkere materialen te gebruiken. Technici moeten zich dus gedurende hun hele carrière blijven bijscholen om deze veranderingen te kunnen volgen.

We stellen vast dat studenten die in een van de opleidingscentra een cursus volgen, veel kans maken om op het einde van hun opleiding aangenomen te worden. Er zijn evenveel jobs als er kandidaten zijn. In 80% van de gevallen gaat het om een zwembadtechnicus. Er is echter ook vraag naar nieuwe profielen, die meer gericht zijn op IT, programmering en elektronica, bijvoorbeeld voor jobs in domotica en digitalisering. 

De FPP en de CFA-opleidingscentra hand in hand 
Bij het ontwerpen en inrichten van zwembaden is improviseren niet aan de orde. Het vereist immers een brede waaier van gespecialiseerde vaardigheden om de kwaliteitsnormen te halen die consumenten verwachten. Daarom werkt de FPP nauw samen met opleidingsinstellingen en bedrijven om de basis- en voortgezette opleiding binnen de sector te versterken. De Federatie is partner van het ‘Institut Supérieur Métiers de la Piscine’ (ISMP – Instituut voor Hoger Onderwijs voor de Zwembranche), een nieuw kenniscentrum dat vorig jaar opgestart werd en over een aantal volledig uitgeruste faciliteiten beschikt. De federatie werkt ook samen met de negen instellingen die het Franse beroepsdiploma ‘zwembadtechnicus’ verstrekken, en volgt de evolutie rond de plannen om vijf nieuwe centra te openen op de voet. Tot slot heeft de FPP haar eigen opleidingscentrum met 220 stagiairs in 2021 én biedt ze op www.propiscines.fr een Job Exchange om de werving te vereenvoudigen

Dergelijke jobs zijn, net als in andere sectoren, zeer aantrekkelijk. Ze combineren het werken in teamverband met een zekere vorm van zelfstandigheid om bij klanten thuis of in hun faciliteiten onderhoudsbeurten te organiseren. Dat zijn ook het soort jobs waar veel mogelijkheden liggen om later in de firma verder door te groeien. Zo kan een technicus op termijn teamleader, planningsverantwoordelijke of zelfs supervisor worden.

Bovendien verdient men niet slecht in de zwembadsector, al vanaf het laagste niveau. Een technicus heeft een gemiddeld nettosalaris van 2.000 euro voor een 35-uren werkweek, met mogelijkheden voor overuren, bonussen en zelfs het gebruik van een bedrijfswagen.

Om haar leden bij hun wervings- en opleidingsbehoeften te ondersteunen, ontwikkelt de FPP een reeks communicatiemiddelen en -acties. Deze omvatten partnerships met opleidingscentra, samenwerkingen met Franse arbeidsbureaus en de Kamers van Koophandel, een Job Exchange op de website van de FPP, en promotiecampagnes op regionale vakbeurzen, in opleidingsfora, in de gespecialiseerde pers voor zwembaden, en op sociale media (Facebook, Instagram, YouTube).

Twee elementen worden gebundeld: de kracht van de professionals via de FPP en een positief onthaal vanuit de onderwijs- en opleidingswereld (opleidingscentra, middelbare scholen, hogescholen…). Er is een synergie die we kunnen gebruiken om de uitdagingen op het vlak van werving en opleiding het hoofd te bieden!

Stage als springplank naar een job

Het ISMP (Frans Instituut voor Hoger Onderwijs voor het Zwembadwezen), gevestigd in La Roche-sur-Yon aan de westkust van Frankrijk, leidt jaarlijks 60 leerlingen op voor beroepskwalificaties en bijna 500 werknemers van bedrijven uit de sector. Directeur Thierry Dubin legt uit welke vaardigheden tijdens de opleiding ontwikkeld worden en welke toegevoegde waarde een opgeleide persoon voor een zwembadspecialist heeft.

Het is onze missie om werknemers op te leiden die nadien in staat zijn om een zwembad van a tot z te installeren en te onderhouden. Het beroepsdiploma ‘brevet professionnel’ na een opleiding van twee jaar én volgend op een basiskwalificatie van hoger middelbaar niveau (CAP, BP, Baccalauréat, enzovoort) zorgt ervoor dat leerklingen finaal geschoold zijn in volgende vaardigheden:

  • installatie;
  • bouw van verschillende soorten zwembaden: beton, hout, bouwpakketten, ingegraven glasvezel, enzovoort;
  • waterdicht maken;
  • waterbehandeling inclusief filtratie;
  • verwarming;
  • bijkomende uitrusting voor reiniging, comfort en veiligheid;
  • service en onderhoud;
  • elektriciteit;
  • domotica en slimme objecten.

Sommige deelnemers hebben al een basisdiploma elektriciteit of metselwerk en hebben zo al enkele vaardigheden onder de knie. Er komen ook veel jongeren van hoveniersbedrijven, waar ze beslist hebben om ook op de zwembadbouw te focussen. Die sturen dan hun leerjongens naar de opleiding om bij te scholen en een ‘BP’-beroepscertificaat te behalen. Meteen na die opleiding worden de meeste van die jongeren ook aangenomen. 

Omdat er een grote vraag naar onderhoud en installatie van zwembaden is en de marktomstandigheden gunstig zijn door onze geografische ligging (in de Vendée, aan de Atlantische kust van Frankrijk), is het aantal leerlingen in een paar jaar tijd verdubbeld, van 30 naar 60. De sector staat hoog aangeschreven en dat trekt jongeren aan. Ze lopen ook warm voor de opleidingen omdat er een ruim aanbod aan jobs is. 

Als ik de specialisten uit de zwembadsector twee adviezen mag geven opdat een stage goed zou verlopen, dan zou ik hen in de eerste plaats aanraden tijd te nemen om de stagiair of leerjongen een warm onthaal te geven. Werkervaring in een bedrijf is immers van vitaal belang voor de toekomst. Om hun stage succesvol af te ronden, moeten jongeren een goed inzicht krijgen in de werkomgeving en de klanten. Een andere belangrijke factor is het mentorschap: mentors moeten hun rol vol overgave opnemen en ook aan een specifieke cursus kunnen deelnemen om volledig te begrijpen hoe ze met het opleidingscentrum kunnen samenwerken. We moeten consequent zijn om samen vooruitgang te boeken in het belang van de leerjongen.

7 belangrijke USP’s om een zwembadprofessional aan te werven
Jobs in de zwembadsector genieten veel interesse, maar om sollicitanten te overtuigen moet je toch de juiste argumenten aanhalen. Hieronder vind je een aantal mogelijke argumenten:
de zwembadsector biedt veel en diverse jobs;
– een bloeiende sector met vooruitzichten voor een verdere groei op lange termijn;
– kansen om te ontwikkelen en te leren door permanente bijscholing;
– een zwembad bouwen draagt bij aan het geluk van een gezin;
– het belang om relaties met klanten op te bouwen en te onderhouden;
– het plezier om in de buitenlucht te mogen werken;
een beroep waarin je volop jouw creativiteit kwijt kunt.
Voor meer informatie kan je terecht op de blog van Piscine Global Europe.

KANDIDATEN AANWERVEN zonder vooropleiding in de zwembadbranche 

De vraag naar technici in de zwembadsector is groot en iedereen zoekt dan ook personeel, van ingenieurs tot verkopers. Er zijn dus in deze bloeiende en groeiende branche kansen genoeg voor jongeren die op zoek zijn naar een job én voor mensen die al werken, maar een carrièreswitch willen maken. Het bouwen van een zwembad vereist een aantal vaardigheden, waaronder constructie, waterdicht maken, stedenbouwkundige regels, grondwerken, loodgieterswerk, elektriciteit, waterbehandeling, verwarming, domotica en veiligheid. 

Naast het initiële beroepsdiploma ‘zwembadtechnicus’, dat momenteel in negen opleidingscentra behaald kan worden (daar komen nog vijf centra bij), presenteert de FPP ook specifieke cursussen voor volwassenen die van job willen veranderen.

Dankzij dit aanbod van voortgezette opleidingen, die door de opleidingsinstellingen en sommige agentschappen voor volwassenenonderwijs (AFPA) aangeboden worden, kunnen werkzoekenden en vaklui uit andere sectoren de nodige vaardig­heden verwerven om in de zwembadsector aan de slag te gaan. 

Vakmensen die reeds in de branche werkzaam zijn, kunnen ook opleidingen volgen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en uit te breiden, bijvoorbeeld op het vlak van hydraulica, waterbehandeling en -beheer, elektriciteit, service na verkoop en technische voorzieningen.

Vind concrete antwoorden op Piscine Global Europe 2022

Aangezien professionalisering en werving van personeel twee belangrijke thema’s zijn voor de sector, organiseert Piscine Global Europe samen met de FPP een primeur voor 2022: een speciale zone binnen de beurs, de Jobs & Training Campus. In deze ruimte zullen organisaties voor basis- en voortgezette opleiding aanwezig zijn om vragen te beantwoorden van werkgevers, werknemers, werkzoekenden, volwassenen die van job willen veranderen, en jongeren die een opleiding volgen. 

Het programma op de beurs is gericht op bijscholing, stages, carrièremogelijkheden in de sector en aanwervingsmogelijkheden:

  • workshops met concrete antwoorden op specifieke vragen: Hoe schrijf je een personeelsadvertentie? Hoe voer je een sollicitatiegesprek? En nog veel meer.
  • advies voor professionals door opleidings- en aanwervingsorganisaties;
  • een jobbeurs met actuele vacatures in de sector;
  • lezingen in de Pool Design Arena rond toekomstgerichte en geavanceerde onderwerpen.

Deze editie van Piscine Global Europe is dé gelegenheid om de zwembad- en spa-professionals samen te brengen om elkaar te ontmoeten, te discussiëren en de toekomstige uitdagingen voor de sector aan te pakken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details