Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Duurzame zwembadverwarming wordt totaaloplossing
Zwembadbouw is geen eenduidig vak. HRS heeft een breed netwerk aan professionals om ondersteuning te bieden bij allerlei randaspecten.

Duurzame zwembadverwarming wordt totaaloplossing

Het milieu en de portemonnee indachtig, zijn daarvoor intussen tal van duurzame technieken. Groothandel HRS Pool & Technical Equipment uit Culemborg bij Utrecht lanceert dit jaar een slimme 2-in-1 oplossing en biedt zwembadbouwers de nodige ondersteuning om energieneutrale en integrale installaties op te leveren.

HRS Pool & Technical Equipment gelooft sterk in duurzame verwarmingstechnieken en ontwikkelde de voorbije 25 jaar heel wat expertise om zwembadbouwers in hun zoektocht naar de juiste oplossing te begeleiden. Regelmatig wordt de blik daarbij omhoog gewend: richting de zon.

Water dat al door de zon werd voorverwarmd, vergt minder energie van de warmtepomp.

Het beste onder de zon

Zonnecollectoren, solarmatten en zwem­bad­afdekkingen met solarlamellen zijn inmiddels goed gekend bij de zwembadbouwer. Op een eenvoudige en laagdrempelige manier zorgen deze producten ervoor dat het zwembadwater rechtstreeks door de zon opgewarmd wordt. Niet verrassend vormen zij dus een vaste waarde in het aanbod van HRS Pool & Technical Equipment. 

Maar ook wanneer er voor een warmtepomp gekozen wordt, durft zaakvoerder Niels Helmond op de potentiële meerwaarde van de zon te wijzen. Een combinatie met pv-panelen zorgt dan immers voor een energieneutrale oplossing. “Bovendien zal men de zonne-energie in dit geval ook effectief gebruiken wanneer ze geproduceerd wordt. Dat zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.”

De warmte die achter een klassiek pv-paneel normaal verloren gaat, wordt bij een PVT-paneel optimaal benut.

Innovatieve 2-in-1-oplossing

Toch weet Helmond dat het allemaal nóg efficiënter kan. Dit jaar komt HRS Pool & Technical Equipment dan ook met een innovatief PVT-paneel op de markt. “Dit paneel combineert het beste van twee werelden: enerzijds capteren fotovoltaïsche cellen aan de voorzijde van het paneel elektrische zonne-energie, anderzijds slaan collectoren aan de achterzijde energie op in de vorm van warm water. De warmte die achter een klassiek pv-paneel normaal verloren gaat, wordt daardoor optimaal benut en de gebruiker geniet van zowel hernieuwbare elektriciteit als duurzaam aangemaakt warm water. Een dubbele besparing, dus.”

Het warm water kan aangewend worden voor onder meer het zwembad en de douches. Met de elektrische energie, op haar beurt, kan bijvoorbeeld een warmtepomp aangestuurd worden. “Omdat het water door de zon al voorverwarmd is, zal die bovendien veel efficiënter werken. Dat komt het rendement, het verbruik en de levensduur alleen maar ten goede.”

Dit jaar komt HRS Pool & Technical Equipment met een innovatief PVT-paneel op de markt.

Evolutie richting totaaloplossingen

De meerwaarde van het nieuwe PVT-paneel beperkt zich evenwel niet tot het zwembad alleen. “In principe kan je de collectoren inzetten voor elke vorm van warm tapwater, en de elektrische energie kan uiteraard ook perfect in de rest van de woning of technische ruimte gebruikt worden. Een gelijkaardige evolutie zien we overigens bij de warmtepompen. Die moeten niet meer alleen voor het zwembad dienstdoen, maar bijvoorbeeld ook voor airco of ruimteverwarming. In het bijzonder in openbare projecten worden zo alsmaar meer technieken aan elkaar gekoppeld en de technische schema’s dus complexer.”

De meerwaarde van een PVT-paneel beperkt zich niet tot het zwembad alleen.

Op zoek naar de juiste partner

Hoe veelzijdiger de technologieën en complexer de installaties, hoe moeilijker uiteraard het werk van de installateur. “Zwembadbouw is nooit een eenduidig vak geweest, en het heeft geen zin om het zo te behandelen. Er zijn tal van randaspecten die uiteindelijk mee de kwaliteit, de veiligheid en het rendement van een project bepalen, maar niet de core business vormen van de zwembadbouwer. Anders dan andere groothandelaren, hebben wij daar altijd veel aandacht aan besteed. Dat betekent niet alleen dat we meedenken met onze klant, maar ook dat we een enorm netwerk aan gespecialiseerde professionals hebben uitgebouwd. Om ondersteuning te bieden bij de plaatsing van een PVT-paneel, kunnen we de zwembadbouwer daardoor perfect koppelen aan bijvoorbeeld een dakdekker en elektricien. In combinatie met de juiste partners, kan hij zijn klanten dan weer de gewenste totaaloplossing bieden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details