Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Donkere folie geeft zwembad natuurlijke uitstraling
De folie werd geplaatst door Sealtec.

Donkere folie geeft zwembad natuurlijke uitstraling

Zo’n vijf jaar geleden bouwde CDW Pools een houten poolhouse voor een klant in Affligem. Een zwembad lag er toen nog niet, maar dat het er zou komen lag wel al vast. Eind 2021 kwam de bouwheer uiteindelijk weer bij CDW Pools aankloppen, zij het met een licht afwijkende vraag. Het zwembad moest er weliswaar komen, maar klassiek mocht het niet zijn. Geen chloor en geen azuurblauwe waterpartij, dus…

“De klant was specifiek op zoek naar een meer natuurlijk zwembad”, legt CDW Pools-zaakvoerder Diederik De Wagter uit. “Daarom opteerden we onder meer voor een waterbehandeling op basis van hydrolyse. Maar ook de uitstraling was in dit project van groot belang. De klassieke, lichtblauwe zwembadfolies oogden in dat opzicht niet natuurlijk genoeg. Een betere oplossing vonden we aan de andere kant van het spectrum: in samenwerking met Sealtec werd een donkergrijze TPO-folie van het type Agru Relax geplaatst. Dat is een glasvezelversterkte PE-folie die door zijn donkere kleur voor een mooie reflectie van de omgeving zorgt.” 

Met behulp van een CNC-machine werden alle stukken perfect op maat versneden.

Meteen overtuigd

Het was niet de eerste keer dat CDW Pools voor Sealtec koos. 

“Sinds begin 2021 doen we voor alle zwembad- en zwemvijverfolies een beroep op Stijn Frooninckx en zijn team. Voordien gebruikten we pvc-folies, maar een ecologische oplossing was dat allerminst. Nu werken we uitsluitend met TPO-folies. Zij hebben niet alleen een lange levensduur, maar bevatten bijvoorbeeld ook geen weekmakers. Dat is enorm geruststellend, voor zowel mijn klanten als mijn team.”

Esthetische keuzes

Binnen het gamma TPO-folies maakt CDW Pools gebruik van zowel de PE-folies – al dan niet glasvezelversterkt – als de PP-folies. 

“De keuze hangt volledig af van de bijzonderheden van het project en de wensen van de klant”, aldus De Wagter. “In dit geval was die vooral esthetisch geïnspireerd, met het oog op de reflectie en natuurlijke uitstraling. En zo waren er nog wel een aantal opvallende esthetische keuzes, zoals de inbouwstukken in rvs en de randafwerking in Belgische blauwe steen. Dat materiaal wordt uiteraard regelmatig als boordsteen aangewend, maar in dit geval gaat het om stenen met een hoogte van tien centimeter. De rest van het omliggende terras werd uitgevoerd in padoek.”

Het omliggende terras werd uitgevoerd in padoek.

De juiste voorbereiding

CDW Pools spendeerde ongeveer zes weken aan de uitvoering en afwerking van het project. De folie, echter, werd op amper één dag geplaatst. “De plaatsing laten we steeds over aan Sealtec zelf. Zij zijn zodanig bedreven in de afwerking…: dat kunnen wij maar moeilijk evenaren. Wel staan we zelf in voor de nodige voorbereidingen. We zorgen er, met andere woorden, voor dat op de afgesproken datum alle isolatie, lasprofielen en afdichtingen van de doorvoeren geplaatst zijn.”

Er is volgens De Wagter nog een reden waarom de plaatsing zo vlot verloopt.

“Sealtec heeft onlangs geïnvesteerd in een CNC-machine om de folies te snijden. Ook bij dit project werd die ingezet. Het zwembad werd door Sealtec opgemeten, de afmetingen werden in de computer gestoken en vervolgens werden alle stukken in het atelier perfect op maat versneden. Er moesten op de werf dus geen folies meer versneden worden. Dat zorgt voor minder verspilling en minder tijdverlies, waardoor er meer tijd overblijft voor de afwerking van de details. Dat is een belangrijke troef, want we weten allemaal dat die uiteindelijk het verschil maken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details