Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Denken aan het energieverbruik op weg naar duurzamere zwembaden

Denken aan het energieverbruik op weg naar duurzamere zwembaden

Of het nu gaat om verwarming, filtering of verlichting, energie weegt zwaar door op het budget van openbare zwembaden. In het licht van de escalerende prijzen worden de moeilijkheden zo groot, dat sommige waterfaciliteiten besluiten hun deuren te sluiten. Om het energieverbruik te verminderen zonder in te boeten op het vlak van toegankelijkheid of comfort van de gebruikers, is er maar één oplossing: greentech! 

De laatste jaren houdt men in de branche van de zwembaden, spa’s en wellness versterkt rekening met de ecologische transitie. Bedrijven ontwikkelen immers effectievere en minder energieverslindende oplossingen. Waterfaciliteiten hebben nu een breed scala aan opties om hun energierekening effectief te verlagen.  

Daarbij kunnen ze profiteren van de nieuwste technologieën:
– domotica en de nieuwste generatie pompen om het filtratiesysteem efficiënter te maken;
– leds en lichtmasten op zonne-energie om het verbruik bij verlichting van zwembaden en bijgebouwen te verminderen;
– de lucht ontvochtigen in plaats van drogen – dat zorgt voor een energiebesparing van 30 tot 40%:
– de keuze van andere energiebronnen en een warmteterugwinningssysteem om lucht en water te verwarmen.

Sommige eigenaars van verouderde zwembaden hebben deze energiecrisis niet afgewacht en zijn al vroeger gaan investeren in alternatieven zoals zonne-energie, geothermische energie of biomassa. Hierna volgen enkele inspirerende voorbeelden!

Eerste zwembad met PEB-label in Bourgoin-Jallieu (Frankrijk)

Het intercommunale zwembad Alice Milliat is erg toekomstgericht. Het is hun doel om de HEQ (High Environmental Quality)-certificering te overtreffen door het creëren van een gelijkwaardige procedure om te voldoen aan de PEB-criteria (Positive Energy Building), een label dat zwembaden momenteel niet kunnen krijgen. Om meer energie te produceren dan ze verbruiken, moeten ze een energieprestatie van 2.200 kWhep/m² per jaar bereiken. 

Naast de functionele soberheid van het gebouw wordt dat cijfer bereikt door:
– zonneverwarming (700 m² zonnepanelen op dak en pergola van parking)
– een thermische afdekking voor het zwembad
– een systeem voor recuperatie van warmte en huishoudelijk water
– natuurlijke ventilatie naast mechanische ventilatie
– luchtdroging door toevoer van verse buitenlucht

Dit is een ambitieuze constructie die als benchmark wordt gebruikt voor het zwembad van de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs.

Water verwarmen met energie uit rioolwater

Wist je dat het water dat door riolen stroomt varieert tussen 13 en 20 °C? Sinds 2016 wordt deze “lage temperatuur” geothermische energie opgevangen door een warmtewisselaar om het Aspirant Dunand zwembad in Parijs te verwarmen en zo het zwembadwater op 26 °C en het water in de douches op 35 °C te houden. Dit is een gezamenlijk project van de stad Parijs en Suez Eau France, dat de energiebehoefte van de waterfaciliteit met de helft vermindert.

Ecologisch zwembad in Scandinavië (Asker, Noorwegen)

Dit aquacentrum met een oppervlakte van 5.333 m² is een van de proefprojecten in het Noorse FutureBuilt-programma om koolstofneutraliteit te integreren bij de realisatie van openbare gebouwen. De kers op de taart is het panoramische uitzicht op de fjorden vanaf het groene dak, dat openbaar toegankelijk is. Door toepassing van slimme technische innovaties werd de CO₂-uitstoot van het ecologische zwembad van Holmen met de helft verminderd.

Drie belangrijke elementen voor deze ‘groene’ constructie

1.Energiebesparing:
het gebouw bevat 650 m² zonnepanelen op het dak en de gevel, 650 m² zonnecollectoren onder de parkeerplaats, 15 geothermische bronnen, een warmteterugwinningssysteem voor het afvalwater, en eentje voor de ventilatie. De zonnepanelen alleen al dekken 12% van de energiebehoefte van het zwembad!

2. Bouwmaterialen:
de firma ARKíS Arkitektar koos voor koolstofarm beton en verminderde zo de uitstoot van broeikasgassen met 17% ten opzichte van standaard beton.

3. Transport:
dankzij het uitstekende netwerk openbaar vervoer kon het aantal parkeerplaatsen tot 26 beperkt worden. Er zijn ook fietsenstallingen – inclusief oplaadstations voor elektrische fietsen – beschikbaar.

Conclusie

Het is misschien niet absoluut nood­zakelijk om de openingstijden te verkorten, het entreegeld te verhogen of de temperatuur van het water te verlagen. Zwembadprofessionals hebben veel ideeën om voor elke situatie een geschikte oplossing te ontwikkelen! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?