Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Dynamisch en multifunctioneel dankzij beweegbare bodem
Bij de bouw van de kuip moet je er rekening mee houden dat de toleranties heel erg klein zijn.

Dynamisch en multifunctioneel dankzij beweegbare bodem

Willy Naessens Swimming Pools is sinds vorig jaar exclusief verdeler van het Franse Aqualift systeem in de Benelux, en stelt zich daarmee ten dienste van zowel de eindklant als de zelfstandige zwembadbouwer.

Willy Naessens Swimming Pools is natuurlijk vooral zelf gekend als zwembadbouwer. “Velen zullen ons in eerste instantie als een concurrent beschouwen”, beseft directeur Bavo Nachtergaele, “maar met deze productgroep richten we ons ook uitdrukkelijk tot onze concullega’s. Krijgen zij via hun eindklant de vraag naar een beweegbare bodem, dan kunnen zij voor dat specifieke deelaspect met andere woorden perfect bij ons terecht. Een beweegbare bodem is nu eenmaal een erg technisch product, en er zijn maar weinig zwembadbouwers die daarvoor de nodige expertise in huis hebben. Als exclusief verdeler van Aqualift nemen wij in zo’n geval zowel de verkoop als de technische voorbereiding en de plaatsing van de beweegbare bodem voor onze rekening, en bieden we onze collega-zwembadbouwers het nodige advies voor een naadloze integratie met de rest van het bad en de omgeving.”

Van statisch naar multifunctioneel

Maar laten we eerst de troeven van een beweegbare bodem uit de doeken doen. Door de diepte van het bad aan te passen, kan een zwembad immers tal van functies vervullen. “In openbare zwembaden zijn beweegbare bodems al goed ingeburgerd”, weet Nachtergaele. “Daar komen immers heel wat verschillende doelgroepen samen. Op het ene moment leren er in het bad kinderen zwemmen, ’s avonds komt de zwemclub en op nog een ander moment zijn er duikerstrainingen aan de gang. Al die verschillende activiteiten kunnen dankzij een beweegbare bodem in hetzelfde bad plaatsvinden.”

Er zijn echter nog heel wat andere slimme toepassingen te bedenken. “In Henegouwen realiseerden we bijvoorbeeld een zwembad voor rolstoelpatiënten. Wanneer de beweegbare bodem in de hoogste stand staat, kunnen zij eenvoudig tot in het midden van het zwembad rijden, waarna de bodem rustig tot op het gewenste niveau wordt neergelaten.

Ook in een stedelijke context, waar gronden erg duur zijn, biedt een beweegbare bodem de nodige voordelen. Zowel in Brussel als in Beveren-Waas realiseerden we al binnenzwembaden die met een druk op de knop getransformeerd kunnen worden tot een exclusieve receptieruimte. De beweegbare bodem werd daarvoor bekleed met dezelfde keramische tegels als de rest van de ruimte, zodat alles in gesloten toestand naadloos op elkaar aansluit. Zulke zaken kunnen ook perfect buiten, voor wie niet kan kiezen tussen een zwembad of een terras, bijvoorbeeld.”

Bovendien vervalt met de beweegbare bodem de nood aan een extra zwembadafdekking. “Werd de beweegbare bodem volgens de regels van de kunst berekend en gerealiseerd, dan is de veiligheid in gesloten toestand absoluut gegarandeerd.”

Aqualift

Het is geen toeval dat Willy Naessens Swimming Pools voor deze uitermate technische oplossing met het Franse Aqualift in zee ging. “Betrouwbaarheid was onze primaire bekommernis”, benadrukt Nachtergaele. “Niet alleen wilden we een gegarandeerd veilige oplossing, maar ook een die altijd zou werken.” Aqualift is een absolute wereldspeler in beweegbare bodems, met een technisch concept dat berust op een inox bodemconstructie die op het water drijft en door middel van roestvrijstalen kabels op de gewenste diepte gebracht en gehouden wordt. In amper twee minuten tijd kan het systeem volledig op- of neergehaald worden, terwijl het sleutelcontact ongeoorloofd gebruik voorkomt.

Het Aqualift systeem is beschikbaar voor alle gangbare dieptes, en naast de standaardmodellen voor rechthoekige zwembaden tot 40 m2 is er nog een exclusief Liberty gamma. Dat richt zich volledig op maatwerk en biedt niet alleen oplossingen voor baden met speciale afmetingen, maar ook voor specifieke modellen zoals cirkel- of niervormige baden. Ook trappen kunnen perfect in de beweegbare bodem geïntegreerd worden.

In de regel laten de systemen van Aqualift een belasting tot minimum 150 kg/m2 toe. “Een van de grootste uitdagingen,” zo stelt Nachtergaele, “is evenwel de stabiliteit. Wanneer de bodem in de hoogste stand staat en dus als traditionele vloer of terras gebruikt wordt, moet je kunnen verzekeren dat hij niet gaat kantelen wanneer er plots vier mensen in één hoek staan. Dat vergt telkens opnieuw het nodige rekenwerk. Naast het commerciële voortraject en de plaatsing nemen wij ook die taak steevast op ons, opdat elke installatie gegarandeerd veilig is.”

Een goede voorbereiding is essentieel.

Een kwestie van voorbereiding

Waarmee de zwembadbouwer zelf dan weer rekening moet houden? “Ten eerste zijn dergelijke systemen enkel geschikt voor bouwkundige en dus betonnen zwembaden. Ten tweede is een goede voorbereiding in dit geval nog veel meer dan het halve werk. Zo moet je er bij de bouw van de kuip rekening mee houden dat er maar heel weinig toleranties zijn. De kuip moet volledig en over de hele lijn maatvast zijn, doorvoeren en verankeringen moeten correct voorzien zijn, en elementen die traditioneel wat uitsteken, zoals lichtpotten, moeten dieper ingebouwd worden.”

De diepte is een ander aandachtspunt. “Uiteraard moeten wij ervoor zorgen dat de bodem in gesloten toestand perfect op het vloerniveau aansluit. Ze mag geen centimeter hoger of lager uitkomen. Maar opnieuw zijn een goede afstemming met de zwembadbouwer en een gedetailleerde maatvoering hier essentieel. De beweegbare bodem van Aqualift is bijvoorbeeld 40 centimeter dik. Wil de eindklant een bad met een maximale diepte van 180 centimeter, dan moet de kuip in principe 220 centimeter diep zijn. Al moet je uiteraard ook rekening houden met de gewenste afwerking van zowel de bodem als de omliggende vloer of terras, ongeacht of dat hout, keramische tegel of iets anders is. Zulke zaken moeten allemaal op voorhand vastgelegd en doorgesproken zijn. Daar proberen we onze klant-zwembadbouwer dan ook altijd nauwgezet in te begeleiden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details